Život

Svjetski tjedan prirođenih srčanih grešaka

Udruga "Veliko srce malom srcu" predstavila svoj rad. Mama 6-godišnje Diane: "Prije svega, potrebna joj je normalna socijalizacija jer ona živi životom bolnice"

Đuherić pojašnjava da su najčešće dijagnoze srčanih grešaka atrijski septalni defekti (ASD), defekt ventrikularnog septuma (VSD) i tetralogija Fallot, koje se u današnje vrijeme, s obzirom na to da je medicina jako uznapredovala, uspješno rješavaju


 
3 min
Chiara Bilić

Đuherić pojašnjava da su najčešće dijagnoze srčanih grešaka atrijski septalni defekti (ASD), defekt ventrikularnog septuma (VSD) i tetralogija Fallot, koje se u današnje vrijeme, s obzirom na to da je medicina jako uznapredovala, uspješno rješavaju

„Diani je prije svega potrebna normalna socijalizacija jer ona živi životom bolnice. Njoj je bolnica drugi dom i ona je to tako prihvatila“, govori Sanela Sabljak iz Rovinja, majka 6-godišnje Diane koja ima dijagnosticiranu urođenu kardiomiopatiju.

Sanela je samo jedna od roditelja koji su u subotnje jutro, u povodu Svjetskog tjedna prirođenih srčanih grešaka, predstavili rad udruge "Veliko srce malom srcu" na pulskoj tržnici.

Veliko srce malom srcu humanitarna je neprofitna organizacija koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje te roditelje i djecu s prirođenim srčanim manama, pojašnjava voditeljica istarske podružnice udruge, liječnica Kristina Đuherić.

Ljudi dobre volje i velikog srca, kako ih naziva doktorica Đuherić, mogli su jutros na njihovom štandu donirati novčani prilog, a zauzvrat dobiti rukotvorine i promotivne materijale udruge.

„Udruzi je najvažnija suradnja roditelja, da se svi držimo zajedno, da pobuđujemo svijest građana, ali važne su nam i novčane donacije kojima onda možemo opremati ambulante i odjele, ali i raditi radionice i edukacije za roditelje i djecu. Jako je bitno osvijestiti potrebu psihološke podrške roditeljima i djeci“, veli Đuherić.

Kristina Đuherić

Tako je ova vrijedna udruga 2019. godine Općoj bolnici Pula donirala uređaj koji koriste na odjelu pedijatrijske kardiologije.

„Nedavno smo podijelili i prijenosne EKG uređaje općim pedijatrijskim ambulantama u Poreču i Buzetu, kao i odjelu pedijatrijske kardiologije pulske opće bolnice“, kaže ova liječnica.

Đuherić pojašnjava da su najčešće dijagnoze srčanih grešaka atrijski septalni defekti (ASD), defekt ventrikularnog septuma (VSD) i tetralogija Fallot, koje se u današnje vrijeme, s obzirom na to da je medicina jako uznapredovala, uspješno rješavaju.

„Naši se kardiolozi i kirurzi diljem Hrvatske, a pogotovo na KBC-u Rebru, jako dobro s time nose“, govori.

Kako je naglašeno i plakatima na štandu, u Hrvatskoj je trenutno oko 10 tisuća djece sa srčanim bolestima, a godišnje ih se rađa još 500.

Bitno je naglasiti da je udruga dobila stan u Zagrebu gdje roditelji mogu besplatno boraviti za vrijeme djetetove hospitalizacije.

U tom je stanu, čitavo ljeto, boravila i Sanela Sabljak.

Njezina Diana ove godine, zbog svog stanja, neće moći upisati prvi razred. Ići će, kaže Sanela, u Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj – Rovigno, gdje imaju psihologa, logopeda, defektologa - cijeli tim.

„Ranija dijagnostika je, po meni, strašno bitna. Ako se primijeti da je dijete zadihanije nego li je to uobičajeno ili ako se čini lijeno i ne želi se baviti aktivnostima, roditelji bi se trebali obratiti pedijatrici i tražiti savjet, ali i kasnije tražiti druga mišljenja“.

Đuherić napominje da je udruga aktivna tijekom cijele godine, ali, naravno, u ovom tjednu je najaktivnija. Ističe da se na njihovoj web stranici nalaze sve potrebne informacije i kontakti.

Pulski rotor danas će svijetliti crvenom bojom

U povodu obilježavanja Festivala srca - Svjetskog tjedna prirođenih srčanih grešaka pulski će rotor u Šijani u subotu, 12. veljače, svijetliti crvenom bojom.

Grad Pula time se pridružio inicijativi istarske podružnice Udruge "Veliko srce malom srcu" koja ima za cilj potaknuti javnozdravstvene aktivnosti tijekom veljače kako bi se razvila svijest o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju, osvješćivanju građana o tome što znači biti dijete s prirođenom srčanom greškom ili bolesti, što znači biti njihov roditelj ili liječnik te pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama


Nastavite čitati

Istra
 

POMOĆ DVOGODIŠNJEM DJEČAKU S POREŠTINE Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica

Inicijativa za organizaciju zajedničke akcije Zaklade Ana Rukavina i Valamara pokrenuta je na prijedlog Valamarove djelatnice Sanje Krizmanić čija je kćer Lana nažalost izgubila bitku s teškom bolešću. Sanjina želja je potaknuti što veći broj kolega i sugrađana da se odazovu akciji koja će možda nekom drugom djetetu ili odrasloj osobi pružiti šansu za ozdravljenje i novi život

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.