republika - dugi
Život

Izvrsne ocjene i sudjelovanje na projektima

Uspješni pulski studenti dobitnici Rektorove nagrade: "Ovo nam je motivacija za daljnji trud i rad"

"Rektorova nagrada je “kruna” mog školovanja, dodatan poticaj za rast, razvoj i dodatnu edukaciju te konstantno učenje. Iznimno sam zahvalna svima koji su ovaj put omogućili, koji su bili podrška i vjerovali u mene", kazala nam je studentica Iva, jedna od dobitnica Rektorove nagrade


 
6 min
Matea Čelebija

"Rektorova nagrada je “kruna” mog školovanja, dodatan poticaj za rast, razvoj i dodatnu edukaciju te konstantno učenje. Iznimno sam zahvalna svima koji su ovaj put omogućili, koji su bili podrška i vjerovali u mene", kazala nam je studentica Iva, jedna od dobitnica Rektorove nagrade

Prošlog su tjedna objavljeni rezultati Rektorove nagrade za studente pulskog sveučilišta, koja se  dodjeljuje svake godine najboljim studentima za uspjehe postignute u prethodnoj akademskoj godini.

Za razliku od većine Sveučilišta, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Rektorova nagrada dodjeljuje se i za iznimna postignuća studenata, jednom studentu po sastavnici.

Dobitnici Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021.

  • Iva Špehar, diplomski sveučilišni studij Poslovna ekonomija, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli
  • Alison Farkaš, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Puli
  • Lucia Vareško, diplomski sveučilišni studij Informatika, Fakultet informatike u Puli
  • Tin Celner, diplomski sveučilišni studij Povijest, Filozofski fakultet u Puli
  • Ivor Javor Korjenić, preddiplomski sveučilišni studij Klasična harmonika, Muzička akademija u Puli, Muzička akademija u Puli
  • Bernarda Kinkela, preddiplomski sveučilišni studij Znanost o moru, Fakultet prirodnih znanosti u Puli
  • Ivan Ninčević, preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo, Tehnički fakultet u Puli

Student zadnje godine povijesti pri Filozofskom fakultetu, Tin Celner, postigao je, uz izvrstan prosjek, brojne druge uspjehe uključujući organizaciju Međunarodne skupštine studenata povijesti ISHA-e, na kojoj je održana konferencija studenata s temom Antifašista, a koja se prošle godine održala u Puli. Na konferenciji je izlagao svoj rad na temu Opskrba Partizana u Hrvatskoj od 1941. do 1945. U isto vrijeme vršio je dužnost pulskog ogranka potpredsjednika ISHA-e. Osnivač je i Udruge studenata Filozofskog fakulteta.

- Nagrada me iznenadila, jako sam sretan i motiviran jer bih se i nakon završetka studija nastavio ozbiljno baviti poviješću. Trenutno sam motiviran na daljnji trud i ulaganje u svoje znanje, želim napredovati, a razmišljam i o postdiplomskom studiju. Razmišljam i o postdiplomskom studiju, kazao nam je Tin.

Lucia Vareško studentica je informatike, a ranije smo pisali o njezinom angažmanu na brojim projektima za studente, uključujući Odbor za mentalno zdravlje i STEM igre. Njezin trud i rad su se isplatili pa je tako i ona ove godine dobila Rektorovu nagradu.

- Ova mi nagrada predstavlja dodatnu motivaciju za daljini rad i uključivanje u različite aktivnosti kojima će se razvijati Sveučilište, a na kraju krajeva i ja sama. Hvala mojim profesorima s Fakulteta informatike koji me svakodnevno motiviraju i koji su vjerovali u moj uspjeh čak i kada ja to nisam, poručila je Lucia.

Alison Farkaš, studentica na Učiteljskom studiju, uz vodstvo svojih profesorica objavila je stručni rad na engleskom jeziku vezan uz problematiku nastave na daljinu u nižim razredima osnovne škole, koji je predstavljen na znanstveno-stručnoj konferenciji u Španjolskoj, a usto je imala izvrstan prosjek ocjena.

- Ova nagrada za mene predstavlja jedno "unutarnje" postignuće koje vam ni ne mogu opisati riječima, kazala nam je Alison.

Studentica marketinga Iva Špehar na završnoj se godini studiranja počela raspitivati o Rektorovoj nagradi, a do tada je već tada sudjelovala u provedbi i organizaciji pojedinih uspješnih projekata poput studentskog podcasta “FETCAST” te Marketalks konferencije.

Za nju Rektorova nagrada predstavlja najveće postignuće koje jedan student može doživjeti za vrijeme studiranja.

