Radar

krasna zemlja silovana

KAD KUMOVI DILAJU Kvadrat građevinskog uz more po 30 eura! Pogled na Brijune besplatno!

Na naslovnoj slici koju su prošlog ljeta snimili naši vatrogasci vidi se spaljena zemlja na brijunskom priobalju. Osim doslovno, zemlja na Dragoneri spaljena je i simbolički. Najprije je njome mešetario Jakovčićev IDS, potom se na Dragoneri kao spasitelj pojavio Jakovčićev partner, osuđenik za gospodarski kriminal Danko Končar. Na Dragoneri su zemlju vrtili i neki SDP-ovi maheri a posao su zaključili vodnjanski kumovi. Danas Dragonerom mešetare Poljaci i Rusi.


 
6 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Mala Dragonera (foto DVD Pula)

Na naslovnoj slici koju su prošlog ljeta snimili naši vatrogasci vidi se spaljena zemlja na brijunskom priobalju. Osim doslovno, zemlja na Dragoneri spaljena je i simbolički. Najprije je njome mešetario Jakovčićev IDS, potom se na Dragoneri kao spasitelj pojavio Jakovčićev partner, osuđenik za gospodarski kriminal Danko Končar. Na Dragoneri su zemlju vrtili i neki SDP-ovi maheri a posao su zaključili vodnjanski kumovi. Danas Dragonerom mešetare Poljaci i Rusi.

Grad Vodnjan prodao je prije tri godine 3.000 metara građevinskog zemljišta za 90.000 eura ili po cijeni od 30 eura po četvornom metru. Radi se o gradskoj parceli koja se nalazi neposredno uz more, pola kilometra sjeverno od lučice Peroj, u srcu Brijuni rivijere.

Taj dragulj istarske obale ima brojna imena. Perojci to područje nazivaju Šćavunska vala, lokacija je poznata i kao Valle della Madona, ali i Zadrović Šaraja. Uvala ispred tog predjela naziva se Uvala Rupine a lokalitet je u medijima prozvan kao "Mala Dragonera".

Zemlju je od Grada Vodnjana kupio poznati austrijski ginekolog Alfred Kolblinger, odnosno njegova tvrtka Elisabeth iz Vižinade.

Kako je moguće da se građevinska parcela na takvoj lokaciji prodaje po tako povoljnoj cijeni?

Lijepo, prodaja se dogodila u vrijeme vladavine Vodnjanskih kumova, gradonačelnika Klaudia Vitasovića i gradskog odvjetnika Gorana Pajića.

Bila su to zlatna vremena, tada je sve bilo moguće.

Dragonera: Kratka povijest suvremene Istre

Najprije je veće zemljište koje okružuje spomenutu gradsku parcelu prije dvadeset godina, 2002. godine, Austrijanac kupio od zagrebačkog poduzetnika Mate Matića za 1,5 milijuna eura. Zanimljiva je povijest te veće parcele.

Mate Matić je zemljište 1999. godine dobio sudskom nagodbom, odnosno preuzimanjem duga koji je Općina Vodnjan imala prema stranci SDP. Tadašnja vodnjanska uprava na čelu s Lidijom Delton prodavala je nekadašnju komunističku političku školu, a stranka SDP tražila je obeštećenje radi ulaganja u područje oko fažanske Vile San Lorenzo.

Potraživanje SDP-a preuzeo je Matić.

U međuvremenu se događa famozna prodaja i zajamčena urbanizacija Dragonere zbog koje je Lidia Delton završila u zatvoru. Umjesto da poništi cijeli posao i štetu naplati od IDS-a & Hypo mahera, država se obrušila na Delton te ju progonila do smrti tražeći naknadu štete od 40 milijuna kuna, novca koji definitivno nije završio u njenim džepovima. Iako je to znao, posebno je agilan u nastojanjima da se od Lidie naplati dug bio Klaudio Vitasović.

U sjeni tog posla na južnom dijelu Dragonere dogodila se i nagodba s SDP-om, ali i urbanizacija nakon koje je Matić manji dio zemlje zadržao za sebe, a veći dio prodao austrijskom liječniku.

DORH tužio, sud poništio, DORH odustao?

