Politika i društvo

UOČI SUTRAŠNJE PREZENTACIJE

Urbana obnova Pule - prvom fazom predviđeni vaporetti na Muzilu, eko selo na Hidrobazi, start up campus u Mornaričkoj bolnici...

U kinu Valli sutra se održava prezentacija projekta Urbana obnova Pule koji je započet pred dvije godine. U sklopu prve faze, za urbanu regeneraciju, odabrane su lokacije Muzila, Hidrobaze i Mornaričke bolnice. Zelena rješenja sadrže brojne društvene, kulturološke, sociološke i prometne inovacije koje bi u godinama koje dolaze trebale znatno utjecati na kvalitetu života Puljana


 
6 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Muzil, Foto: Danijel Bartolić

U kinu Valli sutra se održava prezentacija projekta Urbana obnova Pule koji je započet pred dvije godine. U sklopu prve faze, za urbanu regeneraciju, odabrane su lokacije Muzila, Hidrobaze i Mornaričke bolnice. Zelena rješenja sadrže brojne društvene, kulturološke, sociološke i prometne inovacije koje bi u godinama koje dolaze trebale znatno utjecati na kvalitetu života Puljana

Projekt Urbane obnove Pule započeo je prije dvije godine. Nit vodilja bila je obnova zapuštenih lokacija i iskorištavanje velikog potencijala bivših vojnih područja.

- Dogovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj započeli su još 2020. godine s bivšom gradskom upravom. Njihov Create Fund mapirao je nekoliko lokacija u Hrvatskoj koje bi bile najpogodnije za provođenje projekta Urbane obnove - Pula je jedna od njih, veli nam Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule.

Urbanom obnovom Pule bave se najveći europski stručnjaci

Projekt je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kroz Create Fund. Izrađivač studija koje su rezultat ovog projekta je međunarodni tim stručnjaka sastavljen od nekoliko projektanata iz Urbanex-a, KPMG-a i KCAP-a te, naravno, stručnjaka iz banke.

Anja Ademi

- Zatim je tu angažiran čitav niz drugih profesija: sociologa, šumara, arhitekata, urbanista, predstavnika civilnog društva… Urbana obnova, naime, nije samo strukturna, ona je i sadržajna. U obzir su zato uzete kulturne, socijalne, društvene, prometne, gospodarske i brojne druge komponente. Izrađena je analiza stanja početkom prošle godine, od strane EBRD-a i njihovih konzultanata. Od dvadeset mapiranih lokacija odabrane su tri koje se uklapaju u ideju otvaranja Pule prema zaljevu, a u Gradu je, vezano uz ovaj projekt, osnovana i radna skupina kao podrška konzultantima. Ona odlučuje na koji će se način postupati prema zaključcima njihove studije i kako će se ona uklopiti u Strategiju razvoja urbanog područja i Plan razvoja grada, pojašnjava Ademi.

Muzil, Foto: Danijel Bartolić

Odabrane lokacije za Urbanu obnovu Pule: Muzil, Hidrobaza i Mornarička bolnica

Za Muzil studija predlaže izmjenu Prostornog plana. Ideja je da Pula bude grad po mjeri čovjeka sa zelenim urbanizmom, pametnim prometnim rješenjima, biciklističkim stazama, brodovima koji bi povezali Štinjan s gradom... Predviđene su banke sjemena, proizvodnja hrane, nature art, pješačke staze… ali i komercijalizacija, navode u Gradu Puli.

Na komercijalizaciji sadržaja radi KPMG, britansko-nizozemska multinacionalna mreža profesionalnih usluga. Naime, velike zone poput Muzila i Hidrobaze iziskuju i financijsku analizu, informacije o tome tko će upravljati lokacijom i slično. Učinjeno je u tom smislu ispitivanje tržišta s potencijalnim investitorima i vlasnicima privatnih tvrtki za sve tri lokacije. U čitav proces uključena su ministarstva kulture, obnove i graditeljstva.

Mornarička bolnica, Pula

- Što se tiče Mornaričke bolnice, projekt bi zahvatio jedan dio objekta, a u njemu bi se nalazio start up campus ili coworking. U taj se dio uključuje i Infobip. Postoji mogućnost osnivanja razvojne agencije koja bi njime rukovodila.

Hidrobaza i Muzil nalaze se na državnom zemljištu koje je dano na upravljanje Brijuni Rivijeri. Obje su lokacije identificirane kao strateški projekti od interesa države tako da smo u radnu skupinu uključili i direktora Brijuni Rivijere. Dakle, iako teren nije naš i netko drugi njime upravlja, mi bismo željeli da kroz projekt bude ostvareno što više javnog interesa i sadržaja za građane, pojasnila nam je Ademi.

