Politika i društvo

o popisu stanovništva

"Tvrdnje da će Pula za deset godina imati 100.000 stanovnika čista je znanstvena fantastika" - u zadnjih deset godina Pula ih je izgubila čak 5.000!

U Puli stalno raste broj stanova, uz istodobni pad stanovništva. To je jedan velik raskorak s cijelom građevinsko-stambenom politikom. Za koga se ti stanovi grade, pita se sociolog Krešimir Krolo koji objašnjava kako će ti stanovi naći svoje kupce, ali to neće biti građani Pule već turisti


 
2 min
Matea Čelebija
Ilustracija: Šima Kastelc

U Puli stalno raste broj stanova, uz istodobni pad stanovništva. To je jedan velik raskorak s cijelom građevinsko-stambenom politikom. Za koga se ti stanovi grade, pita se sociolog Krešimir Krolo koji objašnjava kako će ti stanovi naći svoje kupce, ali to neće biti građani Pule već turisti

Lokalni političari često se diče Istrom kao najrazvijenijom hrvatskom regijom, ali današnji prvi službeni rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je Istarska županija u posljednjih deset godina izgubila čak šest posto stanovnika, odnosno njih čak 12 000. Da bi se ilustrirao taj velik demografski pad, treba reći da toliko stanovnika broji - Rovinj!

Prema sociolozima i demografima, razlog tomu često se krije iza loše politike vođenja istarskih gradova.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Istarska županija brojila je, na površini od 2.813 km2 , 208.055 stanovnika, što je činilo 4,86 posto ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj.

Grad Pula, kao najveći istarski grad, bilježi pad od gotovo deset posto - s 57.460 na 52.411 stanovnika.

Usporedbom ovog popisa stanovništva s prethodnim, onim iz 2011. godine, vidljivo je da je Istra u deset godina izgubila više od 12 tisuća stanovnika, odnosno njih 6,2 posto.

Ništa bolji nije ni grad Pula, koji je u zadnjem desetljeću izgubio čak deset posto stanovništva - odnosno njih pet tisuća.

Sociolog Krešimir Krolo istaknuo je da ovaj pad predstavlja velik udarac za razvojne perspektive Istre, ponajviše uzevši u kontekst brojne političke kampanje u kojima se najavljivalo da bi Pula za deset godina mogla imati 100 tisuća stanovnika.

Sociolog Krešimir Krolo
- Projekcije o gradu Puli, koji bi do 2030. trebao imati 100.000 stanovnika, a koje su iznesene u zadnjoj političkoj kampanji, svakome s elementarnim poznavanjem demografskih prilika ukazuje na običnu političku fatamorganu. Ovi podaci poprilično jasno pokazuju da takve pretpostavke i vizije pripadaju u domenu znanstvene fantastike i da sada treba tražiti konkretnija, strukturna politička rješenja koja će zaustaviti negativan trend osipanja stanovništva. Možemo biti sretni ako se zaustavi na ovome jer, očekivati da ćemo početi naglo rasti u sljedećih deset godina, gotovo je nemoguća priča, rekao je.

Za koga se gradi toliko stanova u Puli?

Sociolog je također istaknuo kako je intrigantan podatak o omjeru broja stanovnika u Puli naspram broja izgrađenih stanova, na čijem se povećanju intenzivno radi.

- Zanimljivo je da se u Puli pokazuje konstantan rast broja stanova, a u isto vrijeme izuzetno je primjetan pad stanovništva. To je jedan velik raskorak s cijelom građevinsko-stambenom politikom jer se postavlja logično pitanje: za koga se ti stanovi grade, govori sociolog te dodaje kako će ti stanovi naći svoje kupce, ali to neće biti građani Pule već turisti.

- Naš turizam nije masovan i ne otvara previše prostora za divergentne gospodarske djelatnosti i radna mjesta zbog čega se dižu cijene stanova tako da na koncu na tržištu imamo isključivo apartmanizaciju, zaključuje Krolo.


FOTO: Krešimir Krolo - Facebook

Nastavite čitati

Pula
 

U VALTURI UPOLA MANJE PUTNIKA NEGO PRIJE KRIZE Dok Zadar obara rekorde a Split prestiže Zagreb, Zračna luka Pula posluje s pola snage

Pula je u ljeto 2018. ponosno dočekala svog sedamstotisućitog putnika, no tada se sve okrenulo. Do prvog listopada ove godine, pulska zračna luka je imala 45.5 putnika manje nego do tog datuma predpandemijske 2019. U isto vrijeme Zadar se 'popravio' za čak 63 posto, dočekavši drugu godinu zaredom svog milijuntog putnika. Što će u četvrtak na sve ovo reći vijećnici županijske Skupštine? Umjesto poslovnog izvješća, iz Zračne luke im je poslana Power Point prezentacija bez ijednog financijskog podatka

Pula
 

ZAPUŠTENA LJEPOTICA: Zgrada bivšeg Admiraliteta na pulskoj rivi čeka neka bolja vremena za sanaciju, a za dobivanje EU fondova postoji jedan uvjet

Iz Istarske županije poručuju da se nakon otpadanja dijela kamenih ornamenata vijenca s pročelja zgrade, kao i dijelova vijenca na dvorišnoj strani zgrade, Istarska županija je početkom 2020. godine pismeno obavijestila tadašnje Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske te predložila zajedničko sufinanciranje hitne sanacije nužnih dijelova zgrade, tako da se dio sredstava u iznosu od 50 posto osigura iz državnog proračuna, što od strane Ministarstva nije prihvaćeno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.