Biznis

i dalje bez odluke o prodaji

IAKO VRIJEME CURI Stigla još jedna ponuda, ali Skupština Uljanika odgođena za petak

Pitanje je što ćemo raditi u međuvremenu i što se s ovom odgodom dobiva. Znači li to nastavak dubinskog snimanja ili dogovor s ministarstvima koji žele neki subjekti, zapitao se vjerovnik/sindikalac Boris Cerovac


 
3 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pitanje je što ćemo raditi u međuvremenu i što se s ovom odgodom dobiva. Znači li to nastavak dubinskog snimanja ili dogovor s ministarstvima koji žele neki subjekti, zapitao se vjerovnik/sindikalac Boris Cerovac

Na skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta d.o.o. u stečaju raspravljalo se o donošenju odluke o unovčenju poslovnih udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. S obzirom da nitko nije platio jamčevinu za dražbu predviđenu za 09.02. 2024. godine, od petka do danas stečajni upravitelj Loris Rak primio je dopise slovenske tvrtke Eko Bor, riječkog Adria Monta, rumunjskog GSP Offshore-a, te neobavezujuću ponudu talijanske tvrtke Micoperi iz Ravenne u kojoj nije bilo iskazane cijene.

Svi su oni i dalje zainteresirani za kupnju Uljanika, a i iz Rakovog podneska je vidljivo da je tvrtka Adria Mont d.o.o. iz Rijeke umanjila svoju raniju ponudu s 6,4 na pet milijuna eura.

Sudac Trgovačkog suda u Pazinu Ivan Dujić je na početku skupštine pitao kako to da uvijek ima niz ponuda, a onda na koncu dražbe ne bude. Loris Rak je na to komentirao da je situacija dosta stresna jer je postalo uobičajeno da prije skupštine, kasno navečer, počnu stizati ponude. Rak je ponovio da je jedina aktivna ponuda ona za neposrednu prodaju od Adria Montu.

- Dražba je bila neuspješna jer je izostao dolazak zainteresiranih. Iz njihovih pisama u podnesku proizlazi da i dalje postoji interes za kupnju, no da je razlog izostanka davanja ponuda u okolnostima koje nadilaze tijela stečajnog postupka. To je problem brodogradnje u Hrvatskoj općenito i posebno brodogradnje u luci Uljanik. Očito je i da zainteresirani ponuditelji očekuju razgovor i s drugim dionicima, rekao je Rak pritom misleći na ministarstva i druga državna tijela.

Sudac Dujić je potom zatražio objašnjenje za prigovor tvrtke GSM Offshore da podaci u Virtal data roomu nisu ažurirani.

- U odnosu na prigovor o neažuriranosti podataka i stečajni upravitelj i nadzorni odbor zatražili su očitovanje iz uprave iz kojeg proizlazi neosnovanost takvog prigovora zbog čega se treba pozvati subjekta da konkretizira na koje se podatke točno odnosi neažuriranost. Indikativno je da takav prigovor nikad nije podnesen ni stečajnom upravitelju ni upravi, nego se dostavlja sudu pred dražbu, rekao je Rak očitujući se o prigovoru rumunjske tvrtke.

Direktor Uljanik brodogradilišta 1856 Samir Hadžić dodatno se očitovao na prigovor rumunjske tvrtke.

- Od kada je poslovni subjekt ušao u Virtual data room vršiti dubinsko snimanje podataka suradnja je bila intenzivna i sveobuhvatna te su na sva pitanja davani odgovori. Uprava svima stoji na raspolaganju za eventalne ispravke i ažuriranja, rekao je Hadžić.

Zamjenica pulskog županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija potom je zatražila odgodu donošenja odluke o prodaji.

- Iz medija sam saznala da dražba nije odrađena, a ove nove podatke stečajnog upravitelja sam dobila tek jutros. S obzirom na takvu situaciju, predlažemo kratku odgodu skupštine vjerovnika, izjavila je Kovčalija. Stečajni upravitelj Loris Rak izrazio je žaljenje što podnesci stižu u zadnji trenutak.

- Primjećujem da je to postalo obrazac zainteresiranih subjekata da se relevantni podnesci redovito dostavljaju dan ranije u večernjim satima prije odlučujućih događaja, skupštine ili dražbe, čime se stvara dodatni pritisak u ionako složenom postupku, rekao je Rak.

Vjerovnik Boris Cerovac slaže s kratkom odgodom.

- Pitanje je što ćemo raditi u međuvremenu i što se s ovom odgodom dobiva. Znači li to nastavak dubinskog snimanja ili dogovor s ministarstvima koji žele neki subjekti, zapitao se Cerovac. On smatra da će bez brzog uključenja vlade sve skupa završiti vrlo loše. Potrebu uključenja države u razgovore s ponuditeljima naglasio je i Hadžić.

Na naše pitanje hoće li u petak prihvatiti neposrednu ponudu riječke tvrtke Adria Mont od 5 milijuna eura, zastupnica države Nevenka Kovčalija rekla je da to ovisi o stavu Ministarstva financija.

Nastavak skupštine vjerovnika je zakazan za petak 16. veljače 2024. u 10 sati.


Nastavite čitati

Istra
 

TO JE PRIJATELJSTVO Uvijek na dva ista mjesta na stadionu. Pino i Bruno: "Obožavamo nogomet, navijamo za Istru"

Vitalni u osmom desetljeću života, zajedno se druže još od osnovne škole Neven Kirac, danas OŠ Šijana. "Svi su me zvali Jerković", veli Pino Gergorić, s jasnom aluzijom na legendarnog Hajdukovca. Igrao je za Istru halfa u generaciji Pržiklasa, Poldrugovca, Sergia Scorie, Cukona, Grgete * U mlađim danima sam putovao na utakmice u Rijeku, Zagreb, Beograd. Išli bi avionom do Beograda, pogledali utakmicu i vratili se doma. I nije bilo skupo, veli nam Bruno Lupetina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.