Život

poklopilo se nekoliko čimbenika

(VIDEO) VRSAR I DANAS PLIVAO Vodostaj mora za čak 103,4 centimetra premašio srednju morsku razinu

U utorak, 22. studenoga 2022. godine, na mareografskoj postaji u Bakru u 7 sati i 18 minuta zabilježen vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena mareografska postaja u Bakru


 
1 min
Borka Petrović Leonid Slijepčević ⒸFOTO: Manuel Angelini

U utorak, 22. studenoga 2022. godine, na mareografskoj postaji u Bakru u 7 sati i 18 minuta zabilježen vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena mareografska postaja u Bakru

Čitatelj iz Vrsara Nikola Bikić poslao nam je jutros video poplavljenje vrsarske rive. Kako nam veli, jučer je riva gotovo cijeli dan bila pod morem, a nakon što se jedno vrijeme voda povukla, jutros se razina mora ponovo podigla i poplavila cijelo područje.

Ovaj ribar zbog toga ne može na barku kako bi pokupio svoje mreže.

- U zadnjih 15 godina, koliko pamtim recimo da je cesta plivala pet puta, nije više. A sada pliva dva dana za redom i čudno da se po buri diglo toliko, po jugu je još i za očekivat, ali po buri nikako, navodi nam.

Poklopilo se više čimbenika

Ekipa s Geofizičkog odsjeka Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na svojim je mrežnim stranicama objavila informaciju i pojašnjenje koje bi trebale baciti više svjetla na poplave, odnosno prelijevanje mora u većini istarskih obalnih gradova.

Naime, objavili su podatak da je u utorak, 22. studenoga 2022. godine, na mareografskoj postaji u Bakru u 7 sati i 18 minuta zabilježen vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu.

Izvor: PMF

To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru.

Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode.

Još jedan mogući čimbenik je dolina planetarnog atmosferskog vala, koji već danima održava vodostaj većim od prosječnih vrijednosti.

Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm godišnje, upozoravaju s PMF-a.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.