Svijet

škola ima više od 1.500 učenika

Škola u Sankt Peterburgu učenicima nudi učenje hrvatskog jezika

Učenje hrvatskog jezika pokazalo se posebno zanimljivo ruskim učenicima koji su s roditeljima bili u Hrvatskoj na ljetnom odmoru te onima koji se zanimaju za nogomet i dive se hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinim uspjesima


 
1 min
HINA

Učenje hrvatskog jezika pokazalo se posebno zanimljivo ruskim učenicima koji su s roditeljima bili u Hrvatskoj na ljetnom odmoru te onima koji se zanimaju za nogomet i dive se hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinim uspjesima

Učenici Škole No691, smještene u Nevskom rajonu Sankt Peterburga, mogu učiti šest stranih jezika: francuski, njemački, engleski, španjolski, kineski i – hrvatski.  

Ta škola s više od 1.500 učenika, poznata i kao Nevska, od prošle je godine dom Hrvatskog kluba i želi biti ekskluzivno mjesto u Peterburgu kad je u pitanju Hrvatska, hrvatski jezik i kultura. 

Zagreb i ruska 'sjeverna prijestolnica' gradovi su prijatelji od 1968. godine, a suradnja između njih odvijala se na različitim područjima, uključujući kulturu i obrazovanje. 

Pala je na niske grane tijekom godina tranzicije, no dobiva novi zamah 2015. godine inicijativom zagrebačke Udruge za ruski jezik i kulture i entuzijazmom ravnateljice peterburške Škole No691 - Irine Leonidovne Karpicke, velike zaljubljenice u Hrvatsku. 

Ima interesa

Učenicima njezine škole omogućeno je tijekom školske godine, ako žele, učiti hrvatski jezik tri puta tjedno po mjesec ili dva. Grupe su dosad brojale od 15 do 20 učenika, a nastavu su izvodili rusisti ili kroatisti volonteri.

Jedan od njih je profesor ruskog jezika i književnosti i predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu Mato Špekuljak. On za školu u Peterburgu, u kojoj je bio gostujući nastavnik nekoliko puta, kaže da je „jedna od najljepših i tehnički najopremljenijih koje je u životu vidio“.

Riječ je o novoj školi s velikom knjižnicom, vlastitim bazenom, muzejom igračaka i suvremenim učionicama za predmetnu nastavu. Sve učionice su kompjutorizirane i imaju velike interaktivne nastavne ploče.

Od nedavno se tako u njoj može pronaći i zbirka pjesama Dobriše Cesarića ili disk s hrvatskom klapskom glazbom. Škola je udomila hrvatsku biblioteku s tristotinjak knjiga i multimedijalnih sadržaja koje je za potrebe Hrvatskog kluba darovala Udruga za ruski jezik i kulturu.

Gostujući profesori

U školi su gostovali i drugi rusisti i kroatisti iz Zagreba, volonteri Udruge i realizatori besplatne nastave ruskog jezika u zagrebačkoj Osnovnoj školi Trnjanska, koja održava suradnju s peterburškom Školom No691, kao i u zagrebačkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića koja pak surađuje s peterburškom Školom No351 (Moskovski rajon). 

Osim ruskog jezika, zagrebačkim učenicima predstavljaju se Rusija i ruska kultura, a peterburškim učenicima „Hrvatska kao prijateljska slavenska zemlja“, rekao je Špekuljak. Škole održavaju povremene videokonferencije na tu tematiku. 

„To se u Peterburgu, pokazalo posebno zanimljivo ruskim učenicima koji su s roditeljima bili u Hrvatskoj na ljetnom odmoru te onima koji se zanimaju za nogomet i dive se hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinim uspjesima“, dodao je. 

Širenje hrvatsko-ruske školske suradnje poremetio je covid-19, no obje strane se nadaju se da će se ona nastaviti u još većem opsegu kad pandemija završi.


Nastavite čitati

Svijet
 

Denver poveo na krilima Jokića

Do prve pobjede u seriji predvodio ih je Nikola Jokić koji je utakmicu završio s triple-double učinkom od 27 poena, 10 skokova i 14 asistencija. Druga utakmica serije na rasporedu je u nedjelju i igra se opet u Denveru

Svijet
 

Američki Senat usvojio zakon za podizanje gornje granice duga

Ministarstvo financija upozorilo je ranije da neće moći plaćati svoje obveze ako do 5. lipnja ne bude donesena mjera. "Večeras izbjegavamo neispunjavanje obveza", rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer. Uoči glasovanja senatori su odbacili desetak amandmana, šaljući predsjedniku Joe Bidenu zakon na potpisivanja prije krajnjeg roka

Svijet
 

VJOSA OSMANI: Kosovo spremno održati nove izbore na sjeveru

Razgovori srbijanskog predsjednika i predsjednice Kosova bili su dio međunarodnih nastojanja da se ublaži kriza na sjeveru Kosova, koja se u ponedjeljak raspirila u nasilne sukobe, a u kojima je ranjeno 30 NATO-vih pripadnika mirovnih snaga i 52 srpska prosvjednika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.