Politika i društvo

Stranačke članarine:

Socijaldemokrati plaćaju 36 eura, a članstvo u IDS-u za sve koji ne obnašaju stranačke funkcije je besplatno

Članstvo u IDS-u za sve koji ne obnašaju stranačke funkcije je besplatno, a zaposleni članovi Socijaldemokrata ukupno godišnje izdvajaju 36 eura, umirovljenici 18, a nezaposleni 12 eura


 
2 min
HINA

Članstvo u IDS-u za sve koji ne obnašaju stranačke funkcije je besplatno, a zaposleni članovi Socijaldemokrata ukupno godišnje izdvajaju 36 eura, umirovljenici 18, a nezaposleni 12 eura

Članska iskaznica političke stranke uglavnom podrazumijeva, osim nekih izuzetaka, odricanje novca za članarinu, u hrvatskom slučaju najviše plaćaju članovi Socijaldemokrata, Možemo naplaćuje najniže članarine, a IDS i Most se ne financiraju kroz plaćanje članstva.

HDZ-ovi članovi plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 15 eura. Plaćanja su oslobođeni studenti, nezaposleni, umirovljenici i zaposleni na čiji račun mjesečno sjedne manje od 560 eura.

Članarina u SDP-u za nezaposlene, studente i umirovljenike iznosi 0,66 mjesečno, a za zaposlene 2,65 eura, odgovorili su iz stranke. Dakle, godišnje umirovljenici plaćaju 7,92 eura, a zaposleni 31,8 euro.

Zaposleni članovi Socijaldemokrata ukupno godišnje izdvajaju 36 eura, umirovljenici 18, a nezaposleni 12 eura. Članarina se plaća mjesečno.

Iz Možemo su izvijestili da stranka ima godišnju članarinu u iznosu od 1,33 eura, a članovi mogu uplatiti i veći iznos. „Budući da se radi o simboličnoj članarini, nemamo izuzetke od plaćanja“, kažu.

Godišnja članarina u Domovinskom pokretu za nezaposlene, umirovljenike i studente iznosi 3,98 eura, a zaposleni izdvajaju 13,27 eura.

HSLS-ovci, bez obzira na društveni ili imovinski status, plaćaju godišnje 10 eura, a jednakom politikom plaćanja i cijenom članarine vode se i u HSS-u.

Članovi HSU-a godišnje za članarinu uplaćuju u zajedničku kasicu tri eura.

U HNS-u tvrde da je plaćanje članarine dobrovoljno, a članovi koji odluče plaćati „iskaznicu stranke“, kao što su učenici, redovni studenti i umirovljenici čija mirovina iznosi do 400 eura mjesečno, plaćaju članarinu od 12 eura. Zaposleni i umirovljenici čija mirovina iznosi više od 400 eura mjesečno stranci daju 24 eura godišnje.

Nova stranka na političkoj sceni Republika godišnje će po članu ubirati 30 eura, a od umirovljenika i osoba s invaliditetom 10 eura.

Članstvo u IDS-u za sve koji ne obnašaju stranačke funkcije je besplatno, a iz Mosta poručuju da su ukinuli članarinu jer Mostovci "srčano volontiraju" pa nema smisla da još izdvajaju novac za rad stranke.

Ipak, sve navedene stranke na svojim stranicama ističu upute kako se može donirati novac za njihov rad.


Nastavite čitati

Danas sunčano, popodne moguća kiša

Vjetar će puhati slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.