- Za mene je to iznimno postignuće jer sam znala da mogu sve što zamislim, a dobivanje ove nagrade mi je to potvrdilo. Ništa nije nemoguće i samo nebo je granica i to vrijedi za svakoga. Do ove nagrade sam došla svojim radom, trudom, konstantnim učenjem, sudjelovanjem na raznim projektima, koji osim što su mi donijeli ovu nagradu, pripremili su me za rad, naučili o timskom radu te sam teorijsko znanje mogla primijeniti u praksi, dok su me moji mentori Erik Ružić i asistentica Sara Maga usmjeravali i dopuštali da rastem i napredujem iz projekta u projekt, govori.

- Iako je ovo točka na “i” školovanja na FET-u, moji studentski dani nisu gotovi. Imam za završiti diplomski studij Informatike koji sam upisala paralelno sa zadnjom godinom FET-a, a upravo ova Rektorova nagrada je odličan vjetar u leđa da se još jedan cilj ostvari, kazala nam je Iva.

Kod ostalih sveučilišta postoje i Rektorove nagrade za postignuća projekata, radova, izlaganja i sl. Za dobivanje Rektorove nagrade na Sveučilištu Jurja Dobrila moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti, poput prosjeka ocjena, prikupljenih ECTS bodova, ne ponavljanje godine studija i redovan završetak studija te se ostali bodovi dobivaju na temelju sudjelovanja u studentskim organizacijama, projektima, manifestacijama itd.

Ivor Javor Korjević, student na Muzičkoj akademiji, Rektorovu je nagradu dobio za ostvarene rezultate u protekloj akademskoj godini koja je, osim odličnog prosjeka ocjena, obilježena brojnim natjecanjima u harmonici, uključujući prvu nagradu u Moskvi, Beogradu te dva puta u Smederevu. U Latviji je u natjecanju osvojio drugo mjesto, a kvalificirao se i na Svjetski trofej harmonike kao pobjednik kvalifikacija u Bosni i Hercegovini.

Usto, upisao je i ruski jezik kao izborni predmet nakon čega je osvojio drugo i prvo mjesto na Hrvatskoj olimpijadi iz znanja ruskog jezika te na natjecanju u čitanju pjesama ruskih autora.

- Ovim putem želim iskazati zadovoljstvo zbog mogućnosti učenja ruskog jezika u Puli i zahvaliti mentorici, profesorici Ireni Mikulaco. Za mene Rektorova nagrada predstavlja krunu za sve osvojene rezultate s obzirom da je to potvrda mog uspješnog rada i  nagrada na neki način objedinjuje sve do tada osvojene nagrade u jednu. Najviše se zahvaljujem svom profesoru Franku Bošcu, na uloženom trudu i radu sa mnom kako bih rezultati na natjecanjima bili takvi kakvi jesu. U prošloj sam akademskoj godini sudjelovao i u brojnim projektima i koncertima koje je organizirala profesorica Danijela Rakić kojoj bih se također zahvalio na prilici za nastupe i koncerte te uloženom trudu kroz masterclassove na kojima mi je puno pomogla kako bi moje umjetničke izvedbe bile još bolje, kazao nam je.

Mladi, perspektivni i uspješni

Ivan Ninčević uspješni je student treće godine preddiplomskog studija, a prosjek ocjena mu je 4,93. Studira smjer računarstvo, a u Puli planira nastaviti i diplomski studij. Kako nam je kazao, njemu ova nagrada predstavlja svojevrsnu čast jer nagrađuje studente koji marljivo, kroz cijeli studij, uče, rade i sudjeluju na brojnim projektima.

- Jako sam zadovoljan nagradom jer ipak je ovo najviša nagrada koju možemo dobiti na sveučilištu. Za mene ona predstavlja jednu vrstu časti. Zadovoljan sam studijem i svojim profesorima i planiram svakako i na diplomski studij, kazao nam je Ivan.

Bernarda Kinkela studira Znanost o moru na Fakultetu prirodnih znanosti, a Rektorovu je nagradu dobila zbog sudjelovanja na projektu koji se bavi analizom ekološkog stanja Medulinske lokve kako bi se donijela odluka o adekvatnom planu upravljanja, a samim time i zaštitom staništa koje je dom mnogim vrstama.

- Rektorovu nagradu sam dobila za uspjeh u prošloj akademskoj godini, a predstavlja mi motivaciju za daljnji trud i rad kako bih postigla još veće uspjehe, kazala nam je Bernarda.


Ilustracija: Šima Kastelc

Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.