Biznis

INICIJATORICA POKRETA ŽIVOTA BEZ OTPADA

ANAMARIJA PRGOMET u Poreču je otvorila prvi zero waste kafić u Hrvatskoj: "Istrijani su malograđanski nastrojeni prema novim konceptima. To me iskreno šokiralo"

Kafić je poseban i po specialty kavi koja se uzgaja na nadmorskoj visini znatno višoj od one na kojoj se uzgaja kava koja je robusta. Osim toga, specialty kava se ne šprica, a 'trešnje' se beru kad su zrele, i to ručno. Berači za svoj rad moraju biti adekvatno plaćeni i cijeli je sustav održiviji nego u industrijskom uzgoju kave. "Eksploatacija nije dobra ni u kojem smislu. Zalažem se i za ljudska i za radnička prava te želim sudjelovati u stvaranju pravednijeg svijeta", kaže vlasnica kafića 'Život'


 
6 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Kafić je poseban i po specialty kavi koja se uzgaja na nadmorskoj visini znatno višoj od one na kojoj se uzgaja kava koja je robusta. Osim toga, specialty kava se ne šprica, a 'trešnje' se beru kad su zrele, i to ručno. Berači za svoj rad moraju biti adekvatno plaćeni i cijeli je sustav održiviji nego u industrijskom uzgoju kave. "Eksploatacija nije dobra ni u kojem smislu. Zalažem se i za ljudska i za radnička prava te želim sudjelovati u stvaranju pravednijeg svijeta", kaže vlasnica kafića 'Život'

Vlasnica prvog hrvatskog zero waste kafića (kafića s nula otpada op.n.) rodom je iz Slavonije. U Zagrebu je Anamarija Prgomet završila studij modnog dizajna, a potom upisala i studij kostimografije.

Od prošlog ljeta Poreč je, zahvaljujući njezinom entuzijazmu, bogatiji za još jedan ugostiteljski objekt koji se ipak razlikuje od svih ostalih.

- Htjela sam ugostiteljima pokazati da se može poslovati održivo i bez otpada. Znam da život bez otpada nije u potpunosti moguć, ali jest u velikoj mjeri. Ovo je ipak novi nivo i nadam se da će mnogi biti inspirirani na takav život kroz moju ugostiteljsku priču, veli nam Anamarija koja je još 2017. godine spontano krenula živjeti bez otpada.

- Tada sam otkrila taj životni stil koji me oduševio, i imala sam potrebu inspirirati prijatelje i obitelj da i oni krenu tim putem. Otvorila sam Facebook profil koji sam nazvala Zero Waste Croatia. Priča je dospjela u medije i onda sam počele održavati predavanja i radionice o životu bez otpada sve do Covida. U tom periodu, od 2018. do 2021. godine, imala sam potrebu otići iz Zagreba gdje sam živjela 11 godina. Željela sam uzgajati vrt i živjeti u skladu s prirodom i mojim vrijednostima, ali i raditi na projektima koje sam započela u Zagrebu. Međutim, dogodio se potres i tada sam rekla da mi je dosta i da idem, govori nam Prgomet.

Dogodio se Život

A onda se, kaže nam, dogodio i život, pa je upravo takvo ime dala kafiću. U Istru je, naime, stigla radi ljubavi, no ta je veza završila, a Anamarija je ostala i bez posla. Bilo je to za nju teško razdoblje, ali odlučila je smisliti plan kako dalje.

- Pojavila se želja da otvorim kafić, i sve se nekako savršeno posložilo tako da su od odluke koju sam donijela u veljači, pa do otvorenja kafića u lipnju, prošla samo četiri mjeseca. Zbog administracije nisam mogla otvoriti do kraja lipnja. Ljudi često kažu da je život borba, da je težak… ali ja mislim da je život inspirativan, i ako na njega gledamo pozitivno uvijek se možemo zabavljati i osjećati ugodno. Upravo tako želim da se osjećaju gosti koji ovamo dođu, pojašnjava nam vlasnica porečkog zero waste kafića.

Nakon odrađene prve ljetne sezone zaključila je, kaže nam, kako su turisti znatno otvoreniji prema ovakvom konceptu kafića. U njihovim zemljama takva je ponuda posve uobičajena. S druge strane, Istrijani su, veli, prilično kruti i zatvoreni.

Istrijani teško mijenjaju navike

- Ne želim nikoga vrijeđati, ali rekla bih da su Istrijani malograđanski nastrojeni prema novim konceptima. To me iskreno šokiralo kad sam došla tu jer Istra u ostatku Hrvatske slovi za najotvoreniju regiju zemlje. Očekivala sam svakako više otvorenosti. Dojma sam da ljudi ovdje imaju neki svoj đir, svakodnevno se kreću u istim krugovima, imaju svoje rituale i teško mijenjaju navike, govori nam Anamarija.

