Život

uvijek aktualna tema

(VIDEO) Igrani film "Saša, ti je finila maša?" učenika iz Savičente primjer je kako s djecom obraditi temu vršnjačkog nasilja

Riječ je o igranom filmu, ali mu je prethodilo istraživanje koje je utkano u scenarij pa se Doblanović Pekica prisjeća kako ju su je na snimanju najviše pogodile riječi jedne učenice koja je kazala "Mislila sam da ćemo snimati igrani film, a ovo je kao dokumentarac"


 
1 min
Borka Petrović

Riječ je o igranom filmu, ali mu je prethodilo istraživanje koje je utkano u scenarij pa se Doblanović Pekica prisjeća kako ju su je na snimanju najviše pogodile riječi jedne učenice koja je kazala "Mislila sam da ćemo snimati igrani film, a ovo je kao dokumentarac"

Saša, ti je finila maša?" kratki je film o vršnjačkom nasilju učenika OŠ Svetvinčenat, polaznika radionice medijske kulture MEKA, koju vodi Mirjana Doblanović Pekica, profesorica hrvatskog jezika.

Iako je film snimljen prije dosta godina, a mali su glumci već napustili školske klupe, brojni slučajevi nasilja u školama, poput onog u Medulinu, ponovo su aktualizirali ovu temu. Stoga ga je portal Medijska pismenost objavio kao primjer kako se film može iskorisiti u nastavi kao uvod u raspravu ili radionicu o vršnjačkom nasilju.

Osim priče o vršnjačkom nasilju, ovaj je film zanimljiv i zbog toga što gledateljima približava istarski dijalekt. 

Ćeš čuti mašu

Kako navodi urednica portala Ana Dokler maša je dijalektalan izraz za svetu misu, no u mjesnim govorima Savičenštine, ali i šire, pejorativno se koristi izveden glagol mašiti u značenju filozofirati, govoriti u prazno, pametovati.

 - Nerijetko se na taj način gleda na uspješne učenike – kao da pametuju, filozofiraju, kao na štrebere. Osim toga, u frazemu, ako se dogodi da nešto skriviš, od svojih ćeš čuti mašu – dobiti jezikovu juhu, prodiku, propovijed, biti izgrđen.

U filmu Saša, ti je finila maša, maša se odvija u školi, a provode ju djeca koja zlostavljaju Sašu. Uz to, riječ maša rimuje se s imenom glavnog lika, a rugalice vole rimu”, objasnila je Mirjana Doblanović Pekica, profesorica hrvatskog jezika i voditeljica MEKE – radionice medijske kulture OŠ Svetvinčenat. 

Riječ je o igranom filmu, ali mu je prethodilo istraživanje koje je utkano u scenarij pa se Doblanović Pekica prisjeća kako ju su je na snimanju najviše pogodile riječi jedne učenice koja je kazala "Mislila sam da ćemo snimati igrani film, a ovo je kao dokumentarac".

Snima se i novi film

- Eto, toliko je vršnjačko nasilje zapravo ukorijenjeno u društvu danas, navodi naša sugovornica, dodajući da film nije bio medijski prezentiran nakon što je snimljen pa ih je iznenadilo koliko je pregleda imao otkako je početkom tjedna javno objavljen i aktualiziran.

Film je nastao na radionicama medijske kulture koja je izrasla iz dramske skupine koju je ova profesorica do tada vodila, a koja se kao izvannastavna aktivnost provodi tijekom cijele školske godine s učenicima od petog do osmog razreda.

- Nažalost, radi epidemioloških mjera morali smo pauzirati, no sada se vraćamo radu. Upravo završavamo audicije za novi film koji ćemo snimiti do kraja školske godine, a koji će ponovo obraditi jednu od aktualnih školskih tema, zaključuje Doblanović Pekica.


Nastavite čitati

Istra
 

Dragovoljno predale oružje i streljivo

Građanka koja je željela ostati anonimna porečkoj je policiji dragovoljno predala revolver i 87 komada raznog pušćanog i pištoljskog streljiva, dok je pulskoj policiji savjesna građanka dragovoljno predala pušku sa spremnikom i 26 komada raznog streljiva

Istra
 

NAPUHAO VIŠE OD 2 PROMILA Prouzročio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola

Nesreća se dogodila kada je 57-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2.04 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake, kolnikom Porečke ulice. Vozač je zbog ne držanja potrebitog razmaka prednjim dijelom automobila udario u automobil, pulske registracijske oznake kojim je ispred njega upravljao 27-godišnjak, a koji je usporio automobil radi nailaska na kolonu vozil

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.