Život

SJEĆAMO GA SE NA 77. OBLJETNICU PADA ATOMSKE BOMBE

PRIČA O TAKASHI NAGAIJU - 'Čovjek koji je tješio Nagasaki'

Tri dana nakon katastrofe koja je snašla Hirošimu, oblak smrti nadvio se nad još jedan japanski grad - Nagasaki. U samo nekoliko minuta grad je sravnjen sa zemljom. No, svaka katastrofa u povijesti imala je i svog junaka, a jedan od junaka Nagasakija bio je Takashi Nagai, radiolog koji je preživio bombardiranje grada i do svoje smrti brinuo o ranjenim sugrađanima


 
3 min
Nina Orlović-Radić
FOTO: Aleteia.org

Tri dana nakon katastrofe koja je snašla Hirošimu, oblak smrti nadvio se nad još jedan japanski grad - Nagasaki. U samo nekoliko minuta grad je sravnjen sa zemljom. No, svaka katastrofa u povijesti imala je i svog junaka, a jedan od junaka Nagasakija bio je Takashi Nagai, radiolog koji je preživio bombardiranje grada i do svoje smrti brinuo o ranjenim sugrađanima

Tog je zlokobnog jutra, na današnji dan 1945. godine, avion B-29 uzletio s otoka Tinian u Tihom oceanu, noseći Fat mana, drugu atomsku bombu koja je trebala biti zadnji krik koji će Japan primorati na bezuvjetnu kapitulaciju. Tri dana ranije, Amerikanci su bombardirali i pritom sravnili sa zemljom grad Hirošimu.

Nagasaki je u to vrijeme bio uspješan industrijski grad-luka, središte brodogradnje i brojnih uspješnih pogona poput Mitsubishija. Kada je B-29 bacio atomsku bombu na njega, ubio je približno 40 tisuća ljudi.

Nagasaki u trenutku detonacije bombe/FOTO: Truman library institute

Iako su brojke koje govore o žrtvama iznimno velike, ipak su puno manje od onih u Hirošimi, gdje je poginulo oko 80 tisuća ljudi.

Razlog tomu su brda koja su okruživala grad pa su tako suzbila razornu silu koja je uslijedila nakon detonacije bombe.  

Iako je bomba bačena na Nagasaki, ovaj grad nije bio prvotna meta. Naime, grad Kokura bio je primarni cilj izbacivanja atomske bombe, ali su ga u zadnji tren spasili loše vrijeme i naoblaka, odredivši time zlokobnu sudbinu stanovnicima Nagasakija.

Heroj svoga grada

Tog je prijepodneva Takashi Nagai obavljao svoju smjenu kao radiolog u bolnici Medicinskog fakulteta u Nagasakiju. Iako je prilikom bombardiranja i sam bio ranjen, pridružio se ostatku preživjelog medicinskog osoblja u liječenju žrtava.

'Onaj tko nije patio i plakao, ne može razumjeti što je suosjećanje, niti može pružiti utjehu nekome tko pati. Onaj tko nije plakao, ne može drugome isušiti oči. Onaj tko nije hodao u tami, ne može pomoći lutalicama da pronađu put. Onaj tko nije pogledao u oči prijetećoj smrti i osjetio njen vreli dah, ne može pomoći drugima da ustanu iz mrtvih i ponovno okuse radost života'

Kada je dva dana nakon eksplozije uspio doći do kuće, pronašao je svoju ženu mrtvu, ali su mu djeca i majka preživjeli. S njima se vratio u epicentar bombardiranja Urakami te nastavio obavljati svoj posao premda mu zdravstveno stanje i nije bilo najbolje. 

Takashi Nagai/FOTO: Nagasaki peace

Naime, osim što je zadobio ozbiljne povrede za vrijeme bombardiranja, još je u mladosti prebolio lakši oblik meningitisa koji mu je oštetio sluh, zbog čega je na koncu i mogao biti samo radiolog, a ne i liječnik.

Nakon što je u okrugu Urakami sagradio malu kolibu, svaki slobodni trenutak od brige o pacijentima, posvećivao je molitvi i pisanju koji su mu u tim trenucima pružali jedinu nadu i snagu. Takashijeva su djela naglašavala potrebu za mirom nakon godina ratnih razaranja diljem svijeta.

