westpointdugi
Život

Tradicija se nastavlja

U nedjelju u Buzetu prvi istarski sajam tartufa ove sezone: proslava početka lova na istarski crni ljetni tartuf

Tema ovogodišnjeg buzetskog sajma je "tartufata". Kontroverzni umak od tartufa ili "ne tartufa". Domaćini će predstaviti umak od tartufa napravljen od 100% istarskih tartufa, 100% isključivo istarskog extra vergine maslinovog ulja i istarskih začina * Crni istarski tartuf se "lovi" od 1. lipnja do 31. srpnja jer je mjesec kolovoz reguliran spomenutim strogim propisima, kako se ne bi uništavala staništa i plodišta istarskog bijelog tartufa


 
3 min
Istra24
foto: Robert Marušič

Tema ovogodišnjeg buzetskog sajma je "tartufata". Kontroverzni umak od tartufa ili "ne tartufa". Domaćini će predstaviti umak od tartufa napravljen od 100% istarskih tartufa, 100% isključivo istarskog extra vergine maslinovog ulja i istarskih začina * Crni istarski tartuf se "lovi" od 1. lipnja do 31. srpnja jer je mjesec kolovoz reguliran spomenutim strogim propisima, kako se ne bi uništavala staništa i plodišta istarskog bijelog tartufa

U nedjelju, 1. lipnja od 12:00 do 17:00 sati, Tartufo Vero restaurant Stara Oštarija Buzet priređuje sadržajnu proslavu početka lova na istarski crni ljetni tartuf lat. Tuber Aestivum. Istarska proslava početka lova na crne ljetne tartufe započela je još sredinom 1990-ih u Oprtlju u Lođi Portole, zatim kratko u Livadama tijekom Motovunskog filmskog festivala, a nastavila se gastro show ponudom tijekom zabavnog programa buzetskog kvarta Fontana, fešte Svete Ane na Goričici. Kada je Ministarstvo zaštite okoliša Republike Hrvatske donijelo Uredbu o mjerama za upravljanje i zaštitu podzemnih vrsta gljiva, prvi vikend lipnja u Buzetu je prihvaćen kao početak lova na istarski crni ljetni tartuf, latinskog naziva Tuber Aestivum, od 2020. godine. Crni tartuf je u hrvatskoj turističkoj sezoni jako prihvaćen od Savudrije do Dubrovnika a u poslijednje vrijeme, koristi se u gastro ponudi kontinentalnog hrvatskog turizma. 

Lov na tartufe je zabranjen u kolovozu!

Crni istarski tartuf se "lovi" od 1. lipnja do 31. srpnja jer je mjesec kolovoz reguliran spomenutim strogim propisima, kako se ne bi uništavala staništa i plodišta istarskog bijelog tartufa. Lov na vrlo skupe istarske bijele tartufe počinje 1. rujna. i traje do kraja godine. Istarski bijeli je najskuplji tartuf na svijetu. 

Nisu svi crni tartufi istarski!

Istarski crni tartufi doživjeli su veliki komercijalni procvat posljednjih godina jer "pokrivaju" vrhunac turističke sezone. Prošle godine na Prvom sajmu tartufa, cilj je bio skrenuti pozornost na razliku između istarskih crnih ljetnih tartufa i tartufa iz drugih regija Hrvatske, drugih dijelova Europe i svijeta. I ove godine na izložbi, u prvom dijelu restorana Stara Oštarija, bit će izloženo deset kilograma svježih crnih tartufa, s jasno označenim mjestima, mikrolokacijama pronalaska. 

Tema ovogodišnjeg sajma je TARTUFATA!

Tema ovogodišnjeg buzetskog sajma je "tartufata". Kontroverzni umak od tartufa ili "ne tartufa". Domaćini će predstaviti umak od tartufa napravljen od 100% istarskih tartufa, 100% isključivo istarskog extra vergine maslinovog ulja i istarskih začina. 

Novi suvenir zemlje istarskih tartufa

Na ovogodišnjem buzetskom prvom sajmu, će se predstaviti i promovirati novi suvenir "Zemlje istarskih tartufa" kojega je osmislio Robert Marušić, a koji će biti ponuđen, kada krene serijska proizvodnja, svim istarskim Truffle Shopovima ali i ostalim zainteresiranim trgovinama koje rade u turizmu! Cijena crnih istarskih tartufa niža je od bijelih i u našim restoranima, konobama i kantinama u Istri varira od 450 do 750 eura po kilogramu, ovisno veličini, kvaliteti, o vrsti i prilici jelovnika za koji se pripremaju i ribaju. 

Stara istarska seljačka tradicija je fritaja, fritada, fritoda, kajgana s fino naribanim tartufima. 

Evolucija i razvoj gastronomske restauracije na vrlo maštovit način lansirali su istarski tartuf na vrh svjetske gastronomije, gdje Turistička zajednica Istarske županije i dalje igra neizostavnu ulogu, promovirajući istarske tartufe na svim većim događajima, vidljivim aukcijama, sportskim i kulturnim susretima u Europi i svijetu, što pomaže "borbi" istarskog tartufa u sudaru s "Tartufo d Alba, njegovom većom talijanskom sestrom.

Istarska vina su prepoznatljiva, istarski tartufi nisu!

Edukacija kupaca i potrošača je karika u istarskom turizmu koja još uvijek nedostaje i nije dovoljno razvijena u gastronomskom dijelu s tartufima ali i extra vergine istarskim maslinovim uljima.Besplatne degustacije!Svi posjetitelji prvog sajma tartufa ove sezone imat će, uz gore spomenute edukativne lekcije, priliku besplatno kušati svježe listove tartufa ali i "buzetsku tartufatu"...Organizator buzetskog sajma je Tartufo Vero restaurant Stara Ostarija Buzet, vlasnik Robert Marušić. Prostor ulaznog hola restorana će biti sadržajno pripremljen kako bi posjetitelji i prolaznici doživjeli, opipali istarske tartufe, dijamante istarske kuhinje. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.