Život

DAN NARCISA 2022.

Pulska Gea prodajom narcisa na Tržnici prikupila 22 tisuće kuna za svoje članice

"Prikupljena sredstva otići će na financiranje programa psihosocijalne podrške; savjetovališta onkologa, psihologa, psihoterapeuta, farmaceuta i fizioterapeuta. Zatim za kreativne radionice, ali i za pomoć članicama koje se nalaze u teškoj financijskoj situaciji zbog troškova liječenja, bolovanja ili teškog zapošljavanja nakon preboljenja", veli predsjednica pulske Gee, Gaia Božac


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Sadašnja i bivša predsjednica Kluba Gea - Gaia Božac i Nataša Vitasović

"Prikupljena sredstva otići će na financiranje programa psihosocijalne podrške; savjetovališta onkologa, psihologa, psihoterapeuta, farmaceuta i fizioterapeuta. Zatim za kreativne radionice, ali i za pomoć članicama koje se nalaze u teškoj financijskoj situaciji zbog troškova liječenja, bolovanja ili teškog zapošljavanja nakon preboljenja", veli predsjednica pulske Gee, Gaia Božac

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula na pulskoj je Tržnici danas tradicionalno obilježio Dan narcisa. I ove godine željelo se jačati svijest o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te dati podršku svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudnih bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta.

Buket po buket - 22 tisuće kuna

- Sakupili smo 22 tisuća kuna. To će otići na financiranje naših programa psihosocijalne podrške; savjetovališta onkologa, psihologa, psihoterapeuta, farmaceuta i fizioterapeuta. Zatim za naše kreativne radionice, ali i za pomoć članicama koje se nalaze u teškoj financijskoj situaciji zbog troškova liječenja, bolovanja ili teškog zapošljavanja nakon preboljenja, veli nam predsjednica pulske Gee, Gaia Božac.

Upravo zato, svaki je buketić bio važan, a na pulskoj ih se Tržnici od 9 do 13 sati prodavalo po cijeni od deset kuna.

- Imali smo jako puno donacija od lokalnih cvjećarni, a dio smo čak morali nabaviti iz Nizozemske jer, eto, sve je procvalo. Narcisi su bili rani ove godine, a mi tradicionalno Dan narcisa obilježavamo prvu subotu proljeća, no čini se da su nas ove godine narcisi malo prestigli, kaže Božac.

Nikad dovoljno naglašavanja važnosti prevencije

Puljani su se akciji odazvali u velikom broju i kupovali sebi ili nekom bližnjem proljetne bukete. Na štandovima su ih dočekale brojne članice Kluba Gea, učenice pulske Medicinske škole, više medicinske sestre te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Prevencija i rano otkrivanje raka dojke teme su o kojima se najviše razgovaralo zato što se ova bolest, ako se otkrije na vrijeme, vrlo uspješno liječi.

- Pripremili smo zato edukativne letke kako bismo naše građanke još jednom podsjetili kako se pravilno rade samopregledi dojke te kada se treba odazvati na preventivne dijagnostičke pretrage; ultrazvuk dojke i mamografiju. Osim toga, imamo nekoliko letaka o pravima onkoloških bolesnika, kaže Božac.

Mamografija kao zlatna metoda ranog otkrivanja raka

Nastavni zavod za javno zdravstvo također je danas na Tržnici Puljankama nastojao približiti Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji provode.

dr. Danijela Lazarić Zec
- Žene između 38 i 40 godina trebale bi se odazvati prvoj mamografiji. To mogu učiniti putem uputnice svog liječnika te kakvog gradskog ili županijskog programa. U županijskom ćemo ove godine pozivati žene rođene 1977. godine, a u nacionalnom pozivamo žene u dobi između 59 i 69 godina, pojasnila nam je doktorica Danijela Lazarić Zec, specijalistica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Žene je pozvala da se, s bilo kojim pitanjem, obrate na besplatni broj telefona Zavoda za javno zdravstvo: 0800 202 000, radnim danima od 12 do 15 sati.

- Samopregled mogu naučiti raditi sve žene i to mogu početi činiti već od dvadesete godine. Mamografija je ipak zlatna metoda ranog otkrivanja jer ona može otkriti rak  puno ranije nego što ga žena može napipati, zato je toliko i promoviramo. Ultrazvuk je, pak, jedna pomoćna metoda koju, nakon što se napravi mamografija, radiolozi mogu preporučiti ženama ukoliko postoji potreba za tim, upozorava Lazarić Zec.

Do kraja godine mobilni mamograf putuje cijelom Istrom

Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istri za života oboljeti od raka dojke. Godišnje ih u Istri oboli 130, a umire 50. Zato se velike nade polažu u mobilni mamograf koji bi do kraja godine trebao stići u našu županiju te potom obilaziti sva istarska mjesta.

Obilježavanje Dana narcisa Gea je započela već 13. ožujka kada je otvorena humanitarna aukcija na njihovom Facebook profilu. Klubu su donirani brojni radovi, proizvodi i poklon bonovi za razne usluge. Radi se o 300 artikala, a prikupljeno je 40 tisuća kuna


Nastavite čitati

Pula
 

Novi Digital Meetup posvećen je svijetu tehnologije i dizajna

Ovog će četvrtka posjetitelji Meetup-a imati priliku čuti dvije uspješne priče – onu o stvaranju jednog od najpopularnijih Flutter routing paketa – Beamer, te onu o izgradnji Freelancing karijere i izazovima koje je potrebno premostiti na putu do uspjeha

Pula
 

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.