Život

RODNE PODJELE OBITELJSKIH OBAVEZA

(VIDEO) Performans u Poreču: Peglanje (ni)je ženski posao!

Koordinatorica akcije Silvija Žufić Dujmović iz Centra za građanske inicijative Poreč, objasnila nam je kako su istraživanja pokazala da upravo peglanje, od svih drugih kućanskih poslova, ženama uzima najviše vremena pa su se zbog toga odlučile na javni performans peglanja koji je izvodio konceptualni umjernik Petar Dugandžić, umjetničkog imena 23. Tako je ovom prilikom svaka žena mogla donijeti rublje na peglanje kod njega


 
3 min
Matea Čelebija

Koordinatorica akcije Silvija Žufić Dujmović iz Centra za građanske inicijative Poreč, objasnila nam je kako su istraživanja pokazala da upravo peglanje, od svih drugih kućanskih poslova, ženama uzima najviše vremena pa su se zbog toga odlučile na javni performans peglanja koji je izvodio konceptualni umjernik Petar Dugandžić, umjetničkog imena 23. Tako je ovom prilikom svaka žena mogla donijeti rublje na peglanje kod njega

Danas je na Trgu Slobode u Poreču predstavljena javna akcija u sklopu kampanje #JutrosSamStala, prilikom koje je izveden performans peglanja od strane muškarca, a sve s ciljem osvještavanja javnosti o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene.

Svojevrsna je to izložba ispovijesti brojnih žena u Hrvatskoj koje su s pokretačicama projekta iz Centra za građanske inicijative Poreč podijelile svoja iskustva u neravnopravnosti pri obavljanju kućanskih poslova, ali i ukazale na problem umnog rada koji je veoma iscrpljujući, a o kojem se jako malo priča.

Naime, istraživanje „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ koje je 2017. godine provela doc. dr. sc. Ksenija Klasnić, pokazalo je da prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83 posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene.

Koordinatorica akcije Silvija Žufić Dujmović, iz Centra za građanske inicijative Poreč, objasnila nam je kako su istraživanja pokazala da upravo peglanje, od svih drugih kućanskih poslova, ženama uzima najviše vremena pa su se zbog toga odlučile na javni performans peglanja koji je izvodio konceptualni umjernik Petar Dugandžić, umjetničkog imena 23. Tako je ovom prilikom svaka žena mogla donijeti rublje na peglanje kod njega. 

- Ljudi stvarno stoje i čitaju ispred ovih ispovijesti i to je sjajno! Snaga ovih svjedočanstava je u tome što jedna njihova rečenica nosi toliku težinu i daje uvid u problematiku neravnopravnosti između muškaraca i žena, rekla nam je Silvija.

Kampanja je dio projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene", čija je nositeljica udruga B.a.B.e.

Projekt traje 36 mjeseci, a provodt će se i u drugim dijelovima Hrvatske.

Mreža "4. smjena - nevidljivi rad" koju čine organizacije civilnog društva i visokoobrazovna ustanova, a čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, provodi kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“. Tom su prilikom danas, u suradnji s Gradom Porečom, organizirali inicijativu i u Istri.

Problem modernog doba

Današnja akcija pokazala se poprilično uspješnom jer smo na porečkom trgu zatekli brojne zainteresirane građane koji su s velikim zanimanjem čitali priložene ispovijesti. Tako nam je jedna od posjetieljica, Milena, rekla kako joj je iznimno drago da se ovakve ideje pokreću jer se žene sve više opeterećuje s dodatnim poslovima što im daje malo prostora za slobodno vrijeme i rad na sebi.

- Drago mi se da se ovakve stvari održavaju, a ovo je definitivno tema koja ide u korak s problemima modernog doba u kojem je žena preuzela muške i ženske poslove. Nekada su žene bile potlaćene i nisu imale pravo glasa. Danas ga imaju, ali su uz njega stekle i sva druga prava koja imaju muškarci i sada se, nažalost, događa to da žene rade i muške i ženske poslove. Smatram da smo još uvijek u poprilično podređenoj poziciji, rekla nam je Milena.

Dio današnjeg performansa iz Poreča možete pogledati u videu:


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.