republika - dugi
Život

U HRVATSKOJ SE OBILJEŽAVA OD 2010.

Sutra se na pulskom šetalištu Lungomare obilježava 'Ljubičasti dan' podrške oboljelima od epilepsije

Radi se o danu kada se daje podrška oboljelima od epilepsije, te će se obilježiti prigodnim programom za djecu i odrasle od 10 do 12 sati, uz raznolik program, vježbom i hodanjem te radionicama za djecu, a sve popraćeno s glazbom


 
2 min
Dean Mladenović

Radi se o danu kada se daje podrška oboljelima od epilepsije, te će se obilježiti prigodnim programom za djecu i odrasle od 10 do 12 sati, uz raznolik program, vježbom i hodanjem te radionicama za djecu, a sve popraćeno s glazbom

Sutra se na pulskom šetalištu Lungomare obilježava Ljubičasti dan - Purple Day. Radi se o danu kada se daje podrška oboljelima od epilepsije, te će se obilježiti prigodnim programom za djecu i odrasle od 10 do 12 sati, uz raznolik program, vježbom i hodanjem te radionicama za djecu, a sve popraćeno s glazbom.

Manifestacija Ljubičasti dan pokrenuta je 2008. godine, inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Kanade.

Cassidy je zbog dijagnoze epilepsije proživljavala stigmatizaciju i izolaciju te ograničenja u svakodnevnom životu. To ju je ponukalo da javno istupi i pred cijelim svijetom izjavi da ima epilepsiju te da svim oboljelim osobama pošalje poruku: "Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju!".

Danas je Cassidy uspješna mlada žena i jedna od najvećih zagovornica oboljelih od epilepsije diljem svijeta.

Ljubičasti dan u Hrvatskoj se obilježava od 2010. godine, a djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju MZRH KBC Zagreb 2010.g su organizirana predavanja i događanja u nekoliko nastavnih ustanova. Od tada su se u ovu manifestaciju uključile broje ustanove i institucije uključujući osnovne i srednje škole, vrtiće, fakultete i bolnice diljem Hrvatske, uz izniman odjek javnosti i popraćenost medija.

Organizatori obilježavanja manifestacije pozivaju sve voljne dati podršku svojim prisustvom, da se priključe sutrašnjem Ljubičastom danu na šetalištu Lungomare.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.