Politika i društvo

GRADSKO VIJEĆE GRADA PULE

Vijećnici rekli "ne" šetnici u Uljaniku, ali usvojili Strategiju zelene urbane obnove grada Pule

Vijećnica Elena Puh Belci pitala je i što je s inicijativom pulskog gradonačelnika da se Lungomare proglasi park šumom, na što je Filip Zoričić odgovorio da će to dati kao inicijativu Županiji, ali hoće li to biti prihvaćeno, ovisi dalje upravo o Županiji


 
6 min
Sandra Zrinić Terlević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Vijećnica Elena Puh Belci pitala je i što je s inicijativom pulskog gradonačelnika da se Lungomare proglasi park šumom, na što je Filip Zoričić odgovorio da će to dati kao inicijativu Županiji, ali hoće li to biti prihvaćeno, ovisi dalje upravo o Županiji

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule vijećnici su jednoglasno, iako ne bez rasprave, podržali Strategiju zelene urbane obnove grada Pule, koju su prethodno predstavili izrađivači Tatjana Uzelac i Bruno Juričić iz tvrtke Starum. Kako su rekli, riječ je o dokumentu koji će, prije svega, služiti za daljnji rad i izradu prostornih planova grada Pule.

U raspravi je Dušica Radojčić u ime Kluba vijećnika platforme Možemo! Pula, pohvalila ovu strategiju koju treba podržati. Istaknula je ipak i dio prijedloga koji nije usvojen poput izbacivanja izgradnje pješačke staze na Valkanama kao nepotrebnu, jer je dovoljan prolaz kroz šumu bez izgradnje staza i nužnog uklanjanja stabala. Primjedbu je, baš kao i neki drugi vijećnici, uputila zbog planirane šetnice kroz Uljanik iako je Gradsko vijeće već prethodno odbilo takvu ideju. Nadalje, brisanje zbrinjavanja uređaja za obradu fekalnog mulja, ali i drugih uređaja na Kaštijunu - što je poslano Istarskoj županiji kao prijedlog izmjena županijskog Prostornog plana - je pohvalila, ali je i pitala gdje će se to raditi jer Grad Pula nije predvidio drugu lokaciju za to. "Možemo se praviti da neće biti na Kaštijunu, ali dok ne saznamo gdje će biti, ne možemo ništa planirati", rezimirala je Radojčić.

Dušica Radojčić

Produžiti rivu ili je samo sanirati?

Pohvalila je prijedlog ozelenjavanja dijela oko Kaštijuna, ali i ustvrdila da će građani teško to prihvatiti kao novu zonu rekreacije, iako je dobro da se to planira, ponovila je.

Zamjerila je i izostanak uvrštavanja mjera za sprječavanje daljnjeg zagađenje tla, kao i da se više pažnje trebalo pridati uklanjanju betona na nekim površinama te očuvanju postojećih šumica i zelenih površina, umjesto planiranja novih. "U redu je planirati ozelenjavanje na Hidrobazi i parkinga na Verudeli, uz nove parkove na Kaštijunu i Pragrandeu, ali što će se dogoditi sa samoniklim šumama, to nigdje ne piše, a strategija je i to trebala predvidjeti", rezimirala je Radojčić i za kraj pustila temu Muzila. Upitala je nadležni odjel u kojem je pravcu planiran Muzil, da li kao veliki gradski park ili turistički resort s golf terenom i apartmanima za prodaju?

Vijećnik Valter Boljunčić u ime Kluba IDS-a također je pohvalio i strategiju i tim koji ju je izrađivao, ustvrdio da svi želimo imati zelenu Pulu, ali se fokusirao na pitanje šume Lungomare pitajući se hoće li postati 'švedski stol za investitore' te je i on ustvrdio da je na prethodnim sjednicama vijeća donesena odluka o izmicanju šetnice iz Uljanika dok se ne vidi što će biti s tim poduzećem, kao i da se s Kaštijuna maknu dvije plohe za obradu otpada, kompostana i muljana, ali se to nigdje nije obuhvatilo u ovoj strategiji.

Zanimljiva je bila i opaska o planiranoj šetnici uz rivu od ulaza u Uljanik do carinskog gata. Kako je rekao, jedna od napravljenih analiza splitske tvrtke dala je četiri moguća scenarija, između ostalih i da se riva proširi za 13,5 metara što bi koštalo 16 milijuna eura, a da se sada u strategiji spominje sanacija rive u postojećim gabaritima, što bi koštalo 14,5 milijuna eura.

