Život

TUŽNA ŠAJINSKA NOĆ

Preživjeli svjedok strašnog zločina u Šajinima: "Mladi soldat tudeško je sta. Nas umiriva i skupa s nami plaka"

78 godina prošlo je od velike tragedije koja je zadesila selo Šajini u Općini Barban gdje su nacifašisti učinili strašne zločine nad nevinim civilima. Preživjelim svjedocima i danas je teško razgovarati na ovu temu, no ponosni su na činjenicu da se događaj i dalje dostojno komemorira


 
2 min
Martina Pereša
Spomenik žrtvama u Šajinima

78 godina prošlo je od velike tragedije koja je zadesila selo Šajini u Općini Barban gdje su nacifašisti učinili strašne zločine nad nevinim civilima. Preživjelim svjedocima i danas je teško razgovarati na ovu temu, no ponosni su na činjenicu da se događaj i dalje dostojno komemorira

Za stanovnike mjesta Šajini u Općini Barban 9. siječnja poseban je dan, istovremeno ispunjen ponosom i tugom. Naime, u noći s 8. na 9. siječnja 1944. godine selo su opkolili nacifašisti te u nekoliko sati ubili 54 mještana. U neke se pucalo, neki su zaklani, a neki i živi zapaljeni. Sva njihova imovina pokradena je ili uništena, a domovi, štale i poljoprivredna imanja spaljena.

Memorijalna soba u Šajinima

120 djece ostalo je bez jednog roditelja, desetero njih bez oba, a dvoje svog oca nisu nikada upoznali.

U znak sjećanja na stradavanje svojih predaka, Mjesni odbor Šajini i Općina Barban svake godine na taj dan organiziraju komemoraciju, pa će tako biti i sutra, iako u ponešto drugačijim okolnostima, zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi.

Tužne šajinske noći uvijek se nanovo prisjeća Marko Pekica, jedan od petero još uvijek živih svjedoka tragedije koji stanuje u Zagrebu i, kako nam kaže, dan danas u sebi nosi tešku bol koju nerijetko pretače u stihove.

Bajuneta

Na srid korta, na punjavi i u krilima naših materi

Smrznuti smo sidili

Od straha i zime smo drhtali i plakali

Dok su naši oci, babe i didi, barbe i tete

U ognju naše hiže živi gorili

Poli nas z bajuneton na puški

Mladi soldat tudeško je sta

Bajunetu u ledenu zemlju je riva

Nas umiriva i skupa s nami plaka

Z velikin grihon u sebi od tuge je umira

To mi je kašnije, jene večeri, poli ognjišta

Moja pokonja mati povidala

U naručje me uzela

Svega zbukivala i plakala

Marko Pekica

Marko Pekica
Selo živi i dalje, ali rane postoje

- Ta je noć odredila naše živote. Dok smo bili djeca ipak smo se veselili životu, ali kako smo odrastali, postali smo sve više svjesni razmjera tog zločina za kojeg krivci nisu ispaštali, kao ni domaće izdajice. Nažalost, iz zdravstvenih razloga sutra neću moći biti u Šajinima i zbog toga sam neizmjerno tužan. Meni je te noći tata živ zapaljen, a nakon njega žive su zapalili baku, djeda, barbu i tetu. Od posljedica mi kasnije umire i majka. Među vojnicima koji su nam činili to zlo bilo je i onih koji su s nama te noći plakali.

Pekica nam kaže kako se od te tragedije nije bilo moguće oporaviti. Selo živi i dalje, ali rane, veli, postoje i danas.

Šajini pamte

U Šajinima gotovo da nema obitelji u kojoj netko nije ubijen, a krvnici su, po odlasku iz sela, u susjednim Glavanima stali oprati svoje krvave ruke te među sobom govorili kako su to selo zauvijek uništili. Ta je priča ubrzo došla do preživjelih mještana, a žene koje su u većini slučajeva ostale glave obitelji, u budućnosti su priču itekako demantirale.

Memorijalna soba u Šajinima
U središtu sela danas postoji spomenik s imenima svih žrtava pored kojeg će sutra biti održan komemorativni program, a u Društvenom domu, povodom 70. obljetnice stradavanja, otvorena je Memorijalna soba.

-Ja bih samo molio političare da ovaj naš tužan dan ne koriste za samopromociju i skupljanje bodova, a nacionalne medije da ne zaborave žrtvu mog sela. Mladima poručujem: Čuvajte spomen na naše pokojne i molite za njih – zaključuje Šajinac, Marko Pekica.


FOTO: Arhiva Općine Barban

Nastavite čitati

Istra
 

Potpisan Ugovor o početku radova na proširenju groblja u naselju Stari Pazin

Ugovor je sklopljen između Grada Pazina i izvođača radova tvrtke Vladimir Gortan d.o.o. iz Pazina, dok je za poslovne obavljanja stručnog nadzora putem također putem postupka javne nabave odabrana tvrtka VEMA-ING d.o.o. Most Pićan * Početak izvođenja radova je sredina lipnja 2023. godine., dok se planirani završetak radova očekuje u veljači 2024. godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 434.016,50€ (s PDV-om)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.