Politika i društvo

POSJETA BALTIČKOM SJEVERU

RUSKO-FINSKA TURNEJA rastrošnog direktora Kaštijuna Darka Višnjića: Posjet Ermitažu, hotel s četiri zvijezdice, balet Labuđe jezero...

Na putovanju se Višnjiću dogodila i jedna neugodna situacija. Umjesto da svoje privatne troškove koji su iznosili 335 eura plati iz vlastitog džepa, on je koristio službenu karticu tvrtke Kaštijun. Priznao je da je došlo do zabune te je grešku ispravio


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Poznata utvrda u Finskoj Suomenlinna Foto Pixabay

Na putovanju se Višnjiću dogodila i jedna neugodna situacija. Umjesto da svoje privatne troškove koji su iznosili 335 eura plati iz vlastitog džepa, on je koristio službenu karticu tvrtke Kaštijun. Priznao je da je došlo do zabune te je grešku ispravio

Kao što smo izvijestili, bivši direktor Kaštijuna Darko Višnjić kojeg je na Kaštijun doveo bivši gradonačelnik, a danas istarski župan Boris Miletić, volio je putovati na račun poreznih obveznika.

U posjedu smo dokumentacije iz koje se vidi kako je primjerice izgledao jedan njegov posjet Finskoj i Rusiji u vrijeme kada je 2019. godine nagomilao troškove reprezentacije preko 250 tisuća kuna.

Taj je put koštao 17.500 tisuća kuna, a tijekom studijskog putovanja, direktor je imao zanimljiv itinerer.

Na put je otišao u organizaciji časopisa Komunal. Putovanje je organizirano pod nazivom „Komunalna infrastruktura Baltičkog sjevera".

Darko Višnjić Foto: Pixsell Duško Marušić

To je petodnevno putovanje uključivalo direktne letove na relaciji Zagreb-Sankt Peterburg i Helsinki-Zagreb, trošak vize za Rusku Federaciju, ekspresni vlak Allegro (Sankt Peterbug-Helsinki), četiri noćenja s doručkom u hotelima četiri zvjezdice, tri ručka, transfere, stručno vodstvo, organizaciju izleta i obilazak turističkih atrakcija.

Putovanje na kojem je boravio Darko Višnjić, trajalo je od 8. do 12. rujna 2019. godine.

U Moskvi je, primjerice, Višnjić imao prilike posjetiti odlagalište toksičnog otpada Polygon Krasny Bor, ali i kompaniju SUE Vodokanal koja vodom opskrbljuje gotovo 5 milijuna stanovnika te desetke tisuća tvrtki i poduzeća.

Županijski centar za gospodarenje otpadom

Bilo je vremena i za opuštanje nakon ručka i posjet znamenitostima. U sklopu putovanja, organiziran je i posjet Carskom selu Puškin u okolici Sankt Peterburga.

Direktori komunalnih poduzeća, među kojima je bio i Darko Višnjić, mogli su posjetiti i jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu Ermitraž ali i Peterhof - kompleks Palaču Petra Velikog koji se naziva i ruskim Versaillesom.

Za polaznike je bio organiziran i odlazak na balet Labuđe jezero.

Tijekom posjeta Moskvi, direktor Kaštijuna mogao je birati hoće li posjetiti kompleks u kojem se nalaze čak četiri groblja „Lavra Aleksandra Nevskog“ ili Politehničko Sveučilište Petar Veliki i Gradsku upravu.

U Helsinkiju je ipak bila malo više radna atmosfera. Delegacija je posjetila spalionicu otpada Vantaa Incineration Plant koja je s radom krenula 2014. godine, a koštala je 300 milijuna eura.

Održano je i nekoliko predavanja i sastanak s predstavnicima tvrtki koji proizvode opremu za zbrinjavanje otpada.

Direktor Kaštijuna u Helsinkiju je imao priliku posjetiti Otok Suomenlinna, a radi se o naseljenoj pomorskoj utvrdi koja se proteže na šest otoka u Baltičkom moru.

Organiziran je i posjet Port of Helsinki, koja se smatra jednom od najprometnijih luka u Europi.

Delegacija je posjetila i glavni gradski park i groblje na kojem se nalazi i „brežuljak umjetnika“ i odvojeni dio za sve vojnike poginule u ratovima.

Zadnji dan putovanja u Finskoj, direktor Višnjić imao je priliku susresti se i s predstavnicima Veleposlanstva RH u Finskoj.

Na putu je imao pravo na dnevnice, a kao što je navedeno u nalogu za službeno putovanje, a one su iznosile 70 eura i 50 dolara.

Na putovanju se Višnjiću dogodila i jedna neugodna situacija. Umjesto da svoje privatne troškove plati iz vlastitog džepa, on je koristio službenu karticu tvrtke Kaštijun.

Na račun tvrtke, ali za privatne troškove, potrošio je 335 eura. No grešku je brzo ispravio te je potpisao izjavu kojom priznaje da je došlo do zabune.


Nastavite čitati

Pula
 

PROMJENA PLANA Filip Zoričić: Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a. Porez za iznamljivače bit će 99,99 eura, a godišnji porez na dohodak 21 i 31 posto

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži

Pula
 

PROMETNA NESREĆA VEČERAS NA VERUDI Kod gradskog bazena izletio s ceste i zabio se u zid pa u rasvjetni stup

Na mjesto događaja odmah je upućena policija koja je zatekla vozača, a upućena je hitna medicinska pomoć kako bi utvrdila je li vozač Caddyija ozlijeđen. U ovom trenutku, prema riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, još se utvrđuju sve okolnosti događaja, a poznato je i da drugih sudionika i ozlijeđenih nema. Neslužbeno doznajemo da je vozač bio pod jakim utjecajem alkohola

Pula
 

Bolnici doniran novac za kupnju fotelja za primanje kemoterapije

Memorijalna utrka 'Dina Pervan Rabelo' humanitarnog je karaktera pa se prikupljena sredstva svake godine doniraju, a ove godine sredstva su donirana Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. Donatorski ček u iznosu 14.000 eura uručen je ravnateljici OB Pula doc. dr. sc. Ireni Hrstić, rekli su organizatori Memorijalne utrke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.