Politika i društvo

MOĆNA BRAĆA GLUŠAC

Luka Glušac poznati IDS-ov “administrator” za društvene mreže, godinu dana radio u europskom uredu Valtera Flege na pulskim Giardinima

Kako to već biva, Luka Glušac posao je dobio direktno preko stranačke linije, a za njega se, doznajemo, osobito založio sada već bivši predsjednik IDS-a i današnji župan, Boris Miletić. Nije Miletić zaboravio ni starijeg brata, Ivana Glušca, koji je danas šef njegovog kabineta u Istarskoj županiji


 
9 min
Danijela Bašić-Palković
Luka Glušac direktno preko IDS-a zaposlen u EU ured na Giardinima/FOTO: LinkedIn

Kako to već biva, Luka Glušac posao je dobio direktno preko stranačke linije, a za njega se, doznajemo, osobito založio sada već bivši predsjednik IDS-a i današnji župan, Boris Miletić. Nije Miletić zaboravio ni starijeg brata, Ivana Glušca, koji je danas šef njegovog kabineta u Istarskoj županiji

U europskom uredu IDS-ovog europarlamentarca Valtera Flega na pulskim Giardinima gotovo godinu dana radio je IDS-ovac, Luka Glušac, jedan od poznatijih stranačkih ”administratora” na društvenim mrežama i neprikosnoveni vođa internetske brigade, osobito kada su neki od izbora u pitanju.

Po ulasku u Europski parlament, bivši župan Valter Flego dobio je budžet za zapošljavanje djelatnika u uredima, pa tako osim onog u Bruxellesu, ima i zaposlenike u Zagrebu i Puli. S obzirom na Gluščev angažman, ispada da zaposlenici pulskog ureda ili nisu bili dovoljno sposobni, ili je zbog širokog spektra Flegovih aktivnosti, ured trebalo dodatno osnažiti.

Flegov asistent

Pojačanje je stiglo otprilike u srpnju 2020. godine kada se u ured, na mjesto lokalnog asistenta, zapošljava Luka Glušac, koji je u uredu radio sve do lipnja 2021. godine, što se može zaključiti i prema pregledu službenih Flegovih stranica. Novozaposleni lokalni asistent Glušac u tom periodu piše službene objave i pojavljuje se kao administrator.

Valter Flego: "Moja je slobodna volja koga ću zaposliti"/PIXSELL: Duško Marušić

Kako to već biva, Glušac je dobio posao direktno preko stranačke linije, a za njega se, doznajemo, osobito založio sada već bivši predsjednik IDS-a i današnji župan, Boris Miletić. Nije Miletić zaboravio ni starijeg brata, Ivana Glušca, koji je danas šef njegovog kabineta u Istarskoj županiji.

Valter Flego potvrđuje da je zaposlio Glušca u ured na mjesto lokalnog asistenta, ali koliku je plaću za to vrijeme primao, nije otkrio. “Ja sam javna osoba i mene možete prozivati za svaki euro, no plaće asistenta nisu javan podatak”, naveo je Flego. Izmeđuostalog, pohvalio se da je jedan od rijetkih zastupnika, ako ne i jedini u Hrvatskoj, koji ima čak tri ureda: u Bruxellesu, Puli i Zagrebu.

Flego ističe da je Glušca angažirao kao zamjenu za asistenticu u Bruxellesu koja je otišla na porodiljni dopust. Zašto, recimo, na to mjesto nije privremeno angažirao zainteresirane studente željne znanja o  europskim institucijama, zna samo Flego.

-Budući da je u Bruxellesu stalno “rokenrola” i puno je posla, tu je kolegicu zamijenila lokalna asistentica iz Pule, a na njezino je mjesto u pulski ured na Giardine došao Luka Glušac, rekao je Flego, načelno priznajući da je potonji posao dobio preko stranačke linije.

Nije sporno da zastupnici biraju svoj tim ljudi, no u svakom slučaju čudi da je izbor pao baš na Glušca koji iza sebe ima propalu marketinšku tvrtku i obrt koji ne stoji bajno. Javna je tajna da se upravo Glušac pojavljivao iza  određenih profila na društvenim mrežama kako bi se obračunavao s političkim neistomišljenicima.

