Komunal

NESNOSNI SMRAD SINOĆ SE ŠIRIO PULOM

KAŠTIJUN ODUSTAJE OD 13,3 MILIJUNA KUNA VRIJEDNOG POSLA S CE-ZA-R-om? Istra je u špici sezone, a svi viškovi koje dolaze na Kaštijun ostaju u centru. Okolni stanovnici žale se na smrad koji podsjeća na fekalije!

S tvrtkom CE-ZA-R se prema svemu sudeći ove godine neće ići u posao. Činjenica je da se 99 posto neće ići u tom smjeru. Da bi se to realiziralo, a time i potvrdio posao, Kaštijun mora imati financijski "backup" da bi mogao podnijeti taj financijski teret, odnosno vrijednost natječaja koji bi se sklopio s CE-ZA-R-om. No Kaštijun za tu razliku nema sredstava. Dakle, sve ide u smjeru da od toga neće biti ništa. To bi značilo da će viškovi i dalje pristizati i da ove sezone i dalje možemo očekivati smrad, kaže dobro upućeni izvor u problematiku Kaštijuna


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

S tvrtkom CE-ZA-R se prema svemu sudeći ove godine neće ići u posao. Činjenica je da se 99 posto neće ići u tom smjeru. Da bi se to realiziralo, a time i potvrdio posao, Kaštijun mora imati financijski "backup" da bi mogao podnijeti taj financijski teret, odnosno vrijednost natječaja koji bi se sklopio s CE-ZA-R-om. No Kaštijun za tu razliku nema sredstava. Dakle, sve ide u smjeru da od toga neće biti ništa. To bi značilo da će viškovi i dalje pristizati i da ove sezone i dalje možemo očekivati smrad, kaže dobro upućeni izvor u problematiku Kaštijuna

Iako je bivša Uprava Kaštijuna na čelu s tadašnjim direktorom Fabiom Giacomettijem još u travnju najavila da ove turističke sezone s Kaštijuna neće doći do širenja neugodnih mirisa, jer će se sav višak koji pristiže u centar, a premašuje kapacitete, zbrinuti i odvoziti negdje drugdje, čini se da je ta vatrogasna mjera neslavno završila, a da nije ni počela.

Zbrinjavanje viškova bila je ideja bivše Uprave i njihov takozvani "plan protiv smrada" .

Ideja je bila da se tijekom ljetnih mjeseci preuzima 6 tisuća tona otpada koji predstavljaju višak, zbog čega je još početkom travnja objavljen natječaj za za odabir tvrtke koja će taj otpad odvoziti s Kaštijuna.

Sve je trebalo biti gotovo još 15. lipnja, kada se viškovi koji pristižu mahom iz turističkih gradova, više ne bi obrađivali u postrojenju, već bi se prevozili na obradu van Istre.

Sada smo već na pragu kolovoza, a otpad koji se ne može na vrijeme obraditi, jer ga je previše za kapacitet postrojenja, i dalje se gomila u centru. Zbog toga, kao što se moglo očekivati, s Kaštijuna počinje smrdjeti.

Podsjetimo i to da je za posao preuzimanja viškova i zbrinjavanja komunalnog otpada koji je Uprava procijenila na šest milijuna kuna, javila samo tvrtka CE-ZA-R s daleko većom ponudom koja je iznosila enormnih 10 milijuna kuna, odnosno 13,3 milijuna, kuna ako se tome pridoda PDV.

Nova Uprava na čelu s pročelnicom Anjom Ademi nije informirala javnost što se u međuvremenu dogodilo i zbog čega se ovaj posao, koji je trebao riješiti smrad, još nije realizirao, iako je već sve trebalo krenuti prije više od mjesec dana.

Šturi su stoga odgovori uprave Kaštijuna na naša pitanja vezana uz nesnosan smrad koji se ovih dana, osobito kod jačeg vjetra, širio iz centra.

Na konkretna pitanja što je uzrok smrada, je li realiziran natječaj za odvoz viškova otpada ili se viškovi i dalje obrađuju u centru, zbog čega je očito i došlo do širenja neugodnih mirisa, iz Uprave Kaštijuna niti jednom rečenicom nisu komentirali "mirise" koji dolaze do okolnih kuća, a kamoli dali pojašnjenje što je tome uzrok. Evo što su nam odgovorili:

"Postrojenje je u redovitom pogonu, kapacitet postrojenja je dovoljan za zbrinjavanje svih pristiglih količina otpada. U tijeku je postupak javne nabave za usluge zbrinjavanja komunalnog otpada".