Međutim, ubrzo nakon te kupoprodaje Općinsko državno odvjetništvo u Puli 2003. godine ustaje tužbom i traži utvrđivanje ništavnosti spomenute nagodbe i svih posljedičnih pravnih poslova. Odlukama Općinskog suda, a potom i Županijskog suda u Puli pravomoćno je utvrđena ništetnost nagodbe.

Onda, odjednom, dolazi do preokreta. Općinsko državno odvjetništvo povlači svoju tužbu pa Klaudio Vitasović i Goran Pajić ponovno 2014. godine, sa SDP-om i Matom Matićem sklapaju novu nagodbu.

Za 310.000 nekadašnjih maraka ili oko 155.000 eura Vitasović i Pajić Mati Matiću ponovno poklanjaju 40.000 kvadrata najboljeg građevinskog zemljišta uz more na Dragoneri. 

Nekoliko je tu sumnjivih upitnika??? Ponajprije, nije jasno zašto Grad Vodnjan prvo nije urbanizirao zemlju pa se onda nagodio s Matićem i SDP-om.

Nije jasno ni zašto je Grad Vodnjan 2014. godine atraktivnom zemljom na brijunskom priobalju plaćao SDP-ova ulaganja u vilu na području drugog entiteta, novonastale Općine Fažana koja je u međuvremenu osnovana 2001. godine.

Taj mutni posao se otpočetka pokazao ukletim.

Zatrpana lokva i brda od šute

Naime, zbog spomenutih sudskih sporova Austrijanac Kolblinger je 15 godina blokiran u svojoj poslovnoj viziji. Dio problema nastao je i zbog činjenice da se na zemljištu nalazila povelika lokva, najvećim dijelom na gradskom zemljištu.

Problem je riješen tako što je lokva jednostavno zatrpana stotinama kubika šute i građevinskog materijala. Na samo zatrpana već se na njenom mjestu, možda 20 metara od mora, kao spomenik cijelom ovom poslu sada nalazi poveće umjetno brdašce površine nekoliko stotina kvadrata.

Tko je zatrpao lokvu tijekom istraživanja nismo uspjeli saznati.

Zatrpana tvrdoglava lokva je ipak pronašla put do površine, pa se sada, nakon svake jače kiše, uporno pojavljuje pored brda šute i građevinskog otpada.

Godine 2018. Grad Vodnjan izradio je Urbanistički plan uređenja Dragonera Jug kojim je na zemljištu u vlasništvu tvrtke Elisabeth i na zemljištu u vlasništvu Mate Matića predviđena gotovo cjelokupna turistička izgradnja.

Na vlastitom zemljištu veličine 3.000 kvadrata Grad je isplanirao 870 metara stambene turističke zone, dok je na ostataku od 2.130 metara, upravo na zatrpanoj lokvi, predviđen plažni sportski centar u kojem se mogu graditi i manji ugostiteljski objekti.

Gradski službenici se trude da cijena bude što niža

Nije jasno zašto Grad Vodnjan prilikom izrade plane nije svoje zemljište prometno povezao sa obližnjom prometnicom čime bi mu vrijednost značajno porasla.

Ovako je gradsko zemljište ostalo okruženo imovinom austrijskog ginekologa koji se 2019. jedini javio na natječaj i pobjedio sa ponudom od 90.000 eura.

Zanimljivo je samo raspisivanje natječaja. Procjenu je trebao izraditi sudski vještak Sergio Zanghirella.

Upute su mu davali gradski službenici Nikola Jukić i Martina Tomac. Njih dvoje kao da su se trudili da cijena bude što niža.

U komunikaciji sa sudskim vještacima na nekoliko je mjesta istaknuto i podebljano da gradsko zemljište nema pristupni put. Taj deficit nije primjećen kada se par mjeseci ranije donosio urbanistički plan.

Zanimljiva je i uputa vještaku da napravi procjenu bez datuma koji će se kasnije naknadno nadodati. Iz nekog se razloga jako žurilo.

Jukić i Tomac bili su među glavnim operativcima Vitasovića i Pajića te su nakon smjene vlasti  napustili Grad Vodnjan.

