Život

uvijek aktualna tema

(VIDEO) Igrani film "Saša, ti je finila maša?" učenika iz Savičente primjer je kako s djecom obraditi temu vršnjačkog nasilja

Riječ je o igranom filmu, ali mu je prethodilo istraživanje koje je utkano u scenarij pa se Doblanović Pekica prisjeća kako ju su je na snimanju najviše pogodile riječi jedne učenice koja je kazala "Mislila sam da ćemo snimati igrani film, a ovo je kao dokumentarac"


 
2 min
Borka Petrović

Riječ je o igranom filmu, ali mu je prethodilo istraživanje koje je utkano u scenarij pa se Doblanović Pekica prisjeća kako ju su je na snimanju najviše pogodile riječi jedne učenice koja je kazala "Mislila sam da ćemo snimati igrani film, a ovo je kao dokumentarac"

Saša, ti je finila maša?" kratki je film o vršnjačkom nasilju učenika OŠ Svetvinčenat, polaznika radionice medijske kulture MEKA, koju vodi Mirjana Doblanović Pekica, profesorica hrvatskog jezika.

Iako je film snimljen prije dosta godina, a mali su glumci već napustili školske klupe, brojni slučajevi nasilja u školama, poput onog u Medulinu, ponovo su aktualizirali ovu temu. Stoga ga je portal Medijska pismenost objavio kao primjer kako se film može iskorisiti u nastavi kao uvod u raspravu ili radionicu o vršnjačkom nasilju.

Osim priče o vršnjačkom nasilju, ovaj je film zanimljiv i zbog toga što gledateljima približava istarski dijalekt. 

Ćeš čuti mašu

Kako navodi urednica portala Ana Dokler maša je dijalektalan izraz za svetu misu, no u mjesnim govorima Savičenštine, ali i šire, pejorativno se koristi izveden glagol mašiti u značenju filozofirati, govoriti u prazno, pametovati.

 - Nerijetko se na taj način gleda na uspješne učenike – kao da pametuju, filozofiraju, kao na štrebere. Osim toga, u frazemu, ako se dogodi da nešto skriviš, od svojih ćeš čuti mašu – dobiti jezikovu juhu, prodiku, propovijed, biti izgrđen.

U filmu Saša, ti je finila maša, maša se odvija u školi, a provode ju djeca koja zlostavljaju Sašu. Uz to, riječ maša rimuje se s imenom glavnog lika, a rugalice vole rimu”, objasnila je Mirjana Doblanović Pekica, profesorica hrvatskog jezika i voditeljica MEKE – radionice medijske kulture OŠ Svetvinčenat. 

Riječ je o igranom filmu, ali mu je prethodilo istraživanje koje je utkano u scenarij pa se Doblanović Pekica prisjeća kako ju su je na snimanju najviše pogodile riječi jedne učenice koja je kazala "Mislila sam da ćemo snimati igrani film, a ovo je kao dokumentarac".

Snima se i novi film

- Eto, toliko je vršnjačko nasilje zapravo ukorijenjeno u društvu danas, navodi naša sugovornica, dodajući da film nije bio medijski prezentiran nakon što je snimljen pa ih je iznenadilo koliko je pregleda imao otkako je početkom tjedna javno objavljen i aktualiziran.

Film je nastao na radionicama medijske kulture koja je izrasla iz dramske skupine koju je ova profesorica do tada vodila, a koja se kao izvannastavna aktivnost provodi tijekom cijele školske godine s učenicima od petog do osmog razreda.

- Nažalost, radi epidemioloških mjera morali smo pauzirati, no sada se vraćamo radu. Upravo završavamo audicije za novi film koji ćemo snimiti do kraja školske godine, a koji će ponovo obraditi jednu od aktualnih školskih tema, zaključuje Doblanović Pekica.


Nastavite čitati

Istra
 

Festival Sete Sóis Sete Luas oduševio Vodnjance

Festival Sete Sóis Sete Luas manifestacija je kroz koju se razmjenjuje glazba i umjetničko stvaralaštvo, a odvija se diljem Mediterana i zemalja portugalskog govornog područja * Nastupi Madonninog gitarista i trbušne plesačice nikoga nisu ostavili ravnodušnim

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.