Radar

la danza macabra bumbara

Tajna dvaju Domenica: Tko je osmislio pakleni plan?

Vrijedna imovina mrtvih Vodnjanaca, najčešće tužnih životnih sudbina, neodoljiv je mamac za pojedine istarske odvjetnike, geodete, trgovce nekretninama ili pojedince koji, zbog prirode posla, imaju ekskluzivni uvid u sudske i druge arhive. Dva hektara atraktivnog zemljišta iznad Fažane, s pogledom na Brijune, dovoljno su primamljivi da pokrenu nemoralnu kombinatoriku. Jer, u igri su milijuni kuna. 


 
6 min
Dražen Majić

Vrijedna imovina mrtvih Vodnjanaca, najčešće tužnih životnih sudbina, neodoljiv je mamac za pojedine istarske odvjetnike, geodete, trgovce nekretninama ili pojedince koji, zbog prirode posla, imaju ekskluzivni uvid u sudske i druge arhive. Dva hektara atraktivnog zemljišta iznad Fažane, s pogledom na Brijune, dovoljno su primamljivi da pokrenu nemoralnu kombinatoriku. Jer, u igri su milijuni kuna. 

Goran Pajić zastupao je dugo godina Grad Vodnjan u brojnim postupcima kojima se rješavalo pitanje imovine koja je ostala iza osoba koje su napustile tadašnju Jugoslaviju. U tom se razdoblju obitelj odvjetnika Pajića poprilično obogatila. Njegov vjenčani kum, bivši IDS-ov gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, Pajićeve usluge godinama je skupo plaćao, često i iznosima većim od 500.000 kuna godišnje.

Vodnjanski kumovi (Facebook)

Ali to nije bio jedini Pajićev prihod na vodnjanskom području.

Naime, mogućnost uvida u brojne nekretninske spise nejasnog vlasničko-pravnog statusa, otvarala je prostore za unosne kombinacije pa se Pajić u raznim slučajevima osobno uključivao u kontakte s pojedincima i obiteljima te s njima sklapao pozadinske dogovore i nagodbe.

Primjeri toga su poslovi u Peroju ili Barbarigi od kojih neke trenutno istražuje policija.

U tom svjetlu, vrlo je zanimljivo kako je obitelj Pajić došla do nekretnina na kojima se danas ponosno uzdiže priznanjima ovjenčana fažanska Vila Evelyn. 

Odvjetnik Pajić pronašao nekretnine u Fažani?

Radi se o tri grupe parcela koje su u srpnju 2008. godine, od tada 85-godišnje Emilie Sanvincenti, kupile Evelina Pajić i Nevenka Alavuk. Otprilike 17.000 četvornih metara plaćeno je, barem tako piše u ugovoru, 200.000 eura.

Pritom je vrlo čudan način kojim je Emilia Sanvincenti postala vlasnica parcela iznenada pronađenih čak 33 godine nakon smrti i ostavinske rasprave iza pokojnog Domenica Sanvincentija. Teško je povjerovati da je nakon toliko godina starica u devetom životnom desetljeću iznenada otkrila imovinu svoga muža.

Jer, svaka je obitelj jako dobro znala kojom zemljom raspolaže i koju obrađuje. Posebno ako se radi o gotovo dva hektara maslinika u Fažani.

Pulskom sudu se u lipnju 2008. obratio odvjetnik Goran Pajić prilažući punomoći Emilie Sanvincenti i njenih kćeri Marije Belušić i Luciane Debeljuh.

Belušić i Debeljuh su prethodno kod javnog bilježnika izjavile pod „punom materijalnom, kaznenom i moralnom odgovornošću“ da je naknadno pronađena imovina u Fažani bila vlasništvo njihovog oca Domenica.

