Politika i društvo

savjetnici pretežno po stranačkom ključu

Eleni Puh Belci nakon poraza na izborima utješna savjetnička funkcija u Županiji

Pročelnici s najviše pomoćnika su Ezio Pinzan i v.d.pročelnica Ivana Mihalić Fabris iz Odjela za prostorno uređenje. Nije lako biti županijski ministar poljoprivrede, budući da Pinzan ima čak tri pomoćnika i administrativnu tajnicu, a tu je i devet stručnih suradnika u odjelu. Županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica, ima dvije savjetnice. S obzirom na snažan stranački angažman koji Torbica ima u svojoj matičnoj stranci, ne čudi da mu treba pomoć. Županijska pročelnica za obrazovanje ekipirala je svoj tim s čak četiri savjetnice


 
7 min
Danijela Bašić-Palković
Zaposlecim dobili božičnicu od 1.500 kuna

Pročelnici s najviše pomoćnika su Ezio Pinzan i v.d.pročelnica Ivana Mihalić Fabris iz Odjela za prostorno uređenje. Nije lako biti županijski ministar poljoprivrede, budući da Pinzan ima čak tri pomoćnika i administrativnu tajnicu, a tu je i devet stručnih suradnika u odjelu. Županijski pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica, ima dvije savjetnice. S obzirom na snažan stranački angažman koji Torbica ima u svojoj matičnoj stranci, ne čudi da mu treba pomoć. Županijska pročelnica za obrazovanje ekipirala je svoj tim s čak četiri savjetnice

Na stranicama Istarske županije vidljivo je da u županijskoj upravi trenutno radi 20 viših savjetnika. Kako tvrde u kabinetu župana „radi se o radnim mjestima na kojima službenici rješavaju najsloženije upravne postupke i druge stručne poslove u upravi, rade na konkretnim zahtjevima građana, imaju visoku stručnu spremu i više godina radnog iskustva od viših stručnih suradnika.“

Prosječna plaća višeg savjetnika za listopad 2021. godine iznosila je 9.114 kuna, dok je plaća zaposlenika u prosjeku 7.398 kuna. Iz kabineta župana su naveli da je to „znatno manje u odnosu na gotovo sve veće gradove u Istri“.

Potpredsjednica IDS-a Elena Puh Belci viša savjetnica

Novo pojačanje stiglo je nakon zadnjih lokalnih izbora, kada poražena kandidatkinja za gradonačelnicu Pule, Elena Puh Belci, dobiva posao u Županiji te postaje viša savjetnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu u istoimenom županijskom odjelu.

Puh Belci se, dakle, u ekspresnom roku prebacila u Županiju, pa se može tumačiti da ju je nakon neuspjeha na izborima i promjene vlasti u Puli sa sobom „povukao“ njezin bivši, ali i današnji šef, župan Boris Miletić. Izborni krah Elene Puh Belci nagrađen je, dakle, novim radnim mjestom u Županiji. Treba podsjetiti da je Puh Belci potpredsjednica IDS-a i vijećnica u Gradu Puli. Naime, drugi krug izbora održao se 30. svibnja, a Elena Puh Belci na novom je radnom mjestu bila u roku od 15 dana.

O tome je odmah izvijestila i na svom Facebook profilu 24. lipnja.

- Kao prvo, radni odnos u tijelima izvršne gradske vlasti nespojiv je s vijećničkim mandatom. Dakle, zakon ne dozvoljava da budete i jedno i drugo. Nakon iskustva proteklih nekoliko mjeseci i svih ovih godina koje sam uložila u razvoj sektora društvenih djelatnosti, želim ostati u Gradskom vijeću, navela je Puh Belci.

Među ostalim je rekla da će kroz Županiju moći realizirati brojne projekte iz svog resora koji će unaprijediti sustav u Puli, ali i cijeloj Istri. "Znači, nastavljam tamo gdje sam stala", rekla je nakon izbora Elena Puh Belci.

Viša savjetnica, potpredsjednica IDS-a i gradska vijećnica Elena Puh Belci

Na čemu trenutno radi te ima li njezino zapošljavanje u Županiji ikakve veze s činjenicom da je visoko pozicionirana članica IDS-a, Elena Puh Belci nije odgovorila.

