Život

ISPRED MEDICINSKE ŠKOLE U PULI

ZA DESTIGMATIZACIJU BOLESTI OD KOJE U SVIJETU BOLUJE 50 MILIJUNA LJUDI: Puštanjem u zrak stotina ljubičastih balona obilježen Međunarodni i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Iznenadilo me je koliko su naši sugrađani voljni sami se educirati o problemima koje imaju osobe s epilepsijom. Ovo puštanje balona je za mene jedan veliki i emotivni događaj. Svaki ljubičasti balon ima jedno veliko značenje, a to je pomoć i potpora oboljeloj osobi da nastavi hrabro svojim putem, kazala je Puležanka Pamela Pipan iz Hrvatske udruge za epilepsiju


 
2 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Iznenadilo me je koliko su naši sugrađani voljni sami se educirati o problemima koje imaju osobe s epilepsijom. Ovo puštanje balona je za mene jedan veliki i emotivni događaj. Svaki ljubičasti balon ima jedno veliko značenje, a to je pomoć i potpora oboljeloj osobi da nastavi hrabro svojim putem, kazala je Puležanka Pamela Pipan iz Hrvatske udruge za epilepsiju

Ispred Medicinske škole u Puli danas je puštanjem u zrak stotina ljubičastih balona koji predstavljaju vrhunac obilježavanja Međunarodnog i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije uz prisustvo učenika, osoba oboljelih od epilepsije te njihovih obitelji i prijatelja ukazano na probleme s kojima se oboljeli susreću u svakodnevnom životu.

Organizatorica obilježavanja Puležanka Pamela Pipan iz Hrvatske udruge za epilepsiju ponosno ističe da joj je danas puno srce, te je jako zadovoljna odazivom građana Pule koji su došli dati svoju podršku osobama oboljelim od epilepsije.

"Iznenadilo me je koliko su naši sugrađani voljni sami se educirati o problemima koje imaju osobe s epilepsijom. Ovo puštanje balona je za mene jedan veliki i emotivni događaj. Svaki ljubičasti balon ima jedno veliko značenje, a to je pomoć i potpora oboljeloj osobi da nastavi hrabro svojim putem. Danas u 17 sati održat će se i hibridni simpozij u Grand Hotelu Brioni gdje će predavači iz Zagreba govoriti o epilepsiji, neepileptičkim napadajima te o ketogenoj dijeti koja je veoma bitna za osobe s epilepsijom.

Na predavanju će i dvije oboljele osobe govoriti kroz što prolaze i kako se nose s bolešću, a na kraju dana u 19.45 sati slijedi fotografiranje ispred ljubičasto osvijetljene Arene", kazala je Pipan.

Pamela Pipan

Dogradonačelnica Pule dr. Ivona Močenić ističe da je gradska uprava domaćin obilježavanja Međunarodnog i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, te tako pružaju podršku oboljelima i njihovim obiteljima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života u zajednici, što će i ubuduće nastaviti raditi kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti i načinima borbe za skidanje stigme s oboljelih.

"Epilepsija je kronična neurološka bolest od koje u svijetu boluje 50 milijuna ljudi. Najveći broj novootkrivenih slučajeva epilepsije bilježi se kod djece u prve dvije godine života i kod odraslih osoba nakon šezdeset i pete godine. Za oboljelog epilepsija predstavlja jedno fizičko, psihičko i socijalno breme, pa se često dogodi da te osobe budu zakinute u školovanju, prilikom zapošljavanja i ostvarivanju nekih svojih socijalnih prava.

Mi kao društvo moramo poraditi na destigmatizaciji ove bolesti koja je na žalost još uvijek stigmatizirana, te je puno predrasuda koje se tiču bolesti", poručila je Močenić.

Ivona Močenić


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Pula
 

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.