Prostor je uredila u skladu s osobnim svjetonazorom. Sve su stolice već prethodno korištene, nanovo su rađene samo klupe i panjevi. Šank je potpuno drven, biljke su uglavnom udomljene, a većinu dekorativnih predmeta Anamarija je posjedovala ranije.

Coffee to stay

Gosti ju često pitaju ima li coffee to go, no ona im uvijek kaže kako ima samo coffee to stay, a s obzirom na to da u ponudi nema plastičnu ambalažu. U kafiću se ne puši, a gosti slobodno mogu dolaziti s djecom i kućnim ljubimcima. Posebna atmosfera ovdje bude za ljetnih večeri kada se sjedi i uživa na stepenicama ispred Pučkog otvorenog učilišta na porečkom Narodnom trgu.

- Sirovine za kafić kupujem u rinfuzi. Rukovodim se s pet zero waste pravila odnosno 5R: refuse, reduce, reuse, recycle, rot (odbij, reduciraj, ponovno upotrijebi, recikliraj, kompostiraj op.n.) na način da sve što imam upotrebljavam ponovno, što je dulje moguće. Primjerice, kavu držim u vrećicama koje mogu koristiti višekratno, većinu napitaka kupujem u staklenim ambalažama, pa čak i biljno mlijeko. Njega imam u povratnoj, staklenoj boci. Dosta surađujem s lokalnim proizvođačima pa ih zamolim da mi dostave boce bez etiketa. Naime, one su često premazane plastičnom folijom kako se ne bi raskvasile u hladnjaku. Ja to nisam htjela, pa sam dala tiskati male kartonske etikete koje objesim na konopčić, i ponovno ih upotrijebim više puta. Prazne boce vratim proizvođačima kako bi ih i oni mogli opet upotrijebiti. Sva pića koja imam u ponudi moraju biti craft ili organska, govori nam Prgomet.

Eksploatacija nikad nije dobra

Ono malo biootpada što ostane, odnosi se na talog kave i listiće čaja, a ljeti na kore voća i povrća. Njih Anamarija kompostira, dok na talogu kave uzgaja gljive. Kolače i kekse radi od ostataka voća nakon pravljenja sokova. Kafić je poseban i po specialty kavi koja se uzgaja na nadmorskoj visini znatno višoj od one na kojoj se uzgaja kava koja je robusta. Osim toga, specialty kava se ne šprica, a 'trešnje' se beru kad su zrele, i to ručno. Berači za svoj rad moraju biti adekvatno plaćeni i cijeli je sustav održiviji nego u industrijskom uzgoju kave.

Eksploatacija nije dobra ni u kojem smislu. Zalažem se i za ljudska i za radnička prava te želim sudjelovati u stvaranju pravednijeg svijeta

ANAMARIJA PRGOMET

Poreč - grad masovnog turizma

Ipak, utjecaj na ostale porečke ugostitelje zasad nije uspjela izvršiti. Svjesna je, kaže, da ovdje prevladava ideja masovnog turizma, pa je stoga u ponudi mahom hrana koja se može brzo pripremiti i još brže konzumirati.

- Radi se o nezdravoj hrani. Poreč je grad pizze, ćevapa i pomfrita, a dosta ugostiteljskih objekata je zimi zatvoreno. Dakle, tijekom ljetne sezone žele što brže zaraditi što više novaca, kako bi zimi mogli zatvoriti. Zasad još sigurno ne razmatraju ovu održivu opciju rada. Uspjela sam ipak ostvariti suradnju s obližnjom slastičarnom koja njeguje princip lokalnog uzgoja i suradnje. Od njih uzimam kekse i čekam da naprave veganske kolače pa ću i njih imati u ponudi tijekom ljeta, otkriva Prgomet.

S Udrugom Zero Waste Croatia i dalje ima ambiciozne planove. Još je 2018. godine pokrenula platformu za cirkularnu ekonomiju Sharing is caring, a koja trenutno broji 100.000 članova. Oni dijele stvari koje im više ne trebaju, pa Anamarija ima u planu spojiti rad Udruge i kafića na način da negdje u Istri otvori centar za zero waste stil života. Sadržavao bi kafić, knjižnicu i skladište uporabnih predmeta koji će se moći posuđivati u prilikama u kojima su potrebni, pa potom vratiti. Ukratko, riječ je o mjestu na kojem bi se odvijao život - održiv i solidaran.


Nastavite čitati

Istra
 

S vama smo više od 1.000 dana, hvala što nas pratite

Česi se vraćaju u Fažanu ali ovaj put kao gazde. Praški fond Investika dobio je lokacijsku dozvolu za luksuzni hotel s pet zvjezdica tik uz fažansku rivu. Ali to nije sve, Česi na fažanskom priobalju planiraju uložiti najmanje 150.000.000 eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.