Ponovila je da je radni odnos u tijelima izvršne gradske vlasti nespojiv s vijećničkim mandatom u istoj jedinici lokalne samouprave.

- To je ključni razlog zašto sam se odlučila za prelazak. Mislim i znam da kao vijećnica u ovom trenutku mogu više doprinijeti razvoju grada nego kao djelatnik gradske uprave. Službenici mogu zakonski bez natječaja temeljem sporazuma prijeći iz jedne jedinice lokalne samouprave u drugu. Svojom sam voljom prešla na nižu poziciju više savjetnice u županiji, s obzirom na to da sam do funkcije zamjenice gradonačelnika obnašala funkciju pomoćnice pročelnice i to me mjesto zakonski čekalo nakon isteka mandata, rekla je Puh Belci.

Puh Belci: Želim nastaviti raditi za Pulu

- Učinila sam to iz dva razloga - jer želim kao vijećnica nastaviti raditi za Pulu i jer se u Županiji mogu adekvatno nastaviti baviti temama i projektima iz područja društvenih djelatnosti kojima sam oduvijek potpuno posvećena. Podsjećam da sam u Gradu Puli počela raditi kao pripravnica prije 22 godine te sam se kao diplomirani pedagog bavila djecom i mladima, školstvom, sportom i tehničkom kulturom, rekla je Elena Puh Belci.

Sudeći po javno dostupnim podacima na stranicama Županije, osim Puh Belci, županijska pročelnica za obrazovanje, Patricia Percan, u ovom trenutku ima i svoju pomoćnicu, ali i još tri savjetnice, što znači da samo taj upravni odjel na raspolaganju ima četiri savjetnice! Jedna se bavi pravnim poslovima, jedna ekonomskim, a jedna je savjetnica za kapitalnu izgradnju. Puh Belci ima širi spektar ovlasti te je, kao što smo naveli, imenovana savjetnicom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Uglavnom, zanimljivi su i drugi odjeli u koje su se smjestili neki županijski veterani i bivši općinski načelnici.

Jedan od dugogodišnjih pročelnika za prostorno uređenje, Josip Zidarić, nakon odlaska u mirovinu ipak je prihvatio savjetnički posao u Županiji. Na stranicama Županije naveden je kao viši savjetnik za infrastrukturne sustave i kapitalne investicije u Odsjeku za pomorstvo, promet i infrastrukturu.

U istom se odsjeku smjestio još jedan poznati savjetnik. Riječ je o bivšem SDP-ovom načelniku Barbana, Denisu Kontošiću, koji savjetuje o cestama i cestovnom prometu.

Skromno u kabinetu župana

Pročelnici s najviše pomoćnika su Ezio Pinzan i v.d.pročelnica Ivana Mihalić Fabris iz Odjela za prostorno uređenje. Očito nije lako biti županijski ministar poljoprivrede, budući da Pinzan ima čak tri pomoćnika i administrativnu tajnicu, a tu je i devet stručnih suradnika u odjelu.

Ezio Pinzan, Foto: PIXSELL/Davorin Višnjić

U Kabinetu župana je prilično skromna kadrovska politika. Pročelnik ima samo jednu pomoćnicu i dvije tajnice.

I županijska pročelnica za zdravstvo, Sonja Grozić-Živolić, ima dvije pomoćnice u svom timu i jednu višu savjetnicu. Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost, Vladimir Torbica, ima dvije savjetnice - za ekonomska i pravna pitanja.

Iva Bognar i Dora Komparić iz Vodnjana promovirane u Županiju

S obzirom na snažan stranački angažman koji pročelnik ima u svojoj matičnoj stranci, nije čudno da mu treba pomoć savjetnika u Županiji. Naime, Torbica je predsjednik Savjeta IDS-a, a u stranci je i tajnik za civilno društvo i ljudska prava. Uz sve to, stigne se baviti i Zajednicom podružnica IDS-a Bujštine, koju vodi kao predsjednik.

Najviše je viših savjetnika raspoređeno po gradovima unutar Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju.