Zapisničar i nadglednik Pajić

Iz nekog razloga sudski vještak Zanghirella nije želio odraditi procjenu pa je konačnu bagatelnu vrijednost od 247 kuna po četvornom metru procijenila vještakinja Ana Hećimović koju smo već upoznali u priči kad je vrijednost parcele ispod dalekovoda u Betigi procijenila kao da je na Manhatanu.

Kada grad plaća, cesta u Betigi vrijedi 73 eura. Kada grad prodaje, zemlja uz more kraj Peroja vrijedi 30 eura.

Gradska parcela na Dragoneri potom je, očito dirigirano, prodana koncem 2019. godine. Na istom natječaju jedini ponuđač za drugu parcelu u Peroju, o kojoj smo nedavno pisali, bila supruga Pajićeva sina Nikole - Katarina Pajić.

Zapisnik za prodaju obje parcele na natječaju, na kojem se nije pojavio nitko osim onih za koje je i raspisan, potpisao je osobno gradski odvjetnik Goran Pajić.

Ponovimo, Grad Vodnjan, koji ima i škare i platno, iste godine donosi detaljni urbanistički plan kojim, izostavljanjem prometnog povezivanja svoje parcele, svjesno smanjuje vrijednost vlastite imovine. Onda tu imovinu prodaje pri čemu je stanovnicima Vodnjana nanesena poveća šteta.

Evo matematike.

Kako su stanovnici Vodnjana oštećeni za 200.000 eura 

Na 870 metara gradskog zemljišta mogle su se komotno izgraditi dvije vile. Samo taj dio zemljišta 2019. mogao je biti prodan za najmanje 200.000 eura. Prodan je za 26.000.

Cijelim poslom Grad je izgubio najmanje 200.000 eura. 

Jer Austrijanac Alfred Kolblinger ovih dana prodaje svoju, sada objedinjenu, parcelu po znatnoj većoj cijeni. Dio koji je 2002. kupio za 1,5 milijuna eura i gradski dio koji je 2019. kupio za 100.000 eura, sada se prodaje za 5.000.000 eura.

Zainteresirani kupci su skupina poljsko-ruskih poduzetnika koji su, prije kupovine, od Grada Vodnjana zatražili da im se prostorno planski omogući izgradnja 75 vila s bazenom, odnosno da se dozvoljeni broj ležajeva na jugu Dragonere s 200 podigne na 400 ležaja.

Kako doznajemo, taj je prijedlog odbijen.


Nastavite čitati

Istra
 

FALI PETI Dožupan Tulio Demetlika otvorio dušu: 'Nitko ne želi u Nadzorni odbor Kaštijuna pa da ga se razvlači po medijima'

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor

Istra
 

"SKUSHA" U VRSARU Susjed: "Zbog buke s terase ne mogu mi spavati djeca" - Načelnik: "Niti je pretjerana buka, niti se radi kasno"

Žaleći se na buku, na dim cigareta kao i na mirise ribljeg pečenja koji ulaze u njihov stan, susjed Mrkobrada kaže: "Ugroženo je osnovno pravo moje djece, a to je pravo na odmor i pravo na djetinjstvo" * Načelnik Gerometta: "On živi u centru turističkog grada. Pa ne može očekivati da tu neće biti ljudi. Činjenica je da je da s njim uvijek imamo neke probleme. Uvijek mu nešto smeta"

Istra
 

IRONWOMAN ĐURĐICA OREPIĆ: "Bilo koji cilj koji si postaviš mora biti takav da se budiš noću u znoju. Mora biti nešto što misliš da je nedokučivo. To je cilj!"

Žena u svakom društvu trpi i nije zaštićena zakonom. Zašto? Samo zato što smo slabije fizički. Mogu ja otrčati Ironman, ali muškarac je jači, da se razumijemo. Ja ću biti brža od njega, ja ću napraviti sve, ali ako me on pukne šakom, ja ću pasti. To bi trebalo stavljati na plakate jer, dokle god se to zakonski ne sredi, žena će biti kao slabija vrsta ispod muškarca, kaže Đurđica * To je taj nevjerojatan osjećaj. Kada shvatiš da imaš samo limite koji su u glavi. Da možeš bez hrane i vode u najtežim uvjetima .... Jeste, poslije sam pala u nesvijest, ali sam stigla, priča kroz smijeh

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.