Politika i društvo

Oporba oštro protiv vladajućih

Žestoka rasprava u Saboru oko referenduma Mostovaca

Grbin podsjeća da se kod zadnjeg prebrojavanja referendumskih glasova vuklo puno repova pa apelira da se prebrojavanje ne daje Vladi nego DIP-u te da se odredi rok u kojem se to mora napraviti


 
3 min
HINA

Grbin podsjeća da se kod zadnjeg prebrojavanja referendumskih glasova vuklo puno repova pa apelira da se prebrojavanje ne daje Vladi nego DIP-u te da se odredi rok u kojem se to mora napraviti

I prije formalne saborske rasprave o prijedlogu da se provjera potpisa prikupljenih za dvije Mostove referendumske inicijative povjeri Vladi, zastupnici su se u četvrtak žestoko sukobili u vezi s tim pitanjima, ali i smislenosti epidemiološkim mjera protiv koronavirusa.

Mostov Miro Bulj vladajuće je upitao zašto ne žele odrediti rok za održavanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i prebacivanje odluka s Nacionalnog stožera na Sabor.

- Čega se bojite? Mislio sam da je Lovro Kuščević nešto najgore, a sad je vidljivo da je radio po nalogu Andreja Plenkovića, rekao je Bulj, koji je bivšeg ministra uprave i ranije prozivao za krađu referenduma.

- Zašto niste odredili rok, koji je interes blokirati, odnosno 'zabiti glogov kolac' u naše inicijative?, ustrajao je Bulj s pitanjima i poručio da je Nacionalni stožer samo političko tijelo.

 I Peđa Grbin (SDP) kaže da Stožer od početka pandemije „vrluda, mulja“, da za razne ljude vrijede različita pravila.

 - Takvo je ponašanje dovelo do toga da Hrvatska ima najveći broj mrtvih od zaraze koronavirusom, takvo ponašanje HDZ dovelo je do ovakvog referenduma, on je vaša odgovornost, poručio je HDZ-u.

 Grbin podsjeća da se kod zadnjeg prebrojavanja referendumskih glasova vuklo puno repova pa apelira da se prebrojavanje ne daje Vladi nego DIP-u te da se odredi rok u kojem se to mora napraviti.

Marijan Pavliček (HS) čestitao je Mostu što je prikupio „dovoljno potpisa“, suglasan je da je Stožer prvenstveno političko tijelo, da je donosio politički motivirane, a ne epidemiološki opravdane odluke.

- Jedna u nizu suludih mjera je uvođenje covid potvrda jer je pokazalo da nije imala nikakav rezultat, kazao je i pozvao vladajuće da prihvate odluku naroda i dozvole da se referendum raspiše čim prije.

Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) kaže da je niz nejasnoća u prijedlogu Odbora za Ustav, pa je upitala planira li se manipulirati brojem potpisa, odnosno ukrasti referendum.

- Jedina gora stvar od zloupotrebljavanja straha od cjepiva, je zlouporaba vlasti u režiji HDZ-a, kazala je Dalija Orešković (Centar) i HDZ-u poručila da "inženjeringom koji provodi,  pokazuje da ne poštuje" državu, institucije, stranke, građane. Dosta!, uzviknula je.  

Branko Bačić (HDZ) odbacuje oporbene prozivke, tumači kako Sabor odlučuje o tehničkom segmentu – o prijedlogu svog Odbora da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Vladi i da u provjeri sudjeluju i predstavnici obje referendumske inicijative.

- Ovaj referendum ide za tim da se ukinu covid potvrde, a one su uvedene kao i u drugim članicama EU, ukidanje znači indirektno i direktno zatvaranje hrvatskih granica i pridonosi širenju virusa u društvu, kazao je Bačić.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se 'osjeća odgovornim', uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao "osovinu zla" i  'koristio isti jezik' koji je i sam koristio, premijer je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje 'o odgovornosti', upitavši odakle te ideje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.