Turistička zajednica grada Vodnjana (TZG Vodnjana) organizirala je predstavljanje projekta čiji je cilj zaštita i očuvanje „Torte de mandole“, autohtone delicije koja je neizostavan dio kulturne baštine Vodnjanštine. Ova vrijedna torta, iako skromna u sastojcima, ponosno donosi na stolove bogate i nezaboravne okuse južne Istre, a prvi zapisi recepata izrade ove torte datiraju još od početka 1940-ih godina.
Predstavnici medija upoznati su s aktivnostima u sklopu projekta koji nastoji očuvati tradiciju i prepoznatljivost ovog posebnog domaćeg proizvoda. Nazočni su čuli priču o „Torti de mandole“ koja je kroz povijest bila prisutna u najvažnijim trenucima života na Vodnjanštini, bilo da se radilo o veselju, tuzi ili posebnim svečanostima.
TZG Vodnjana
„Danas predstavljamo Tortu de mandole kako je na Vodnjanštini zovemo. Započeli smo s idejom još prije dvije godine te smo se usmjerili na zaštitu ove torte jer je želja da se tako nešto posebno i tradicionano može kušati, napraviti i ponijeti sa sobom kao jedinstveni suvenir našeg kraja ili kao jedno jedinstveno gastronomsko iskustvo. Ostvarili smo veći dio aktivnosti u zaštiti torte; od istraživanja do snimanja videa, fotografiranja za potrebe promocije, izrade vizualnog identiteta, izradu posebnih kutija za tortu, izradu prigodne brošure do predstavljanja torte. Vizual koji smo odabrali odmah nas asocira na simbol Vodnjana, odnosno zvonik crkve Svetog Blaža, uz bademe i tradicionalnu čipku. Elementi usko vezani s našom tradicijom i kulturom,“ naglasila je direktorica TZG Vodnjana Morena Smoljan Makragić. Posebno je istaknula cijeli jedan tim osoba koje su surađivale i pomogle prikupljanju informacija o ovoj torti, a sve je objedinjeno u promoviranom videu.
TZG Vodnjana
Upravo prikupljene informacije, i zabilježene naravno, predstavljaju jednu bazu podataka i vrijednih dokaza o ukorijenjenosti Torte de mandole u vodnjnasku kulturu i tradiciju. S tako uređenim informacijama, kreće se daljnjim koracima prema nastojanju da se ova torta zaštiti kao dio nematerjalne baštine.
O samoj izradi torte te kako je promovira u našoj regiji govorila je Svjetlana Celija, vlasnica restorana Vodnjanka iz Vodnjana koja je od samog početka uključena u projekt zaštite Torte de mandole. Ona se medijima obratila s više anegdota i lijepih sjećanja koja se vežu uz ovu ukusnu tortu. „Tortu nekad serviram u jednostavnom izdanju, a nekad joj dodam ili kremu od naranče ili bijelu kremu. Ovisno o godišnjem dobu, poigram se prezentacijski ali i okusima, mada je njezina vrijednost jednostavnost i bogatstvo okusa. Mogli bi reći da je ona, iako davno ukorijenjena u naše tradicijske običaje na području Vodnjana, da je ova torta jedna vrlo suvremena torta upravo zbog njezinog samog sastava. Kako je za izradu potrebno samo tri sastojka; jaja, šećer i mljeveni bademi, ova torta je bez glutena i ide u korak s današnjim trendovima i zahtjevima potrošača. Naravno, uvijek se može napraviti jedna varijanta s manje šećera, i slične preinake, no to ostavljamo uvijek na odluku onome tko degustira ovu slasticu,“ istaknula je Celija.
Predstavljanje projekta održano je u prostorijama TZG Vodnjana, a po završetku prezentacije, uslijedila je degustacija „Torte de mandole“ koja se divno sljubljuje s Vin de Rosa, također jednim prepoznatljivim proizvodom te su predstavnici medija mogli uživati u autentičnom okusu s Vodnjanštine.