Na internetskoj stranici TasteAtlas.com iza koje stoji Matija Babić, osnivač portala Index.hr, ovih je dana objavljen spisak 100 najgore ocijenjenih jela na svijetu. Prilično očekivano, na spisku su se pronašli specijaliteti poput tlačenice, skandinavske fermentirane ribe, tripica i krvavica. Posljednje jelo zastupljeno je s čak šest recepata nacionalnih kuhinja. Ipak, na spisak su prilično neočekivano „zalutale“ dvije cijenjene slastice s hrvatskih stolova: dubrovačka rožata i istarske kroštule. Omiljeni istarski hrskavci zauzeli su 49. mjesto.
Ispod fotografije kroštula stoji kako se radi o „tradicionalnoj hrvatskoj slastici koja potječe iz Istre i Dalmacije i izrađuje se prženjem duguljastih traka tijesta u dubokom ulju“. U sastav tijesta, prema članku, ulaze brašno, šećer, žumanjci, ulje i mlijeko te limunova korica, odnosno domaći liker od limuna.
Prema stranici Taste Atlas, ovaj se desert najčešće servira tijekom blagdana i za vrijeme poklada, a najukusniji je topao i posut šećerom u prahu.
Teško je zamisliti tko bi kroštule i rožatu stavio na ovako neslavan spisak, ali utjehu svakako pruža činjenica da su se na njemu pronašli i još neki „omiljeni“ slatkiši poput francuskih puslica, ušećerenih jabuka pa čak i opjevanih rezanaca s makom.
Prvo i drugo mjesto zauzele je češka juha od šarana i lutefisk, "smrdljiva" norveška riba, a ostatak spiska može se pronaći na stranici Taste Atlas.