Život

Projekt "UNIPU MENGA"

Od danas besplatni ulošci i tamponi na pulskom Sveučilištu

Za sada su potrepštine postavljene u sanitarne čvorove zgrade Fakulteta za kulturu i turizam "Dr. Mije Mirkovića", a do kraja dana bit će postavljene i na Filozofski fakultet, Studentski restoran te u zgradu Rektorata


 
1 min
Matea Čelebija
Higijenske potrepštine postavljaju se u svim zgradama pulskog sveučilišta

Za sada su potrepštine postavljene u sanitarne čvorove zgrade Fakulteta za kulturu i turizam "Dr. Mije Mirkovića", a do kraja dana bit će postavljene i na Filozofski fakultet, Studentski restoran te u zgradu Rektorata

Od danas će u svim prostorijama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli biti dostupni besplatni ulošci i tamponi, uključujući sanitarne čvorove, menzu i referade. Dio je to projekta "Menga" pulskog Studentskog zbora, koji se prvenstveno želi potaknuti lokalnu i regionalnu samoupravu na slične poteze u odgojno-obrazovnim institucijama.

Usto, voditelji projekta Mirko Filipović i Ivona Pilinger, naglasili su kako je konačan cilj projekta osigurati besplatne menstrualne potrepštine svim ženama na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, podignuti razinu menstrualnog znanja te ukloniti menstrualni sram i stigme oko pojma menstruacije. Zbog toga će organizirati i niz drugih aktivnosti, uključujući javne tribine te razgovore sa stručnjacima iz područja ginekologije, psihološkog zdravlja i zdravstvenog odgoja.

Prva tribina „To sam ja“, održana je jučer putem Zoom aplikacije, na kojoj je o menstruaciji imentrualnim problemima govorio pulski ginekolog, doktor Dragan Belci, istaknuvši pritom važnost redovitih menstrualnih pregleda i uočavanja fizikalnih promjena koje mogu upućivati na probleme ženskog reproduktivnog sustava.

- Važno je obrazovati što veći broj populacije, prvenstveno kako bi se žene potaknulo na redovite ginekološke preglede jer rano uočavanje simptoma može znatno ublažiti razvoj ozbiljnih bolesti, rekao je Belci. 

Za sada su potrepštine postavljene u sanitarne čvorove zgrade Fakulteta za kulturu i turizam "Dr. Mije Mirkovića", a do kraja dana bit će postavljene i na Filozofski fakultet, Studentski restoran te u zgradu Rektorata.


FOTO: Privatni album

Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Zoričić i Miletić projekt GOO-a provode samo formalno

Naš je prijedlog bio usvojen te je tijekom lipnja i rujna održana edukacija za 21 učiteljicu iz pulskih osnovnih škola. Nakon provedene edukacije, započela je realizacija programa za pulske petašice i petaše. Iznos od 250.000 kuna će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom biti smanjen za 65.000 kuna koji nisu potrošeni jer je odabrana edukacija za učitelje s manjim brojem sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.