Život

Prema listi Taste Atlasa

NEKI IH NE VOLE Na popisu 100 najgorih jela na svijetu, na 49. mjestu su ISTARSKE KROŠTULE

Skromni istarski kolač našao se među najgore ocijenjenim jelima na svijetu uz krvavice i smrdljivu norvešku ribu


 
2 min
Maja Jokanović
screenshot TasteAtlas.com

Skromni istarski kolač našao se među najgore ocijenjenim jelima na svijetu uz krvavice i smrdljivu norvešku ribu

Na internetskoj stranici TasteAtlas.com iza koje stoji Matija Babić, osnivač portala Index.hr, ovih je dana objavljen spisak 100 najgore ocijenjenih jela na svijetu. Prilično očekivano, na spisku su se pronašli specijaliteti poput tlačenice, skandinavske fermentirane ribe, tripica i krvavica. Posljednje jelo zastupljeno je s čak šest recepata nacionalnih kuhinja. Ipak, na spisak su prilično neočekivano „zalutale“ dvije cijenjene slastice s hrvatskih stolova: dubrovačka rožata i istarske kroštule. Omiljeni istarski hrskavci zauzeli su 49. mjesto.

Ispod fotografije kroštula stoji kako se radi o „tradicionalnoj hrvatskoj slastici koja potječe iz Istre i Dalmacije i izrađuje se prženjem duguljastih traka tijesta u dubokom ulju“. U sastav tijesta, prema članku, ulaze brašno, šećer, žumanjci, ulje i mlijeko te limunova korica, odnosno domaći liker od limuna.

Prema stranici Taste Atlas, ovaj se desert najčešće servira tijekom blagdana i za vrijeme poklada, a najukusniji je topao i posut šećerom u prahu.

Teško je zamisliti tko bi kroštule i rožatu stavio na ovako neslavan spisak, ali utjehu svakako pruža činjenica da su se na njemu pronašli i još neki „omiljeni“ slatkiši poput francuskih puslica, ušećerenih jabuka pa čak i opjevanih rezanaca s makom.

Prvo i drugo mjesto zauzele je češka juha od šarana i lutefisk, "smrdljiva" norveška riba, a ostatak spiska može se pronaći na stranici Taste Atlas.


Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.