Život

Projekt "UNIPU MENGA"

Od danas besplatni ulošci i tamponi na pulskom Sveučilištu

Za sada su potrepštine postavljene u sanitarne čvorove zgrade Fakulteta za kulturu i turizam "Dr. Mije Mirkovića", a do kraja dana bit će postavljene i na Filozofski fakultet, Studentski restoran te u zgradu Rektorata


 
2 min
Matea Čelebija
Higijenske potrepštine postavljaju se u svim zgradama pulskog sveučilišta

Za sada su potrepštine postavljene u sanitarne čvorove zgrade Fakulteta za kulturu i turizam "Dr. Mije Mirkovića", a do kraja dana bit će postavljene i na Filozofski fakultet, Studentski restoran te u zgradu Rektorata

Od danas će u svim prostorijama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli biti dostupni besplatni ulošci i tamponi, uključujući sanitarne čvorove, menzu i referade. Dio je to projekta "Menga" pulskog Studentskog zbora, koji se prvenstveno želi potaknuti lokalnu i regionalnu samoupravu na slične poteze u odgojno-obrazovnim institucijama.

Usto, voditelji projekta Mirko Filipović i Ivona Pilinger, naglasili su kako je konačan cilj projekta osigurati besplatne menstrualne potrepštine svim ženama na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, podignuti razinu menstrualnog znanja te ukloniti menstrualni sram i stigme oko pojma menstruacije. Zbog toga će organizirati i niz drugih aktivnosti, uključujući javne tribine te razgovore sa stručnjacima iz područja ginekologije, psihološkog zdravlja i zdravstvenog odgoja.

Prva tribina „To sam ja“, održana je jučer putem Zoom aplikacije, na kojoj je o menstruaciji imentrualnim problemima govorio pulski ginekolog, doktor Dragan Belci, istaknuvši pritom važnost redovitih menstrualnih pregleda i uočavanja fizikalnih promjena koje mogu upućivati na probleme ženskog reproduktivnog sustava.

- Važno je obrazovati što veći broj populacije, prvenstveno kako bi se žene potaknulo na redovite ginekološke preglede jer rano uočavanje simptoma može znatno ublažiti razvoj ozbiljnih bolesti, rekao je Belci. 

Za sada su potrepštine postavljene u sanitarne čvorove zgrade Fakulteta za kulturu i turizam "Dr. Mije Mirkovića", a do kraja dana bit će postavljene i na Filozofski fakultet, Studentski restoran te u zgradu Rektorata.


FOTO: Privatni album

Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.