- Poznato je da će tu sudjelovati Grad Pula, ACI i Lučka uprava, ali za dva milijuna eura razlike hoćemo li imati postojeću rivu i zatvarati na njoj promet ili ćemo je proširiti i nećemo morati zatvarati rivu za promet?! O tome treba razmišljati gradska uprava, jasno reći kakva se šetnica može dobiti i kakvu rivu ovdje želimo, rekao je Boljunčić.

Vijećnica Elena Puh Belci pitala je i što je s inicijativom pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića da se Lungomare proglasi park šumom. Istaknula je i da će za godinu dana tražiti što se od svega ovoga odradilo.

Pročelnica Barić je, odgovarajući, između ostalog navela da je Muzil predviđen u GUP-u grada Pule kao sportsko-rekreacijska zona s turističkim sadržajima, ali sadržajima održivog turizma. Predviđen je, kaže, i golf i apartmani. Ako to nije Gradu u interesu, može se uvijek to preispitati kroz planove.

Elena Puh Belci

O inicijativi da Lungomare bude park šuma, gradonačelnik Zoričić je rekao da će to dati kao inicijativu Županiji, ali hoće li to biti, ovisi dalje upravo o Županiji.

U nastavku su vijećnici usvojili i Program rada Savjeta mladih koji, između ostalog, sadrži više aktivnosti među kojima predavanje za mlade - maturante i studente, o izborima, ali i o financijskoj pismenosti. Drugi projekt bit će u kolovozu na Dan mladih kada će biti planirani sportski i kulturni sadržaji te koncerti. U suradnji s Gradom Pula sudjelovat će u osmišljavanju budućih aktivnosti u Centru za mlade. Mladi žele i veće sudjelovanje na Gradskog vijeću po točkama koje se tiču mladih osoba. Vijećnik Noel Mirković predložio im je aktivnije sudjelovanje i po mjesnim odborima, što su podržali i drugi vijećnici.

Noel Mirković

Promjene u iznosima oko naknada na pomorskom dobru

U konačnici su usvojene i izmjene i dopuna netom donijetog Plana upravljanja pomorskim dobrom koji je predložen u tehničkom, a ne suštinskom dijelu zbog čega je odraženo e-savjetovanje u skraćenom periodu. Problem je, prema riječima vijećnice Radojčić, što je u međuvremenu donijeta i uredbu o visini naknade za dodjelu dozvola za pomorsko dobro koja daje višestruko više iznose, primjerice, za objekt na pomorskom dobru dosad je bio maksimalni iznos od 2.000, a sada je 3.000 eura minimalni iznos, paušal za štand je dosad bio 800 eura godišnje, a sada je 1.000 eura, dok su za terase ugostiteljskih objekata na pomorskom dobru iznosi bili od 20 do 80 eura ovisno o kategoriji plaže, a sada su 100 eura po kvadratu plaže. Nadalje, toaleti nisu bili predviđeni, a sada ih se plaća 5 eura po četvornom metru. U konačnici je Radojčić pitala hoće li Grad zatražiti mogućnost izdavanja koncesija na svojem pomorskom dobru, jer će ih u protivnom davati Županija.

- Zašto ste pasivni? Špekuliram - je li to zato da sa sebe sperete svu odgovornost bude u koncesiju bude išla plaža na Valkanama za hotel na Valkanama? Jeste li zatražili pravo davanja koncesija ili hoćete, zanimalo je vijećnicu Radojčić.

Pročelnica Sanja Kljajić Dakić odgovorila je da po zakonu, plan upravljanja pomorskim dobrom donosi jedinica lokalne samouprave, dok su koncesije u nadležnosti Županije. "Ako i tražimo izdavanje koncesija, radit ćemo po planu Županije. Nismo to još zatražili jer nismo sigurno niti je li Županija dobila suglasnost Ministarstva i da Županija još uopće može raditi po svom planu", rekla je pročelnica.

Na pitanje o pomorskim redarima koji bi trebali provoditi nadzor i to najmanje jednom mjesečno na području pomorskog dobra, odgovoreno je da je Ministarstvo pristalo na primjedbe gradova i općina i dozvolila da nadzor može provoditi i komunalni redar koji mora proći obuku. Grad Pula ima u planu dva pomorska redara, a upravo je u tijeku natječaj kojim se traže komunalni redari.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.