IT & Tech

razgovorom s čelnikom udruženja developera

SEAD AHMETOVIĆ: Balkanski programeri su među najboljima na svijetu

Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, tvrdi Ahmetović


 
1 min
Dražen Majić

Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, tvrdi Ahmetović

Na ovotjednom Infobip Shiftu 2022 razgovarali smo i sa Seadom Ahmetovićem, predsjednikom uprave i suosnivačem njemačke tvrtke WeAreDevelopers, inače organizatorom velikog developerskog festivala u Berlinu i jednim od sponzora ovogodišnjeg Shifta.

Seada smo najprije zamolili da nam predstavi svoj festival.

-U Berlinu smo okupili 10.000 developera iz čitavog svijeta. Naša vizija je da spajamo kompanije i tech talente budućnosti, programere, inžinjere i slično. Osim našeg eventa posjećujemo i druge konferencije poput ove na kojoj smo ponosni sponzori, objasnio nam je Ahmetović. Tijekom konferencije on je na svojoj pozornici osobno razgovarao s biranim sugovornicima, poput Hakona Wium Liea, tvorca CSS-a.

-Mi smo prije nekoliko godina, točnije 2015. uvidjeli da u svijetu developera ne postoji baš neko uvezivanje, kao što je to slučaj u marketinškom svijetu primjerice, pa smo se odlučili na akciju, opisao je Ahmetović početke svoje organizacije.

Ahmetović u razgovoru s čelnikom Infobip Shifta Burazinom

Na pitanje koja ja poanta udruživanja develepera Ahmetović kaže.

-Njihov interes je uvezivanje s drugim developerima i pronalaženja dodatne inspiracije i ideja za nove produkte ili razmjena know-how-a. Na ovakvim eventima imate dosta tvrtki koje nude zapošljavanje i traže kvalitetni kadar. Istina, developeri su trenutno u poziciji da sami mogu birati posao pa je zanimljivo vidjeti da se na ovakvim konferencijama firme zapravo reklamiraju prema developerima, ističe Ahmetović inače i sam programer.

Digitalizacija financija povećala je važnost i developerima jer često upravo oni odlučuju koja će se aplikacija koristiti u poslovnim transakcijama.

-Sve firme potrebaju rješenja za e-commerce koji je baziran na fin-techu tako da je taj odabir često u rukama developera, smatra Ahmetović.

Zamolili smo ga i da komentira kvalitetu programera iz Hrvatske i okolnih zemalja regije za koje je nekoliko govornika na Infobip Shiftu 2022 ustvrdilo da su među najboljima na tržištu.

- Defintivno je tako. Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, zaključio je Ahmetović.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.