Baštardini i Pravi

"NE MOŽEMO ŽIVIT OD TE NAPASTI"

DOLAZE DO DVORIŠTA I PO DANU: Čopori vukova i čagljevi po Lici napadaju stoku

Uzgajivača krava Jovi Ugarkoviću (59,) iz sela Komić nadomak Udbine, vukovi su prošle godine ugrabili zamalo 70 grla. Prema njegovim riječima za njega ni ova godina nije bolje počela


 
2 min
Istra24
Ilustracija: Gospodarski list

Uzgajivača krava Jovi Ugarkoviću (59,) iz sela Komić nadomak Udbine, vukovi su prošle godine ugrabili zamalo 70 grla. Prema njegovim riječima za njega ni ova godina nije bolje počela

Nasrtaji vukova u šibenskom i zadarskom zaleđu sve su učestaliji. Ovim predatorima valja povremeno ubrojiti i čopore čagljeva koji sve drskije nasrću na stada ovaca, posebice u vrijeme janjenja. Borba uzgajivača stoke diljem Like s vučjim čoporima svako malo se okonča gubitkom ponekog grla ovaca ili krava i teladi. O tom problemu danas piše Novi List.

Neslavni prvak u ovom potonjem nizu je uzgajivač krava Jovo Ugarković (59) iz sela Komić nadomak Udbine kojemu su vukovi prošle godine ugrabili zamalo 70 grla. Prema njegovim riječima za njega ni ova godina nije bolje počela.

"Preksinoć je vučji čopor opet napao. Ubili su tele staro svega 20-ak dana. Moj pastir Milorad našao je na pašnjaku samo nekoliko rebara, sve su odnijeli. Prijavio sam štetu, komisija je odmah došla na teren. Vjerojatno ću na ime odštete dobiti 123 eura.

Mi na području Komića ne možemo živit od te napasti. Sinoć je prvom susjedu čopor od sedam vukova došao u dvorište po danu, dok je on hranio ovce ispred kuće. Njih sedam je jedva otjerao, neki su mu došli na dva koraka i nisu se bojali. To je vjerojatno isti čopor koji godinama harači na potezu sela Komić, Poljice i kurjak. Uglavnom odnose telad i ovce, ne trči im se za divljači. Nemaju oni ni granica ni kalendara, ugrabe stoku kada im je prilika. Neku su vlasnici stoke zaposlili pastire iz Nepala pa uz dobre pse imaju neku zaštitu. Ja imam 340 grla krava, junica i teladi na slobodnoj ispaši. To je nemoguće sačuvati. Stoku redovno obilazimo, koristimo petarde i plinske topove. Vukovi se ne boje ničega i nikoga", svjedočio je Jovo Ugarković.

Nitko od vlasnika stoke i pastira nema oružje, a ako bi ga i imao ne smije ga koristiti zbog vrlo visokih kazni koje prijete u slučaju usmrćivanja vuka, zakonom zaštićenog predatora koji redovno napada stoku diljem Like i Dalmacije. Resorno Ministarstvo najavilo je povećanje iznosa naknada stočarima u slučaju nasrtaja i šteta na stoci. Čini se kako je sve to premalo kada udruge i struka tvrde da u Hrvatskoj živi preko 600 primjeraka vukova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.