Čovjek zna posao

-Znao sam za Luku preko IDS-a i o njegovom izboru sam razgovarao sa svojim ljudima te smo zajedno došli do zaključka da je on čovjek koji definitivno zna posao vezan uz društvene mreže. To je Luka i dokazao, a ja sam njegovim radom bio zadovoljan. Pokrivao je dio vezan uz komuniciranje, praćenje, osmišljavanje i kreiranje svih aktivnosti koje sam vodio, pretežito vezano uz društveno oglašavanje i digitalni marketing. Kada se kolegica u Bruxellesu vratila s porodiljnog, otkazao sam Glušcu ugovor i to je bilo to, kaže IDS-ov europarlamentarac i dodaje:

"Moja je slobodna volja koga ću zaposliti u Puli, Bruxellesu ili Zagrebu", smatra europarlamentarac Flego. To bi u prijevodu značilo da u “svoj” ured koji je, nota bene, financiran europskim sredstvima, može zaposliti koga god poželi. Naravno, prednost u redu imaju stranački ljudi, što se u slučaju Luke Glušca ponovno pokazalo točnim.

Politička karijera braće Glušac nije se odvijala jednakom brzinom. Dok je mlađi, Luka odrađivao razno razne stranačke poslove, od koordinatora za medije i PR administratora u IDS -u, da bi se s vremenom prometnuo u najžešćeg stranačkog komentatora na društvenim mrežama, njegov stariji brat, Ivan, u politiku je ušao puno kasnije i prilično samozatajno

Za asistente raspoređene u tri ureda IDS-ov europarlamentarac mjesečno raspolaže budžetom u iznosu od 23 tisuće eura. Na službenim stranicama Valtera Flega navedeno je da u ovom trenutku ima zaposlenih sedam asistenata; dva akreditirana u sjedištu Europske unije i pet lokalnih.

Upravo je ime Luke Glušca došlo u prvi plan na jednoj od uvodnih sjednica Gradskog vijeća nakon promjene vlasti u Puli. Tada su gradonačelnik, Filip Zoričić, i pročelnica, Anja Ademi, otkrili kako je bivša vlast angažirala pojedince van gradske administracije da upravljaju gradskom Viber grupom i selektivno blokiraju pojedine građane, ukoliko im sadržaj nije bio po volji.

Ademi je u medijima izjavila da je “grupu vodio i Luka Glušac koji nije zaposlenik Grada te da nije sigurna je li uopće zakonito da bude administrator takve grupe”. Među ostalim, Ademi je otkrila “da je Ured Grada plaćao da netko vodi Viber grupu i blokira ljude.  U srpnju prošle godine pročelnica Ademi  izjavljuje: "U Viber grupi su tvrtka Manjgura, Luka Glušac koji nije zaposlenik Grada te Goran Brozina s kojim, kao i s Glušcem i Manjgurom, raskidamo ugovor".

Znači iz ove je izjave proizlazi da je Glušac imao nekakav ugovor s Gradom. Ademi je tom prilikom navela da su jedva uspjeli maknuti Boris Miletića, Luku Glušca, Krešimira Macana i Gorana Brozinu.

Ima li ili nema ugovor s Gradom?

Međutim, do danas je ostalo nerazjašnjeno kakav je to model suradnje postojao između Grada Pule i bivšeg administratora Luke Glušca, budući da nije bio zaposlenik gradske uprave. Jedino što je poznato jest to da je u to vrijeme bio član vladajućeg IDS-a. Dakle, ostaje nejasno na temelju kojeg ugovora je Glušac vodio gradsku Viber grupu i kako je za to bio plaćen?

Sudeći pak prema najnovijim informacijama iz Grada, Glušac nije imao nikakav ugovor s Gradom, pa se postavlja pitanje je li svoje usluge nudio potpuno besplatno ili je, možda, volontirao?

-Nismo u mogućnosti potvrditi je li gospodin Glušac Viber grupu vodio volonterski jer Ugovor o volontiranju s njim nije bio sklopljen. Činjenica je da je bio administrator Viber grupe do dolaska nove gradske uprave početkom lipnja 2021. godine, glasi odgovor Grada Pule.

Nije prvi put ni da je Luka Glušac radio za Valtera Flega. Naime, Flego ga je angažirao i tijekom izborne kampanje za župana 2017. godine. Tada je Glušac posao dobio putem svoje tvrtke Virtualia d.o.o. za upravljanje računalnom opremom i sustavom, osnovane 2015. godine.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, ta je tvrtka 2015. godine dobila isplatu iz državnog proračuna u iznosu od 7,538 kuna, no problemi su počeli dvije godine kasnije, kada se tvrtka gotovo svaki mjesec borila s blokadom i deblokadom računa. No, nedugo nakon prvih blokada, Flego u ulozi kandidata za župana, 2017. godine angažira Virtualiu na poslovima oglašavanja u svojoj kampanji.

Moćni stariji brat

Kada je Virtualia proglasila stečaj 2018. godine, Luka Glušac otvorio je obrt za pružanje promidžbenih usluga Triple Trouble koji također nije poslovao dobro te mu je, po javno dostupnim podacima u listopadu 2021., ugašen žiro račun.

