Komunal

NAKON DUGO GODINA TIŠINE OGLASIT ĆE SE ZVONA

GALIŽANA: Inauguaracija odlično obnovljenog zvonika 16. kolovoza

Opsežnom obnovom vrijednom oko pola milijuna eura spašen je ovaj simbol Galižane iz 17. stoljeća, koji je teško oštećen i narušene statike godinama predstavljao opasnost po mještane i naselje. Konstrukcijska oštećenja bila su takva da su prijetila urušavanjem cijelog objekta * Svečanost će se održati na dan proslave 390. obljetnice galižanske Župe svetog Roka


 
3 min
Istra24
foto: Grad Vodnjan Dignano

Opsežnom obnovom vrijednom oko pola milijuna eura spašen je ovaj simbol Galižane iz 17. stoljeća, koji je teško oštećen i narušene statike godinama predstavljao opasnost po mještane i naselje. Konstrukcijska oštećenja bila su takva da su prijetila urušavanjem cijelog objekta * Svečanost će se održati na dan proslave 390. obljetnice galižanske Župe svetog Roka

Iako je primopredaja radova nad crkvenim zvonikom u Galižani obavljena prije dva tjedna, čime je sveobuhvatna obnova ovog spomenika kulture i službeno završila, svečana inauguracija održat će se 16. kolovoza 2024. godine - na dan proslave 390. obljetnice galižanske Župe svetog Roka!

Opsežnom obnovom vrijednom oko pola milijuna eura spašen je ovaj simbol Galižane iz 17. stoljeća, koji je teško oštećen i narušene statike godinama predstavljao opasnost po mještane i naselje. Konstrukcijska oštećenja bila su takva da su prijetila urušavanjem cijelog objekta.

foto: Grad Vodnjan Dignano

Gradska uprava Grada Vodnjan – Dignano na čelu s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchiom uzela si je u zadatak uhvatiti se u koštac s obnovom i osiguranjem ovog crkvenog objekta te omogućiti da se zvona oglase nakon dugih godina tišine. Obnova, koja je trajala od listopada 2023. do travnja 2024. godine, uključivala je građevinske, električarske i restauratorske radove, izradu elaborata za zvona i kazaljke sata, stručni nadzori, vođenje projekta itd.

foto: Grad Vodnjan Dignano

Uključeni su bili stručnjaci s raznih područja

"Kad sam preuzeo mandat gradonačelnika jedan od prioriteta bio mi je spas zvonika Svetog Roka. Jedan od prvih sastanaka u proljeće/ljeto 2021. bio je s projektantom baš na tu temu kako bi vidjeli što je učinjeno do tada. I tada sam shvatio da se nije daleko odmaklo od obećanja da će se zvonik sanirati te da trebamo ozbiljno zasukati rukave ako želimo da se obnova napravi onako kako treba obnavljati kulturno dobro. Pred nama je bio dug proces pripreme projekta. Hvala Ministarstvu kulture koje nas je pratilo u investiciji, hvala svima koji su sudjelovali i pomogli da spasimo zvonik", kazao je prilikom primopredaje gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

foto: Grad Vodnjan Dignano

Kako zvona zvone

Kako su radovi okončani, tako se opet nakon dugo vremena čuju Galižanska zvona. Restaurirana su i oglašavaju se na puni sat i na svakih pola sata. Prilikom projektiranja odabrana je opcija da se zvona ne njišu prilikom zvonjave jer se time osigurava znatno duži vijek konstrukcije. Takva opcija usuglašena je sa Župom i s konzervatorima i znatno je jeftinija od one koja bi njihala zvona te bi na kamenu konstrukciju prenosila znatnije vibracije.

foto: Grad Vodnjan Dignano

Radovi financirani iz sredstava Grada i Ministarstva kulture

Sad kad su svedeni svi računi, može se reći da ukupni troškovi obnove zvonika iznose 497 tisuća eura. Financijska sredstva za cjelokupnu investiciju osigurao je Grad Vodnjan – Dignano. I to isključivo iz proračunskih sredstava te iz pomoći Ministarstva kulture kroz programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara. Neovisno o tome, Gradska uprava je upoznata s činjenicom da su župljani sakupljali donacije za rekonstrukciju zvonika, a ima saznanja da se sredstva prikupljaju i dalje iako je rekonstrukcija okončana i obavljena u potpunosti u režiji Grada. Takvih donacija Grad nije zaprimio niti se takav novac koristio za obnovu zvonika u Galižani.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.