Viša savjetnica za imovinu u županijskom Odsjeku za prostorno uređenje i gradnju nakon izbora postala je i bivša zaposlenica Grada Vodnjana, pravnica Iva Bognar. Iz vodnjanske uprave nakon promjene vlasti odlazi i pravnica Dora Komparić koja je sada viša stručna suradnica za prostorno uređenje i gradnju u županijskom Odsjeku za prostorno uređenje i gradnju.

Biraju li se savjetnici na natječaju?

Pitali smo Istarsku županiju tko angažira savjetnike te zapošljavaju li se oni putem raspisanih javnih natječaja. Iz kabineta župana odgovorili su da se planom prijema u službu utvrđuje broj službenika koji će se zaposliti u tekućoj godini na određeno ili neodređeno vrijeme.

- Pročelnik upravnog tijela predlaže radna mjesta koja smatra da je potrebno popuniti u upravnom tijelu, a za što sredstva moraju biti osigurana u proračunu. Pročelnik imenuje povjerenstvo koje provodi postupak od raspisivanja natječaja, testiranja (pismenog i usmenog dijela) te izrade rang liste kandidata prema osvojenim bodovima na testiranju. Rješenje o prijamu i rješenje o rasporedu potpisuje pročelnik upravnog tijela, odgovaraju iz Istarske županije.

Iz odgovora je jasno da je pročelnik taj koji odjel "popunjava" potrebnim savjetnicima. Na pitanje biraju li se savjetnici na natječaju, u Županiji spominju kako je u "2020. godini raspisan jedan natječaj u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu gdje je tražen viši savjetnik pravne struke zbog upražnjenog radnog mjesta, odnosno odlaska djelatnika u mirovinu".

Kako su angažirani svi ostali viši savjetnici, nisu odgovorili. Zatražili smo i dodatno pojašnjenje, je li bilo natječaja kod zapošljavanja Elene Puh Belci.

Sve je po zakonu, a uprava se gomila

U kabinetu župana potvrđuju da je, sukladno zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Elena Puh Belci 16. lipnja 2021. godine sporazumno prešla s radnog mjesta pomoćnice pročelnice za društvene djelatnosti u Gradu Puli na upražnjeno radno mjesto više savjetnice u županijski Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Sporazum su potpisale županijska i gradska pročelnica Patricia Percan, Elvira Krizmanić i Elena Puh Belci.

Potpisivanju Sporazuma prethodilo je dobivanje mišljenja Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, u kojem je navedeno „da ne postoje zapreke da se izvrši prijam navedene službenice u Istarsku županiju i to bez provedbe javnog natječaja, a temeljem pisanog sporazuma pročelnika upravnog tijela u kojem trenutno radi i pročelnik upravnog tijela u koje se prima, što je uobičajena praksa unutar tijela državne uprave (na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini).

Napominjemo i da to nije jedino mjesto višeg savjetnika u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Posljednja sistematizacija radnih mjesta u Istarskoj županiji, pa tako i predmetnog radnog mjesta, provedena je 2020. godine

U 2020. godini  Istarska županija je preuzela 123 zaposlenika Ureda državne uprave te je iste godine zaposleno 11 djelatnika, a istovremeno ih je otišlo 17. U 2021. godini u Županiji se zaposlio 31 djelatnik, a otišlo njih 22.

Dar za kraj godine - 1.500 kuna

Iz kabineta župana poručuju da su primljeni djelatnici mahom zaposleni na određeno vrijeme kao zamjena za dugotrajno bolovanje ili porodiljni dopust.

Nakon lokalnih izbora, točnije, od svibnja do prosinca 2021. godine, u Istarskoj se županiji zaposlilo 23 djelatnika, a istovremeno ih je 20 otišlo. Krajem prošle godine zaposlenicima je na račun sjela i prigodna godišnja nagrada, odnosno božićnica od 1.500 kuna.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Plaća župana- 16.494 kn

Plaća dožupana- 15.410 kn

Plaća dožupanice- 13.043

Prosječna plaća- 7.400 kn

Prosječna plaća savjetnika- 9.114 kn

Zaposlenih- 310

Viših savjetnika- 20

Pročelnika- 14

Pomoćnika pročelnika -13


Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.