Život

VELIKO PRIZNANJE

PROJEKT "BAKE IT AWAY" Rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića proglašen jednim od tri najbolja u zemlji

Rovinjski učenici sa svojim mentorima i partnerima - Maistrom, Udrugom Faro 11, Turističkom zajednicom i Srednjom školom "Zvane Črnja", osmislili su prvi jestivi suvenir grada Rovinja. Riječ je o kolačima, točnije medaljonima od limuna na kojem se nalaze gravure najpoznatijih znamenitosti grada


 
3 min
Nina Orlović-Radić

Rovinjski učenici sa svojim mentorima i partnerima - Maistrom, Udrugom Faro 11, Turističkom zajednicom i Srednjom školom "Zvane Črnja", osmislili su prvi jestivi suvenir grada Rovinja. Riječ je o kolačima, točnije medaljonima od limuna na kojem se nalaze gravure najpoznatijih znamenitosti grada

S nedavno održanih Dana turizma u Šibeniku, učenici rovinjske Strukovne škole "Eugen Kumičić" vratili su se ovjenčani priznanjem.

Njihov projekt "Bake it away", od strane Ministarstva turizma i sporta proglašen je jednim od tri najbolja projekta u kategoriji "Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2021", u kojem su pravo sudjelovanja imali učenici srednjih, strukovnih i umjetničkih škola.


Podsjetimo, rovinjski učenici sa svojim mentorima i partnerima -Maistrom, Udrugom Faro 11, Turističkom zajednicom i Srednjom školom "Zvane Črnja", osmislili su prvi jestivi suvenir grada Rovinja. Riječ je o kolačima, točnije medaljonima od limuna na kojem se nalaze gravure najpoznatijih znamenitosti grada.

Promociju svojih medaljona, u nekoliko su navrata učenici Škole upriličili na gradskoj rivi, kada su pred znatiželjnim gostima i svojim sugrađanima pekli i u posebno osmišljene kutijice/škrinjice pakirali slatke zalogajčiće, odnosno nudili zainteresiranima da samostalno "ispeku" svoj kolačić.

Rovinjski medaljon spoj tehnologije, kulture, turizma i gastronomije

- Projekt je to koji spaja nove tehnologije, kulturu, turizam i gastronomiju, pokušavajući zainteresiranima ponuditi samostalno stvaranje (pečenje) vlastitog suvenira, inspiriranog rovinjskom materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom (sv. Eufemije, Balbijevog luka, rovinjske batane, nara kao simbola grada, gradskog sata i grba sv. Jurja), koji su nam poslužili kao najreprezentativniji motivi za prijenos na kalupe za kolače, kaže ravnatelj škole, Emil Nimčević, dodavši da su učenici smjera slastičarstvo (uz pomoć mentorica), osmislili recept za suhi kolačić.

- Ovo je još jedan dokaz da dobro radimo i da kvalitetnim radom, osmišljenim i planiranim projektima, znamo i možemo učiniti mnogo za naš grad, našu školu, prokomentirao je dobivanje vrijednog priznanja Nimčević.

Rad na četiri Europska i dva nacionalna projekta 

A da ne spavaju na lovorikama dokaz su i ostali projekti u koje je uključena škola. Konkretno "strukovnjaci" su uključeni u četiri Europska i dva nacionalna projekta. .

- U suradnji s Školom za turizam, ugostiteljstvo i turizam, kao partneri projekta sudjelujemo u provedbi projekta KLIK Pula - centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma. Također, uključeni smo i u projekt "Best Tourism Destinations"- Best Tour, kojim je planirano izvođenje stručne prakse u mjestu Forli (Italija) za deset učenika, te sudjelovanje nastavnika na stručnom usavršavanju putem promatranja kolega kod partnera Formazione Cometa u Comu.

Kroz projekt želimo unaprijediti stručne kompetencije nastavnika u području organizacije,
mentorstva, stručne prakse, gastro ponude, te inkluzije.

Nadaje, tu je i projekt "TIME " (technology, innovation, motivation and ecology) čije projektne aktivnosti uključuju stručno usavršavanje nastavnika putem promatranja rada kolega / job shadowing kod škole partnera KärntnerTourismusschule u Villachu. Ovim projektom želimo unaprijediti ključne kompetencije nastavnika te stečena znanja koje
prate načela održivog razvoja primijeniti u praksu i uklopiti ih u Školski kurikulum. Osim toga, tu je i projekt "Make It Green", čiji je nositelj Srednja šola za gostinstvo in turizem iz Maribora (uz nas uključena je i Ugostiteljsko- turistička škola iz Beograda), kojim se želi skrenuti pažnja na prekomjerno i nepotrebno bacanje hrane kroz tri cilja - Zeleni turizam, Kuhinju bez otpada i Otpad kao poslovni poklon, pojasnio je Nimčević.

"LOLIGO" i "Beside na pjatu"- projekti o kojim će se tek pričati

Govoreći o nacionalnim programima u čiji je rad uključena i ova rovinjska škola, ravnatelj je istaknuo projekt "LOLIGO" koji uključuje i izradu prototipa prve podmornice na svijetu u strojarskom praktikumu škole, odnosno i zavičajni projekt "Beside na pjatu" kojim će se istarske izreke vezane za hranu uobličiti na jednom novom, originalnom zavičajnom tanjuru.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.