Život

Susret u Opatiji

Hrvatska i Češka nastavljaju policijsku suradnju u sezoni

"To je tek jedan od dokaza suradnje naših zemalja, ne samo na političkoj nego i policijskoj razini, "rekao je češki ministar unutarnjih poslova Vito Rakušan i dodao da se danas razgovaralo i o suradnji vatrogasaca.


 
1 min
HINA

"To je tek jedan od dokaza suradnje naših zemalja, ne samo na političkoj nego i policijskoj razini, "rekao je češki ministar unutarnjih poslova Vito Rakušan i dodao da se danas razgovaralo i o suradnji vatrogasaca.

Hrvatska i češka policija nastavit će suradnju i ove turističke sezone, kad se u Hrvatskoj očekuje više od milijun čeških turista, kazali su danas u Opatiji dvojica ministara unutarnjih poslova Davor Božinović i Vito Rakušan.

Božinović je rekao da se projekt u kojemu se policajci iz drugih država raspoređuju na područja gdje boravi najviše turista iz njihovih zemalja pokazao uspješnim i nastavit će se unaprjeđivati. Svake godine u njemu sudjeluje sve više zemalja, dodao je. 

Rakušan je rekao da je to važan projekt za obje strane. Iako se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, dobro je da mogu kontaktirati češke policajce ako im to zatreba, kazao je.

"To je tek jedan od dokaza suradnje naših zemalja, ne samo na političkoj nego i policijskoj razini, "rekao je Rakušan i dodao da se danas razgovaralo i o suradnji vatrogasaca.

Božinović je u ime predsjednika države Zorana Milanovića češkog ministra odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos i zalaganje za ulazak Hrvatske u šengen.

Rakušan je, naime, vodio sjednicu Vijeća EU na kojoj je donesena povijesna odluka o ulasku Hrvatske u šengensko područje,

„Kad dođu odlučni trenuci u pregovorima, kada se stvari prelamaju, kad se odluke moraju donositi, onda vidite tko je sazdan od kakvog materijala,“ rekao je Božinović i naglasio da je Hrvatska imala sreću što je Unijom tada predsjedala Češka i njezin minstar Rakušan, koji je vješto vodio sjednicu i pokazao razumijevanje za važnost šengena za Hrvatsku, ali i cijelu EU.

„To je obostrani uspjeh, ne samo za hrvatske građane, nego za sve građane Europske unije, jer svi možemo koristiti benefite šengenskog područja,“ kazao je Rakušan, zahvalivši se na odličju.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.