Politika i društvo

VIJEĆNIK MOŽEMO! O POVJERENSTVU ZA MEDIJE

Slaven Boljun: O sredstvima medijima odlučuju osobe bliske županu. Gdje je tu neovisnost?

Ako potičemo osnivanje novih medija, onda ne možemo kao kriterij postaviti minimalnu starost medija tri godine. No, odgovor na pitanje o tom kriteriju još nismo dobili, rekao je Boljun


 
2 min
Matea Čelebija
Slaven Boljun Foto: Ivan Dobran

Ako potičemo osnivanje novih medija, onda ne možemo kao kriterij postaviti minimalnu starost medija tri godine. No, odgovor na pitanje o tom kriteriju još nismo dobili, rekao je Boljun

Slaven Boljun, županijski vijećnik političke platforme Možemo! danas je na županijskoj skupštini potegnuo pitanje o načinu postavljanja kriterija za dodjeljivanje financija istarskim medijima. S obzirom na to da je Ivan Glušac, pročelnik kabineta župana, danas obznanio tri novoizabrana člana povjerenstva, a koji su bliski županu Borisu Miletiću, nameće se logično pitanje o nezavisnosti i objektivnosti pri donošenju kriterija za javni poziv.

- Jasno je da medijima treba potpora, ali ona mora biti utvrđena jasnim kriterijima. Ovakva situacija u kojoj župan odlučuje u prvom i drugom stupnju nikako pravno ne stoji. Također nam nisu jasni koji su to objektivni kriteriji na temelju kojih je povjerenstvo izabrano. Dakle, pri njihovom odabiru nije se poštovalo ustavno pravo na žalbu, nije se poštovalo pravo na djelotvorni pravni lijek Europske konvencije za zaštitu temeljnih ljudskih prava, što ostavlja velik prostor diskrecije županu.

- Ako potičemo osnivanje novih medija, onda ne možemo kao kriterij postaviti minimalnu starost medija tri godine. No, odgovor na pitanje o tom kriteriju još nismo dobili, rekao nam je Boljun te dodao da su članovi povjerenstva osobe bliske županu pa ostaje otvoreno pitanje kolika je nezavisnot i objektivnost takvog povjerenstva.  

Župan u poziciji da sam odlučuje o raspodjeli sredstava

Naime, radi se o Vladimiru Torbici, županijskom pročelniku za kulturu, koji je ujedno i predsjednik povjerenstva, zatim pomoćnici šefa kabineta župana Ljiljani Škifić te višoj stručnoj suradnici za protokol i odnose s javnošću, Lorni Zimolo.

Iako je pročelnik kabineta župana Ivan Glušac pokušao skrenuti pozornost na važnost kriterija od minimalne tri godine starosti medija jer, prema njegovim riječima, "u Istri ima portala koji nastaju i nestaju, ali i obilato se financira novinske kuće za koje se ne zna gdje im je redakcija, tko su im novinari i fotografi", Boljun smatra da takav kriterij 'ne drži vodu'.

- Postoje jasni kriteriji i mehanizmi kojima se može dokazati faktično postojanje, upravo da bi se izbjegle fiktivne prijave i fiktivan rad. Postoje podaci iz HZMO-a i HZZO-a kojima se može dokazati (ne)rad tvrtki pa tako i onih medijskih, zaključio je Boljun.


FOTO: Istra24

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.