Svijet

superizborna 2024.

Izbori za Europski parlament od 6. do 9. lipnja sljedeće godine. U Hrvatskoj se bira 12 zastupnika

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Nakon svakih izbora bira se nova Europska komisija, koja treba preuzeti dužnost ujesen sljedeće godine. Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica


 
2 min
HINA

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Nakon svakih izbora bira se nova Europska komisija, koja treba preuzeti dužnost ujesen sljedeće godine. Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica

Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja sljedeće godine, objavilo je u srijedu švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

“Veleposlanici država članica upravo su odobrili datume za sljedeće izbore za Europski parlament od 6. do 9. lipnja”, objavilo je švedsko predsjedništvo na Twitteru.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Nakon svakih izbora bira se nova Europska komisija, koja treba preuzeti dužnost ujesen sljedeće godine.

Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica. Svaka članica daje određeni broj zastupnika prema veličini stanovništva, s tim da su manje države razmjerno zastupljenije nego što bi imale kada bi se striktno uzimao broj stanovnika.

To znači da je u manjim državama za izbor jednog zastupnika potrebno manje glasova, nego u većim članicama. Nijedna država članica nema manje od šest zastupnika, koliko imaju najmanje Malta, Luksemburg i Cipar, i nijedna ne može imati više od 96 koliko ima Njemačka.

U Hrvatskoj se bira 12 zastupnika.

Izbori se održavaju u rasponu od četiri dana, jer neke države tradicionalno ne glasaju nedjeljom poput većine, nego primjerice kao Nizozemska na izbore izlaze četvrtkom.

Dogovor na razini veleposlanika u ponedjeljak će formalno potvrditi Vijeće EU-a.

Nakon što su veleposlanici država članica EU-a potvrdili kako će se idući izbori za Europski parlament provesti od 6. do 9. lipnja 2024., predsjednica EP-a Roberta Metsola je izjavila:

“Europska unija se neprestano razvija.  Svijet se mijenja i mi se moramo mijenjati s njime. Trebamo reformu. Ne možemo strahovati od promjena. Europska unija nije savršena. To moramo prihvatiti, a istovremeno nastaviti slušati, objašnjavati i raditi na rezultatima. Potičem sve da ponovno prigrle osjećaj nade i mogućnosti koje nudi Europska unija. Da glasaju. Ne dopustite da netko drugi bira umjesto vas. Budite dio najveće demokratske akitvnosti u Europi", rekla je Metsola.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.