Kao što smo ranije naveli, Luka Glušac brat je šefa kabineta župana, Ivana Glušca, a 2016. godine bio je i predsjednik Nadzornog odbora pulskog poduzeća Pula Sport. Tamo se kratko zadržao, ali ipak dovoljno dugo da se izuzme s funkcije kada u Pula Sport za direktora 2016. godine “preko noći” dolazi njegov stariji brat, Ivan Glušac.

Mlađi Glušac karijeru je započeo u Klubu mladih IDS-a, gdje je jedno vrijeme bio predsjednik. Tada je usko surađivao s današnjim županijskim pročelnikom za gospodarstvo, Duškom Kišberijem, koji je u to vrijeme bio glavni tajnik Kluba mladih IDS-a, a prije no što je postao županijski pročelnik za gospodarstvo, vodio je kabinet župana Flega, a potom i Fabrizia Radina. Na mjestu šefa županovog kabineta naslijedio ga je Ivan Glušac.

No prije nego što se počeo aktivno baviti politikom, doduše uvijek iz sjene, Luka Glušac kratko je vrijeme bio i borac za studentska prava. Njegovu studentsku revoluciju brzo je utihnuo tadašnji župan, Ivan Jakovčić, s kojim se Luka vrlo brzo dogovorio. Tako se, među ostalim, može pohvaliti i da je još davne 2006. godine bio član županijske Komisije za studentske stipendije.

Nadzorni odbori, Upravna vijeća...

Osim nadzorništva u Pula Sportu, gdje mu je brat kasnije postao direktor, Luka Glušac donedavno je bio i član Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Mali svijet.

S druge strane, stariji brat, Ivan Glušac, je krajem 2020. godine, a uoči zadnjih lokalnih izbora i pripreme Borisa Miletića za funkciju novog župana, iznenada dao otkaz u Pula Sportu, a već dan kasnije, imenovan je pročelnikom županovog kabineta na temelju objavljenog natječaja.  

Politička karijera braće Glušac nije se odvijala jednakom brzinom. Dok je mlađi Luka odrađivao razno razne stranačke poslove - od koordinatora za medije i PR administratora u IDS-u - njegov stariji brat, Ivan, u politiku je ušao puno kasnije i prilično samozatajno.

Ivan Glušac danas je desna ruka župana Borisa Miletića/FOTO:PIXSELL/Duško Marušić

Tek nakon razočaranja na natječaju, kada još uvijek bez stranačke iskaznice ne uspijeva postati ravnateljem pulske Gradske knjižnice, starijem Glušcu postaje jasno; želi li napredovati u karijeri, mora u IDS. Tako i biva. Nakon učlanjenja u stranku, stariji se Glušac brzinom munje otisnuo u politiku.

Prvi posao dobio je 2013. godine u Hrvatskom Saboru gdje se zaposlio kao tajnik Kluba IDS-a. Vrlo brzo, u vrijeme Kukuriku koalicije, postaje tajnik IDS-ovog ministra turizma Darka Lorencina, a kasnije i njegov pomoćnik, iako za tu funkciju uopće nije imao ni dana radnog iskustva.

Nakon Ministarstva turizma i gubitka vlasti Kukuriku koalicije, Ivan Glušac se vraća u Pulu i "po zasluzi" u kratkom roku postaje direktor gradskog poduzeća Pula Sport, iako ni za to radno mjesto nije imao apsolutno nikakvog iskustva. Pula Sport preuzima u vrijeme finalizacije izgradnje Gradskog bazena.

Direktor IDS-a?!

Izvori bliski IDS-u potvrđuju nam da je prije zaposlenja u Pula Sportu, Ivan Glušac dobio velike ovlasti u stranci. Iako to radno mjesto nije postojalo u sistematizaciji, nekoliko mjeseci za njega se u stranci govorilo da je direktor IDS-a.

Danas je Ivan Glušac desna ruka Borisu Miletiću i šef njegovog kabineta. Od 2018. do 2021. godine bio je predsjednik Nadzornog odbora u pulskom Vodovodu.

Funkcija u politici nikad previše, pa je svojevremeno uhljebljen i kao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Brijuni Rivijera, a bio je član te kratko i predsjednik Nadzornog odbora Zračne luka Pula gdje je mjesečno primao 1,500 kuna naknade nevezano je li se sjednica uopće održala.

Braća Glušac dobar su primjer kako se, pomoću političkih veza i uz snažnu stranačku lojalnost, može do važnih direktorskih funkcija, članstava u nadzornim odborima i upravnim vijećima. Može se i do posla u uredu eurozastupnika bez da trepneš, ili recimo do funkcije šefa kabineta ministra ili župana. Pa ti biraj.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.