Vrijednu imovinu prisvojila kriva obitelj

Sestre su kod bilježnika potpisom ovjerile da je Domenico Sanvincenti (sin Francesca) koji je živio u Vodnjanu na adresi Beogradska 12 (danas Istarska 12) u stvari njihov otac Domenico Sanvincenti (sin Domenica) koji je živio u nekadašnjoj Pionirskoj 56 (danas Dolinska 56).

Temeljem izjava dvaju sestara, u postupku dopunskog rješenja o nasljeđivanju, sudska savjetnica Općinskog suda u Puli Pavica Gulišija utvrdila je da su Domenico Sanvincenti (Francesco) iz Beogradske 12 i Domenico Sanvincenti (Domenico) iz Pionirske 56 ista osoba.

Međutim, to ne odgovara istini.   

Kako smo istraživanjem utvrdili, radi se o dvije osobe istog imena, iz različitih obitelji, koje su živjele na različitim adresama što smo relativno lako otkrili uvidom u arhive pulskog suda.

U sudskim spisima nalaze se brojni dokumenti koji dokazuju da se radi o različitim osobama što je, između ostalog, vidljivo i analizom njihovih potpisa.

Misterij dvaju Domenica

Domenico Sanvincenti iz Pionirske 56 rođen je 07.09. 1905. od oca Domenica i majke Marie (djevojački Manzin). Domenico, sin Domenica, umro je 19.06.1974. Iz ostavinske rasprave koja se dogodila 1975. vidljivo je da su njegovu imovinu naslijedile udovica Emilia Sanvincenti (rođena 1924., djevojački Čikada) te kćerke Maria rođena 1954. i Luciana 1956. sve s adresom u Pionirskoj 56. Na popisu nekretnina koje su naslijedile nema maslinika u Fažani.

Ilustracija: Šima Kastelc

Domenico Sanvincenti iz Beogradske 12 rođen je 29.09.1894., bio je, dakle, stariji od svog imenjaka 11 godina. I njegova majka zvala se Maria, ali djevojački Fioranti, dok mu se otac zvao Francesco. Zemlju u Fažani Domenico je naslijedio upravo od svoje majke Marie Fioranti.

Domenico, sin Francesca iz Beogradske, nije se ženio niti je imao djece. Umro je 17.04. 1974., dva mjeseca prije imenjaka iz Pionirske. Njegova je imovina ostavinskom raspravom u papirima podijeljena između braće, sestara i nećaka koji su svi otišli u Italiju.

Nema mira za vodnjanske starce i njihovu zemlju

Na ovom mjestu dolazimo do ključnog momenta naše štorije o vodnjanskom plesu mrtvaca: imovinom mrtvih Vodnjanaca, kako esula, tako i onih koji su ostali u Titovoj Jugoslaviji, godinama se mešetarilo ispod stola. 

Tako je na vodnjanskom dijelu imovine pokojnog Domenica iz Beogradske 12 danas upisan Grad Vodnjan i to najviše zahvaljujući skupo plaćenom angažmanu tadašnjeg vodnjanskog gradskog odvjetnika i gradonačelnikova kuma Gorana Pajića. Domenicovi nasljednici su izbjegli u Italiju, do njih se ne može doći, neki su i umrli, određen im je skrbnik koji je, na koncu, imovinu prepustio Gradu Vodnjanu.

Na imovini istog tog Domenica Sanvincentija, sina Francesca, koja se nalazila na području Općine Fažana danas je, nakon pravne vratolomije, uknjižena obitelj istog tog odvjetnika Pajića.

Slučajnost? Teško je u nju povjerovati.

Marija Belušić: Nemojte me masirati!

Iz sudske dokumentacije potpuno je jasno da se radi o dvije različite osobe te da su imovinu jednog Domenica (F) prisvojili nasljednici njegovog imenjaka Domenica (D).

Prilikom dopunske ostavinske rasprave očito je da je netko obmanuo sudsku službenicu Gulišiju, danas zaposlenicu Općinskog suda u Pazinu. Kćerka Domenica (D) Marija Belušić nije nam željela otkrivati detalje posla s Evelinom Pajić vrijednog 200.000 eura.

