Politika i društvo

PRAVO NA ZAŠTITU

Sabor danas donio novi zakon o "zviždačima"

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti i osobe angažirane putem ugovora o djelu. Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti i osobe angažirane putem ugovora o djelu. Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć

Hrvatski sabor većinom od 78 glasova donio je u petak novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim se jača pravna zaštita zviždača i pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti.

Uoči glasovanja Romana Nikolić (Socijaldemokrati) još jednom je izrazila nezadovoljstvo ocijenivši da zakon neće zaštititi zviždače ni obeshrabriti ikoga „da javni novac transferira u džepove podobnih”.

Prema novom zakonu, zviždač će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici. Povjerljivu osobu moraju imati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika.

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti i osobe angažirane putem ugovora o djelu.

Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć.

Prihvaćenjem amandmana Dražena Bošnjakovića (HDZ) imat će pravo i na besplatnu sekundarnu pravnu pomoć u skladu sa zakonom koji uređuje to pravo.

Pritom nije prošao zaključak Kluba SDP-a da se zaduži Vlada da u roku od 180 dana predloži izmjene zakona kojima bi se osigurao pravni okvir za organizaciju sustava psihosocijalne pomoći zviždačima.


Nastavite čitati

(VIDEO) POČINJE DORA 2024.! U prvoj polufinalnoj večeri LET3 s Baba Rogom pokušava dobiti novu 'vizu' za Eurosong

Ludilo može početi! Prvih dvanaest polufinalista ovogodišnje Dore predstavit će nam se večeras, dok nas preostalih dvanaest očekuje sutra. Prošlogodišnji pobjednici LET 3, koji tvrde da ih je kidnapirala zločesta perad, večeras će (pod prisilom) izvesti Babarogu, a najveći favorit, čudo iz Istre Baby Lasagna, prvu prepreku na putu za Malmö pokušat će prijeći sutra. Donosimo vam raspored natjecatelja po danima

Nekadašnji inspektor iz antikorupcijske službe optužen za - sudjelovanje u korupciji!

Uskok Luetića tereti da je, od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022., kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske, u vrijeme dok je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju Ana Kamen projekta, od direktorice ove tvrtke, talijanske državljanke Yan Xu, zatražio da mu pokloni rezane kamene ploče kako više ne bi imali problema s policijom koja ih istražuje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.