Tako je do prve obljetnice bombardiranja napisao knjigu 'Zvona iz Nagasakija' i premda se u početku mučio s pronalaskom izdavača, po objavljivanju je knjiga u Japanu postala bestseller.

Svo vrijeme, iako na izmaku snaga, Takashi je skrbio o teško ranjenim i umirućim sugrađanima koji su obolijevali netom, ali mjesecima i godinama nakon bombardiranja grada.

Do smrti uz svoje sugrađane 

Godine 1948. japanske lokalne novine Kyushu Times, platile su sadnju 1.000 stabala sakure, japanske trešnje, u okrugu Urakami.

Oko sadnje se angažirao sam Takashi želeći devastiranu zemlju pretvoriti u "Brdo cvijeća". I danas na tom mjestu stoji 20-ak Takashijevih trešnji.

Takashi i njegova djeca u Nyokodu/FOTO: All that remains

U međuvremenu mu je zdravstveno stanje bivalo sve gore, a na koncu mu je i dijagnosticirana leukemija.

Do smrti je ležao u krevetu u malom odmaralištu imena Nyokodo, koje su mu izgradili stanovnici Nagasakija. I s tog je mjesta dvije godine slušao ljude i njihove patnje te ih tješio, savjetovao i molio za njih.

Nyokodo/FOTO: Wikiwand

'Muškarci i žene svijeta, nikada više ne planirajte rat! S ovom atomskom bombom rat može značiti isključivo samoubojstvo za ljudsku rasu. Iz ovog atomskog otpada ljudi Nagasakija se suočavaju sa svijetom i viču: Nema više rata! Slijedimo zapovijed ljubavi i radimo zajedno. Stanovnici Nagasakija padaju ničice pred Bogom i mole: Daj da Nagasaki bude posljednja atomska pustinja u povijesti svijeta!'

Takashi Nagai

Preminuo je u 43. godini života, a prema oporuci, tijelo mu je podvrgnuto obdukciji koja je otkrila da mu je slezena nabubrila na 3.410 grama, dok njezina težina kod zdravog čovjeka iznosi svega 94 grama.

Jetra mu je također bila teško oštećena - umjesto standardnih 1.400, u trenutku smrti težila je 5.035 grama.

O važnosti Takashija i tome koliko je imao utjecaj na opstanak teško pogođene zajednice postratnog Nagasakija govori i činjenica kako je posthumnoj ceremoniji u njegov spomen prisustvovalo 20 tisuća ljudi. Njegovi posmrtni ostaci pokopani su na međunarodnom groblju Sakamoto.

Biografiju o liku i djelu Takashi Nagaija 'Čovjek koji je tješio Nagasaki' napisao je Paul Glenn.

Grad mu se odužio

Njegovo odmaralište 'Nyokodo', uz dodatak knjižnice, postalo je muzej 1952. godine pod nazivom 'Memorijalni muzej grada Nagasakija Nagai Takashi'. Danas njime upravlja njegov unuk Tokusaburo Nagai.

Muzej Takashi Nagaija

Ime Takashi Nagai dodano je Spomeniku rendgenskim i radijskim mučenicima svih naroda podignutom u Hamburgu u Njemačkoj. Godine 1991. osnovana je Nagrada za mir Takashi Nagai.

I danas u Nagasakiju, s ciljem nagrađivanja pojedinaca i organizacija za njihov doprinos svjetskom miru kroz razvoj medicinske njege i socijalne skrbi, osnovana je Memorijalna nagrada Takashi Nagai Nagasaki.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tajland u žalosti nakon pokolja u dječjem vrtiću

Na zgradama tajlandske vlade u petak su zastave bile spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog ubojstva više od 30 ljudi, među njima 23 djece, nakon što je bivši policajac upao u dječji vrtić i napao ih nožem i pištoljem, što je šokiralo naciju koja traži odgovore

Svijet
 

Biden upozorava na rizik od nuklearne "apokalipse"

"Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kennedyja i Kubanske raketne krize 1962.", rekao je Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku, dodavši kako smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "nije šalio" kada je izrekao ove prijetnje

Svijet
 

"Bella Ciao'", protestna himna koju voli cijeli svijet

Pjesmu koja govori o umiranju za slobodu pjevalo se u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata i postala je simbol otpora fašistima.Od tada je postala globalni poziv na okupljanje, pa tako i u znak potpore Irancima koji prosvjeduju protiv smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija jer po njihovu mišljenju nije pravilno nosila hidžab

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.