Sport i rekreacija

Australci: treba ga deportirati

Australska vlada ponovno poništila Đokovićevu vizu

Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu. "Apsolutno, trebao bi otići. Nije učinio pravu stvar i pomalo je drzak", rekla je Venus Virgin Tomarz, 45, koja živi u Melbourneu


 
3 min
HINA

Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu. "Apsolutno, trebao bi otići. Nije učinio pravu stvar i pomalo je drzak", rekla je Venus Virgin Tomarz, 45, koja živi u Melbourneu

Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.

Odluka povećava izglede za drugu sudsku bitku kojom bi se Đokoviću omogućilo da ostane i da se natječe za rekordnu 21. veliku tenisku titulu na Australian Openu, ali vrijeme istječe s početkom turnira u ponedjeljak.

Izvori navode da Đoković razmatra hoće li se žaliti na novu odluku.

Australski ministar imigracije Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijske ovlasti da ukine Đokovićevu vizu nakon što je sud poništio raniji opoziv i pustio ga iz imigracijskog pritvora u ponedjeljak.

"Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković iz zdravstvenih razloga, na temelju toga da je to bilo u javnom interesu", rekao je Hawke u izjavi.

Vlada je "čvrsto predana zaštiti australskih granica, posebno u vezi s pandemijom covida-19", rekao je Hawke.

Dodao je da je "pomno razmotrio" informacije od Đokovića, ministarstva unutarnjih poslova i australskih graničnih vlasti.

Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u uvjerljivim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Đoković, branitelj naslova Australian Opena, uvršten je u ždrijeb u četvrtak kao prvi nositelj i trebao se sučeliti sa Srbinom Miomirom Kecmanovićem u svom uvodnom meču, vjerojatno u ponedjeljak ili utorak.

Saga je intenzivirala globalnu raspravu o pravima na izbor cjepiva, pokrenula je pitanja o neuspješnom postupanju s Đokovićevom vizom u Australiji i postala zahtjevno pitanje za premijera Scotta Morrisona dok vodi kampanju za ponovni izbor.

Teniska zvijezda, skeptik u pogledu cjepiva, potaknuo je bijes u Australiji kada je prošli tjedan objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba cijepiti protiv covida-19.

Australija je pretrpjela neke od najduljih karantena na svijetu, ima stopu cijepljenja od 90 posto među odraslima, a u zadnja dva tjedna širenje omikrona dovelo je do gotovo milijun slučajeva.

Po njegovu dolasku, dužnosnici australskih graničnih vlasti odlučili su da je njegovo izuzeće nevažeće i nekoliko dana je držan zajedno s tražiteljima azila u hotelu za imigracije.

Sud mu je u ponedjeljak dopustio da ostane uz obrazloženje da su dužnosnici bili "nerazumni" u načinu na koji su vodili razgovor s njime u sedmosatnom procesu usred noći.

Đokovićevoj stvari nije pomogla ni pogreška u njegovoj prijavi za ulazak, koju je pripisao svom agentu. Također je priznao da je trebao odgoditi intervju i fotografiranje za francuske novine 18. prosinca dok je bio zaražen covidom-19.

Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu.

"Apsolutno, trebao bi otići. Nije učinio pravu stvar i pomalo je drzak", rekla je Venus Virgin Tomarz, 45, koja živi u Melbourneu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.