Hidrobaza

Za Hidrobazu predviđeni su eko selo i zdravstveni resort, a sve uz mnogo zelenila, ekoloških rješenja i energetsku učinkovitost. Uskoro će, u drugoj fazi, biti dostupna čitava specifikacija za Hidrobazu i za Mornaričku bolnicu, dok je za Muzil, zbog njegove veličine, dogovoreno kako će razrađivanje ići u fazama. U pitanju su godine rada kad je riječ o Muzilu, no lokacije Mornaričke bolnice i Hidrobaze mogu biti vrlo brzo realizirane, drže u Gradu Puli.

EBRD Gradu uskoro predaje analizu i prijedlog. Po tome Grad nije dužan postupati, no taj je prijedlog jako koristan za dogovaranje koraka u drugoj fazi kako bi se moglo krenuti s otvaranjem natječaja.

Brownfield lokacije Pule (napuštena, zapuštena, neiskorištena ili onečišćena/zagađena zemljišta op.a.) postale su temom dvosemestralnog predmeta na studiju arhitekture u Ljubljani. Predstavnici Sveučilišta posjetili su, naime, Pulu u sklopu manifestacije "Dođi u grad" te se iznimno zainteresirali za projekt Urbane obnove Pule

Bespovratna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj

Od 2019. do 2022. godine Europska banka za obnovu i razvoj surađivala je sa subjektima javnog i privatnog sektora u istočnoj Europi i sjevernoj Africi kako bi omogućila stratešku komercijalizaciju i obnovu nedovoljno korištenih ili neiskorištenih nekretnina u urbanim središtima.

U 2022. godini banka očekuje pokretanje drugog kruga angažmana, pružajući kombinaciju financijske i tehničke potpore prihvatljivim projektima. Jedan od njih jest i ovaj pulski.

Vlaho Kojaković, direktor za nekretnine i turizam u EBRD-u kaže nam kako Pula ima jedinstvenu poziciju u Europi i jedinstven portfelj prirodnih i umjetnih dobara.

Vlaho Kojaković , EBRD

- Iznimno nam je drago što smo podržali ovu fazu projekta kako bismo poboljšali kvalitetu života u gradu te pripremili teren za značajna ulaganja, koristeći vrijednost javne imovine i ljudskog kapitala. Kroz tripartitnu strategiju repozicioniranja postojećih sektora, dodavanja vrijednosti i omogućavanja razvijanja novih sektora rasta, Pula ima snažan potencijal pridružiti se održivim i regeneriranim europskim pomorskim gradovima kao što su Kopenhagen i Barcelona, drži Kojaković.

Henry Fletcher, EBRD

 

S njim se slaže i Henry Fletcher, upravitelj EBRD-ovog Create funda za urbanu regeneraciju.

- Vanjska pomoć pružena gradskoj upravi bila je od velike važnosti u podršci razvoju integriranog pristupa brojnim mogućnostima dostupnima u Puli i okolici. Pozdravljamo i podršku Republike Hrvatske i Istarske županije. Radujemo se što ćemo podržati sve dionike u zajedničkoj provedbi njihovih dogovorenih sljedećih koraka, kazao nam je Fletcher uoči sutrašnje prezentacije projekta kojoj će nazočiti i jedna od vodećih svjetskih arhitektica, Ute Schneider.

Ute Schneider, KCAP Architects & Planners

 Schneider je voditeljica tima arhitekata koji rade na projektu, inače partnerica u KCAP Architects & Planners i direktorica njihovog ureda u Zürichu.

Schneider impresionirana arhitektonskim i prirodnim bogatstvima Pule

- Pula pruža širok raspon mogućnosti za razvoj u atraktivan, produktivan i inkluzivan lučki grad. Bili smo impresionirani arhitektonskim i prirodnim bogatstvima koje grad i njegovo zaleđe obuhvaćaju. Potencijal produktivne luke u unutrašnjosti grada koju određuje brodogradilište Uljanik usporediv je s lukom Marseilles gdje KCAP planira otvoriti luku gradu i omogućiti koegzistenciju urbane rive s operativnom lukom. Pula također nudi prirodne oaze kao što su Muzil ili Vallelunga - zelena pluća unutar grada koja se mogu transformirati u produktivne zone te ponuditi prostor za aktivnosti poput rekreacije pa čak i proizvodnje hrane, izjavila nam je Schneider.

Iz Grada Pule pozivaju sve zainteresirane građane na prezentaciju projekta koja će se održati sutra u 13 sati u kinu Valli, kako bi se upoznali s dosadašnjom metodologijom rada na projektu.

Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta u kinu je ograničen pa se zainteresirani građani mole da se unaprijed prijave putem E-mail adrese: stratesko@pula.hr. Na istu će adresu građani moći slati svoje prijedloge sve do 15. ožujka.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.