Slika Marije Belušić iz sudskih dokumenata

- Ma nemam ja pojma, nemojte me masirati. To je bilo prije toliko godina. Zašto sada kopate?, zapitala se Marija Belušić i spustila slušalicu prije no što smo je stigli upitati je li ona sama naknadno otkrila vrijednu imovinu ili joj je u tome pomogao Goran Pajić. Stoga smo o detaljima zapitali jednog od još uvijek najpotentnijih pulskih odvjetnika.

Odvjetnik Pajić: Sud je tu da pazi

- Moja obitelj je nekretnine u Fažani kupila od osobe Sanvincenti Emilie koja je te nekretnine stekla pravomoćnim sudskim Rješenjem o nasljeđivanju donesenog od strane Općinskog suda u Puli, iza smrti svog pokojnog muža Sanvincenti Domenica, objasnio nam je Pajić. On je, vrijedi ponoviti, u tom postupku zastupao dotičnu Emiliju i njene kćerke Mariju i Lucianu, da bi onda od njih, čim je rješenje postalo pravomoćno, kupio istu zemlju.

Pajić tvrdi da nije on pronašao vrijednu imovinu u Fažani.

- Zakonski nasljednici Sanvincenti Domenica su jako dobro znali koja imovina je njihova obiteljska ostavina i upravo stoga su inicirali ostavinski postupak na sudu, objasnio nam je odvjetnik Pajić usmjeravajući na taj način svu odgovornost za zamjenu identiteta na Mariju Belušić i Lucianu Debeljuh.

Dodatno, Pajić smatra da nije njegova, već dužnost suda, provjeravati ovakve slučajeve te da nema nikakvog razloga sumnjati u sudske odluke.

Odvjetnik Goran Pajić

- Upravo je sud taj koji pazi, po svom pravnom iskustvu, radi li se slučajno o "dvije osobe rođene od različitih roditelja, koje su živjele na različitim adresama, koje su imale različite potpise i koje su imale različite nasljednike", objasnio je Pajić citirajući naše pitanje.

Uglavnom, ukoliko je i došlo da neke anomalije, za nju su odgovorne nasljednice. A sud je tu da nadgleda je li sve po zakonu, a ne Goran Pajić, koji je tijekom godina sudjelovao u stotinama sličnih postupaka. U vodnjanskoj gradskoj upravi, tijekom zlatnih godina Klaudija Vitasovića, Pajića su zvali - Tata Mata za imovinu esula.

Na pitanje je li osobno sudjelovao u uknjižbi Grada Vodnjana na vodnjansku imovinu Domenica Sanvincentija, sina Francesca, Pajić takav angažman nije želio ni potvrditi ni demantirati. Samo je diplomatski odgovorio: Ostajem kod svojih navoda.

Najljepša bespravna vila u Istri

Kao što smo već pisali, obitelj Pajić potom je na dijelu kupljene zemlje bespravno izgradila, a onda i nezakonito legalizirala, luksuznu Vilu Evelyn. Legalizaciju je proveo Sead Ibrahimović. On je kao voditelj nadležnog županijskog odjela izdao rješenje da je izgrađena vila bila na tom mjestu 2011. godine. Unatoč ortofoto snimci koja pokazuje drugačije.

Da stvar bude gora, formalna vlasnica Evelina Pajić, državna službenica u Istarskoj županiji, zauzela je više od 1200 metara državnog zemljišta i bespravno ga ogradila zidom.

Villa Evelyn u Fažani smatra se jednom od najljepših istarskih vila. Okružena maslinicima, s pogledom na Brijune, bukirana je gotovo pola godine. Vila je 2018. godine dobila nagradu "Turistički cvijet" kao najbolja kuća za odmor na hrvatskoj obali.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.