Više od šezdeset vinara iz Istre predstavilo je malvazije istarske berbe 2022. na 11. En primeuru, manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na takva događanja u Francuskoj. Premijerno kušanje vina u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je okupilo hrvatsku vinsku scenu, sommeliere, enologe, vlasnike ugostiteljskih objekata, distributere, sve one koji su željeli na vrijeme rezervirati vina dok su još u bačvama, ali i ljubitelje malvazije i istarskih vina.
„Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao. Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije", ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre pred kojom je iznimno dinamična godina s atraktivnim vinskim manifestacijama. Među njima i važno domaćinstvo prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.
foto: Vinistra
„Impresionira me kako Istrijani savršeno spajaju proizvodnju vina i maslinovog ulja s turizmom i u tom smislu je genijalna ideja da se Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri gdje će se svijetu osim vinara iz Istre i čitave Hrvatske prezentirati i Istra kao turistička destinacija. Ovo je velika vrijednost za hrvatski turizam i hrvatsko vinarstvo", istaknula je Sandra Zokić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.
Boris Miletić istarski župan, također je potvrdio značaj Concours Mondial de Bruxellesa za istarski turizam i vinarstvo, a kao jedan od simbola Istre izdvojio malvaziju istarsku koja kvalitetom parira i mnogo većim vinskim regijama.
Kao i svake godine s istarskim vinarima u Esplanadu je stiglo i dvadesetak kolega s Kvarnera sa žlahtinama te članovi Bregovite Hrvatske s mladim vinima autohtonih sorti. Kvarnerske vinare podržao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a član Upravnog odbora vinara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić istaknuo je kako su za razvoj ove vinske regije zaslužne tri autohtone sorte škrlet, pušipel i kraljevina koje su se također mogle kušati u Zagrebu na En primeuru.