Politika i društvo

PRAVO NA ZAŠTITU

Sabor danas donio novi zakon o "zviždačima"

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti i osobe angažirane putem ugovora o djelu. Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti i osobe angažirane putem ugovora o djelu. Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć

Hrvatski sabor većinom od 78 glasova donio je u petak novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim se jača pravna zaštita zviždača i pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti.

Uoči glasovanja Romana Nikolić (Socijaldemokrati) još jednom je izrazila nezadovoljstvo ocijenivši da zakon neće zaštititi zviždače ni obeshrabriti ikoga „da javni novac transferira u džepove podobnih”.

Prema novom zakonu, zviždač će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici. Povjerljivu osobu moraju imati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika.

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti i osobe angažirane putem ugovora o djelu.

Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć.

Prihvaćenjem amandmana Dražena Bošnjakovića (HDZ) imat će pravo i na besplatnu sekundarnu pravnu pomoć u skladu sa zakonom koji uređuje to pravo.

Pritom nije prošao zaključak Kluba SDP-a da se zaduži Vlada da u roku od 180 dana predloži izmjene zakona kojima bi se osigurao pravni okvir za organizaciju sustava psihosocijalne pomoći zviždačima.


Nastavite čitati

Nezavisni tim evaluatora smatra da je Zakon o pravu na pristup informacijama kvalitetan

Voditelj evaluacijskog tima Edmond Miletić kao glavnu preporuku za unapređenje zakona istaknuo je nastavak institucionalne i organizacijske potpore instituciji povjerenika za informiranje, permanentnu edukaciju svih obveznika zakona i potrebu nastavka proaktivne objave informacija tijela javne vlasti  * Anketa je pokazala da čak 75 posto ispitanika nije znalo da građani imaju pravo žalbe povjereniku ako im tijelo javne vlasti uskrati pravo na informaciju te da nijedan ispitanik nije znao ime institucije koja štiti pravo građana na pristup informacijama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.