Rajčice ove godine ima manje, no njezina kakvoća nije upitna, rekao je za HRT umaški proizvođač Ajdin Drvišević, dodavši da mu je prinos podbacio 50-60 posto jer uzgaja na 16 hektara, a ove će sezone pobrati 700-800 tona, stoji u članku na Forbes N1.
Kooperant je Podravke koja će njegov urod otkupiti za 17 centi po kilogramu, a prema izjavi drugog proizvođača, Roberta Sodomaccoa, to pokriva troškove i “ne mogu se žaliti”.
Od ove godine industrijska se rajčica prerađuje u novoj Podravkinoj tvornici u Varaždinu jer je ona umaška, nakon 50 godina rada, zatvorena. Na mjestu bivše tvornice u središtu grada niknut će poslovno-turistički objekt.
Kako je rekao član Uprave Podravke zadužen za poljoprivredu Ivan Ostojić, rajčica se preradi u roku od šest sati od trenutka kada je ubrana u polju.
Varaždinski pogon je veći od onog koji je bio u Umagu, pa dnevno može preraditi tisuću tona svježe rajčice, što je dobra vijest i za kooperante jer su, kako govore, lani imali gubitke zbog toga što tvornica nije mogla u optimalnom roku preraditi količinu rajčice koju su oni mogli pobrati.
Podravka ove godine podmiruje transport rajčice iz Istre do Varaždina, prenosi HRT, a od iduće će to najvjerojatnije plaćati povrtlari.
Investicija u novu tvornicu vrijedna je više od 13 milijuna eura i, kako su rekli iz sjedišta kompanije, značajan je iskorak u modernizaciji i povećanju kapaciteta primarne prerade svježe rajčice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim što je Podravka uzgaja na svojim površinama, rajčicu za nju ove godine proizvodi gotovo sedamdeset kooperanata, dvostruko više nego lani, a očekuje se ukupni prinos od oko 25 tisuća tona, objavili su u srpnju, stoji zaključno u članku na Forbes N1.