Život

ROVINJ GRADI DNEVNI CENTAR ZA MLADE

Valentina Orbanić (Savjet mladih Rovinja): Najveći problemi mladih su zapošljavanje i stambeno pitanje

Visine cijena nekretnina u posljednje su dvije godine enormne, a kako stvari stoje, nema nagovještavanja da će u skorijoj budućnosti one padati. Sve to otežava put osamostaljenja mladih ljudi, koji se po završetku školovanja nerijetko namuče dok nađu posao u struci, a onda ih čekaju dugogodišnji krediti


 
3 min
Matea Čelebija
Savjet mladih Grada Rovinja/ Foto: Facebook

Visine cijena nekretnina u posljednje su dvije godine enormne, a kako stvari stoje, nema nagovještavanja da će u skorijoj budućnosti one padati. Sve to otežava put osamostaljenja mladih ljudi, koji se po završetku školovanja nerijetko namuče dok nađu posao u struci, a onda ih čekaju dugogodišnji krediti

Mladi u Istri često se žale na nedostatak društvenog života i “mrtvila” u gradu koji su dokrajčile korona mjere pa se tako ugasio i velik broj sadržaja. No, to nije jedini problem koji ih muči. Velik se dio njih, kako pokazuju ankete, želi dodatno usavršavati i razvijati svoje vještine, a to jednostavno nemaju gdje. Isto tako, muči ih rješavanje stambenog pitanja i zaposlenje.

U Rovinju se gradi Centar za mlade

Sredinom prošle godine u Rovinju je provedena anketa vezana za Dnevni centar za mlade putem koje su se mladi s područja Rovinja mogli izjasniti te dati svoje prijedloge o tome što bi ih privuklo u Centar za mlade te koje bi sadržaje tamo voljeli pronaći.

Anketu je ispunilo 188 mladih, a rezultati su pokazali da mladi u Rovinju budući Dnevni centar za mlade vide kao mjesto zabave i opuštanja, ali i mjesto gdje će im biti omogućeno dodatno se educirati kroz raznovrsne radionice, ali i mjesto za samostalno učenje u malim učionicama na primjer.

Savjet mladih grada Rovinja

- Zadovoljni smo rezultatima ankete jer smo tako dobili ideju kako bi trebao izgledati i što bi trebao budući Dnevni centar za mlade u Rovinju nuditi. Rezultate smo analizirali i povezali zajedno s dobivenim idejama na terenu kada smo kao Savjet mladih posjetili centre za mlade u Ljubljani, Zagrebu i Litvi. Trenutno su u tijeku pripreme za  projektiranje, a izrađen je geodetski snimak te očekujemo prva idejna rješenja u narednim mjesecima, kazala nam je Valentina Orbanić, predsjednica rovinjskog Savjeta mladih.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga na zadnjoj je sjednici Gradskog vijeća istaknuo kako je pojačan intenzitet gradnje Centra.

- U ovom je trenutku prostor Školjke, koji smo namijenili za Centar za mlade, u procesu izrade projektne dokumentacije te će vrlo brzo biti predstavljeno idejno rješenje. Bit će to multifunkcionalan centar za koje vjerujem da će se svidjeti mladima, kazao je.

Mladi željni zabave, ali i dodatnog učenja

Naime, Dnevni centar za mlade gradit će se u prostoru pored starog restorana Školjka, a iz Savjeta nam kažu kako vjeruju da će to na koncu biti jedno lijepo, moderno i toplo mjesto gdje će svaka mlada osoba pronaći nešto za sebe.

- Mislimo da je prostor dovoljno velik i na dobroj lokaciji u samom centru Grada, odnosno u blizini svih škola. Veselimo se Dnevnom centru za mlade i drago nam je što su upravo mladi uključeni u njegovo osmišljavanje, kazala je Valentina.

Centar za mlade u Rovinju zamišljen je kao mjesto susreta, ugodnog boravka uz knjigu, mjesto pohađanja raznih radionica, mjesto koje nudi prostore za učenje, igru i opuštanje. Lokacija Centra je prostor bivše "Školjke" u Pustoj ulici, pored restorana "La Concha".

Iz Savjeta poručuju kako su se intenzivnije uključili u razvoj strategija za obogaćenje društvenog života mladih, a jedan od istaknutijih projekata je “Sat s maturantima” koji odgođen za proljeće ove godine, zbog koronavirusa.

- U listopadu prošle godine započeli smo s projektom „Sat s maturantima“ čiji je cilj bio približiti rad Savjeta, ali isto tako saznati potrebe i viđenje Grada očima maturanata. Nažalost, projekt smo morali zbog loše epidemiološke situacije odgoditi za proljeće ove godine. Također, imamo u planu provesti anketu ili projekt s nešto starijom populacijom kako bismo saznali iz prve ruke i njihove potrebe.

Osiromašen društveni život nije najveći problem mladih, već je to rješavanje stambenog pitanja

Visine cijena nekretnina su u posljednje dvije godine enormne, a kako stvari stoje, nema nagovještaja da će u skorijoj budućnosti one padati. Sve to otežava put osamostaljenja mladih ljudi, koji se po završetku školovanja nerijetko namuče dok nađu posao u struci, a onda ih čekaju dugogodišnji krediti.

Statistika pokazala

Neriješeno stambeno pitanje jedan je od najčešćih razloga zbog kojeg gotovo 80 posto mladih do 34. godine ostaje kod roditelja. Kada i odu, često je jedina opcija najam.

No, ipak se čini da su lokalne vlasti obratile pozornost na ovaj problem. Naime, sve više istarskih gradova počinje s izgradnjom stanova za mlade, upravo kako bi im se olakšao samostalan život i koliko-toliko smanjili troškovi života.

Izuzetak nije ni Rovinj, koji je započeo s izgradnjom stanova za mlade.

- Svjesni smo da su najveći problemi nas mladih danas zapošljavanje i stambeno pitanje. Ovim putem želimo pohvaliti Grad Rovinj koji je u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama započeo izgradnju dviju višestambenih građevina s ukupno 28 stambenih jedinica. Što se tiče zapošljavanja, nastojat ćemo organizirati radionice vezane za samozapošljavanje i dodatna usavršavanja kako bi mladi bili što kompetentniji na tržištu rada, govori Valentina.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Istra
 

Con la delizia GIANDUIA Rovigno sulla mappa mondiale del cioccolato

Questa iniziativa è nata quando l'autrice del progetto, Marina Prijatelj, ricercando le ricette tradizionali del cioccolato, si è imbattuta nella straordinaria scoperta sul sito di uno dei principali distributori di cioccolato che il Gianduia - uno dei più grandi classici del cioccolato - ha origini rovignesi * Antonio Bazzarini, originario di Rovigno, nel 1813 ha ideato e brevettato il gianduia, una leccornia al cioccolato e mandorle * È stato prodotto anche il gelato artigianale al gianduia rovignese del quale esiste anche una versione vegana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.