Politika i društvo

"jesu li to ideje koje zastupa i premijer?"

Zastupnice: 'Klečavci' i DP-ov skup su ozbiljan poziv na oduzimanje prava ženama

„Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju. Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje”, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš


 
3 min
HINA
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

„Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju. Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje”, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš

Saborske zastupnice Mrak Taritaš i Orešković upozorile su u srijedu da su 'klečavci' na trgovima i okrugli stol DP-a u Saboru ozbiljan poziv na oduzimanje slobode i prava ženama i na njihovo podčinjavanje te da se u društvu stvara atmosfera koja dovodi do porasta nasilja nad ženama.

„Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju. Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje”, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš.

Zajedno s Dalijom Orešković novinarima se obratila na temu „Kako reagirati na ozbiljne i organizirane prijetnje ženskim pravima”.

Kao što znamo, dodala je, mole se za vraćanje autoriteta muškaraca i za čedno odijevanje i prilično je jasno što bi molitelji zapravo htjeli. S tih su se skupova, upozorila je, mogle čuti zbilja jezive poruke, poput onih da žene svojim odijevanjem izazivaju muškarce i da nije čudno da se oni ne mogu suzdržati ako žena nije dovoljno pokrivena. I njihova prava su se kršila, to nam danas Domovinski pokret želi reći, rekla je Mrak Taritaš.

„Ovih dana smo se naslušali opet i priča o rodnoj ideologiji. Jedina rodna ideologija koja postoji i koje se trebamo bojati je ona koju širi pokret koji lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja. I tu ideologiju predstavlja i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta”, istaknula je.

Smatra da sve to skupa nije slučajno nego je riječ je smišljenom i organiziranom nasrtaju na žene i na manjine.

„Klečavci na trgovima, sad već zabrinjavajuće ograničavanje ženskog prava na izbor i suludi napadi na LGBT manjine - sve je povezano s ciljem stvaranja atmosfere u kojoj ženska prava i prava manjina nisu temeljna ljudska prava nego luksuz. To je ideja i cilj molitelja na trgovima, to su ideje koje zastupa Domovinski pokret, a da ne govorim o udruzi U ime obitelji s kojima danas organiziraju skup”, poručila je.

Mrak Taritaš je ustvrdila da su to ideje i nekih drugih stranaka u Saboru, dodavši da je pitanje jesu li to ideje koje zastupa i premijer, kao koalicijski partner Domovinskog pokreta te ga pozvala da se o tome izjasni.

„Zbog naše djece i unuka, i ženske i muške, nadam se da smo mi kao društvo takve opasne ideje ipak u stanju staviti tamo gdje im je mjesto - na margine i daleko od svega što je društveno prihvatljivo. Želim vjerovati da i njihovi birači ne žele živjeti u zemlji u kojoj će im kćerima neki tuđi sinovi otimati slobodu i osobnu autonomiju”, zaključila je Mrak Taritaš..

Dalija Orešković je kazala da nitko ne osporava pravo na molitvu i molitvene nakane, ali ove koje slušamo na trgovima, ističe, suprotne su načelima našeg Ustava.

„Kada teme tih molitvi uđu u Sabor, kao što su danas ušle, jasno je da je riječ o političkoj agendi, a teze o tome da se moliteljima kršila sloboda vjeroispovijesti opasna su manipulacija. Sve ovo što se događa i atmosfera koja se stvara u društvu dovodi i do porasta nasilja nad ženama”, upozorila je Orešković.


Nastavite čitati

HND: Tražimo oštru reakciju države na pokušaj ubojstva novinarke Melite Vrsaljko

Na vrata kuće kolegice Vrsaljko u Nadinu kod Benkovca banula je Iva Perić, kći Ivana Vrsaljka, čovjeka koji je našu kolegicu fizički napao dan ranije, te ju počela vući za kosu i gušiti ne bi li ju natjerala da obriše snimke na kojima se vidi kako njezin otac fizički nasrće na novinarku jer je sa snimateljem prolazila pokraj njegova terena na kojem se počeo gomilati otpad * HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.