Točno je da je postupka u tijeku, no Uprava očito prešućuje informaciju da od tog posla na kraju balade, neće biti ništa.

Potvrdio nam je to dobro upućeni izvor u problematiku Kaštijuna.

- Sezona je na vrhuncu, i mislim da će smrad biti sve češći u narednim danima, jer Kaštijun nije uspio sklopiti posao zbrinjavanja viškova otpada, kaže naš sugovornik. Tvrdi da ideja sa zbrinjavanjem viškova nije uspjela, što je po njemu bilo jedino rješenje.

- S tvrtkom CE-ZA-R se prema svemu sudeći ove godine se neće ići u posao. Činjenica je da se 99 posto neće ići u tom smjeru. Da bi se to realiziralo, a time i potvrdio posao, Kaštijun mora imati financijski "backup" da bi mogao podnijeti taj financijski teret, odnosno vrijednost natječaja koji bi se sklopio s CE-ZA-R-om. No Kaštijun za tu razliku nema sredstava, cijene se nisu digle, a taj bi se posao eventualno mogao realizirati kada bi komunalna poduzeća bila spremna sufinancirati razliku u cijeni, no teško da će oni to prihvatiti. Dakle, sve ide u smjeru da od toga neće biti ništa. To bi značilo da će viškovi i dalje pristizati i da ove sezone i dalje možemo očekivati smrad, kaže naš izvor.

No, Uprava Kaštijuna po ovom pitanju i dalje nudi dvosmislene odgovore ne potvrđujući informaciju da se od CE-ZA-R-a odustalo.

- Postupak javne nabave je u tijeku budući da postupak javne nabave završava izvršnom odlukom o odabiru, ili izvršnom odlukom o poništenju postupka. Odluka o odabiru ili odluka o poništenju postupka koju donosi ovlaštena osoba javnog naručitelja, javno se objavljuje putem elektroničke objave javne nabave EOJN. Postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke naručitelja, odgovaraju s Kaštijuna.

Mještani s kojima smo razgovarali kažu da je prije dva dana na Kaštijunu smrdjelo najjače do sada. Najviše se osjetilo na području Vinkurana kod spomenika, u samom centru mjesta. Na smrad su se žalili i mještani Banjola. 

Građani okupljeni u grupi "Čist zrak duga ljubav", ovih dana u grupi na Facebooku pišu "kako Vinkuran smrdi kao kanalizacija, navodeći sumnju da se u centar dovoze ostaci fekalnog mulja s nekog pročistača".

"Kako je lijepo probuditi se udišući trulež umjesto kisik", "Peku me oči i nosna sluz", samo su neki od komentara građana.

Članica Civilnog nadzora na Kaštijunu, inače i mještanka Banjola Helena Lozić Doklestić kaže da je i sama jednu večer osjetila miris koji je podsjećao na kanalizaciju.

Napominje da će i Civilni nadzor od Uprave tražiti informacije što s natječajem vezanim uz odvoz viškova, budući da ni oni o tome nemaju nikakvih povratnih informacija.

- Činilo mi se da se od toga odustaje, jer je već sredina srpnja i to će biti jako teško provesti. Dok se vršilo odlaganje na plohu nije bilo smrada, no prigovori građana u zadnjih sedan dana su sve intenzivniji. Prije neki dan sam se vraćala s projekcije filma u Areni, bilo je oko 1 sat u noći i smrad je bio nesnosan na Premanturskoj cesti. To je bio jako čudan miris, baš smrad kanalizacije. Bojim se da na Kaštijun dolazi i neki drugi otpad, i da to nije samo komunalni otpad. Pitamo se je li na Kaštijun dovedeno nešto što nije trebalo biti dovedeno, pita se Lozić Doklestić, dodajući da će i Civilni nadzor o tome pitati Upravu.

Tvrdi da je komunikacija između Civilnog nadzora i Uprave zasad bila zadovoljavajuća.

- Pokazali su dobru volju da nam daju odgovore na naša pitanja. Bili smo pozvani na zadnji sastanak na kojem su bili svi operativci kojima smo mogli postavlja


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.