Politika i društvo

SLUČAJ SPECIJALIZACIJA IZ ORTODONCIJE

Sjećate se Ane Červar? Bila je u pravu, Istarski domovi zdravlja trebali su joj dati na uvid njezinu dokumentaciju

Nakon što ju je županijska pročelnica za zdravstvo Gordana Antić praktički izvrijeđala rekavši da je bahata, Ana Červar je najavila pokretanje sudskog postupka


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nakon što ju je županijska pročelnica za zdravstvo Gordana Antić praktički izvrijeđala rekavši da je bahata, Ana Červar je najavila pokretanje sudskog postupka

Istarski domovi zdravlja (IDZ) morali su Ani Červar omogućiti uvid u njezine osobne podatke. Epilog je to nadzora koji je nad IDZ-om u veljači pokrenula Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZP) zbog krajnje sumnjivog načina na koji je proveden natječaj za specijalizaciju iz ortodoncije, a na kojem je Ana Červar, kandidatkinja s daleko najboljim rezultatom u prvoj fazi bodovanja, nakon razgovora s peteročlanim povjerenstvom neobjašnjivo pala na dno konačne bodovne liste, dok su specijalizaciju dobile Valentina Orbanić, predsjednica Kluba mladih IDS-a, i Nikolina Čemerikić, kćerka šefice istarskog Zavoda za hitnu medicinu Tatjane Čemerikić.

Kompromitiran razgovor

Iz AZOP-a kažu da su IDZ-u naložili da Červar omoguće ostvarivanje prava pristupa njezinim osobnim podacima sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Podsjetimo, kandidatkinja Ana Červar je nakon prvog kruga natječaja, koji boduje profesionalne i akademske uspjehe, imala daleko najveći broj bodova od svih prijavljenih kandidatkinja, njih ukupno 11. No, nakon drugog kruga, točnije nakon razgovora s povjerenstvom koji je bio kompromitiran zato što su testiranju prisustvovali i tadašnji ravnatelj Manuel Runić i pravnica IDZ-a Ivana Mofardin iako nisu smjeli, Červar pada na dno konačne rang liste.

Červar je na osnovi biografskih referenci dobila najvećih, 17,9 bodova. Na temelju istog, Čemirikić je, s 14,37 boda, bila četvrtorangirana, a Orbanić pretposljednja na listi od ukupno osam kandidatkinj. Kao što smo već pisali, profesionlani uspjesi i postignuća ocjenjivali su se u prvom krugu i na temelju njih je Ana Červar nesporno bila najbolja kandidatkinja.

Ostalo je, dakle, pod velikim upitnikom kako je, s referencama poput rektorove nagrade, prvom nagradom na svjetskom kongresu studenata medicine, zbog čega joj i tada pulski gradonačelnik, današnji župan Boris Miletić dao priznanje Grada Pule, s prosjekom ocjena 4,9 i statusom najbolje studentice na godini, na usmenom dijelu razgovora uspjela dobiti samo 1,6 boda (tri su kasnije odustale, op.n.), s 13,46 boda. Istra24 pak nikada nije dobila odgovor na pitanje zašto su Runić i Mofardin uopće prisustvovali tom razgovoru.

Apsurdno kratak rok za žalbu

Iako je, osim zahtjeva putem e-maila, i osobno više puta odlazila u prostorije Uprave IDZ-a, Červar nikada nije ostvarila pravo uvida u svoju natječajnu dokumentaciju. Dodatni apsurd bio je i rok za žalbu: trajao je osam dana, ali čak je pet dana bilo neradnih. Dakle, Čevar je imala tri dana za podnošenje žalbe.

Nakon što ju je županijska pročelnica za zdravstvo Gordana Antić praktički izvrijeđala rekavši da je bahata, Ana Červar je za Istru24 najavila pokretanje sudskog postupka.

Pravda će se, naime, tražiti na Općinskom sudu u Puli, a prvo ročište zakazano je u srpnju.

Ana Červar ni nakon ovog rješenja AZOP-a nije dobila na uvid svoje osobne podatke.

Valja podsjetiti da je Istra24 ovaj slučaj otkrila u isto vrijeme kada se u IDZ-u dogodio kolaps sustava. Izvještavajući, naime, u siječnju o smjenama u IDZ-ovim ispostavama u Buzetu i Poreču, mediji su otvorili pandorinu kutiju koja je eksplodirala na konferenciji za novinare koju je sazvao tadašnji ravnatelj Manuel Runić. On je nakon te presice podnio ostavku na funkciju. Župan Boris Miletić je potom u IDZ poslao unutarnju reviziju, a da provodi izvide u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom potvrdila je i Istarska policija.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.