Komunal

Bespravna gradnja bez posljedica?

Mon Perin gradi kućice s bazenima bez dozvole. Zvali smo Cuccurina, rekao je "doviđenja" i spustio slušalicu

Osim zida od armiranog betona i kamena, koji se prostire duž samu obalu, u kampu Colone grade se mobilne kućice koje ne izgledaju nimalo mobilno. Unatoč tome što investitor za njih nema dozvole one se već bukiraju. U kolovozu ih možete iznajmiti za 5.340 eura za šest noći!


 
5 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Luksuzne glamping vile Porto Bus, vizualizacija

Osim zida od armiranog betona i kamena, koji se prostire duž samu obalu, u kampu Colone grade se mobilne kućice koje ne izgledaju nimalo mobilno. Unatoč tome što investitor za njih nema dozvole one se već bukiraju. U kolovozu ih možete iznajmiti za 5.340 eura za šest noći!

Može li krupni kapital devastirati zaštićenu prirodu bez ikakvih posljedica?

Očito da može jer radovi na području zaštićenog krajobraza, u kampovima Mon Perina San Polo i Colone u Balama nisu stali ni ovaj tjedan, unatoč tome što su im sve nadležne službe, od JU Natura Histrice, koja skrbi o ovom području, do inspektora za zaštitu prirode Državnog inspektorata, izdali zabranu radova do ishođenja dopuštenja i pokrenuli prekršajni postupak zbog izvođenja zahvata bez dopuštenja nadležnog tijela.

Osim zida od armiranog betona i kamena, koji se prostire duž samu obalu, u kampu Colone grade se mobilne kućice koje ne izgledaju nimalo mobilno. 

Vile s privatnim bazenima

Podižu se na izgrađenim betonskim pilonima i uz njih su već izgrađeni bazeni. Prema vizualizacijama cijeli bi dio bio povezan prostranim vanjskim terasama, pa se postavlja pitanje kako se ovakva gradnja može nazvati mobilna?

Unatoč tome što investitor Mon Perin za njih nema dozvole one se već bukiraju, počevši od 1. srpnja. To se lako može provjeriti na njihovim mrežnim stranicama.

- Nažalost, kako ste i vi izvjestili, radovi se bezobzirno i dalje nastavljaju. Ignoriranje nadležnih tijela je nevjerojatno i mislim da bi ovo trebala biti priča koja će ipak na dobrobit svih nas završiti vraćanjem u prvobitno stanje zaštićenog prirodnog pojasa. Još nevjerojatnija stvar je da se nitko osim vas ne oglašava po ovom pitanju, iako je situacija kristalno jasna, navodi nam jedna Baljanka koje je željela ostati anonimna. 

Potvrđuje nam da i nakon zabrana koje su dobili, iz tvrtke Mon Perin šalju newsletter u kojem prodaju smještaj, a koji je nelegalan i nije izgrađen.

Prodaje li se ilegalni smještaj?

- Ovdje se već povlači priča neodgovornog poslovanja, protuzakonite prodaje ilegalnog smještaja i svime time ugrožavanje vrijednosti dionica i dioničara tvrtke Mon Perin, ukazuje ova Baljanka.

Nemoćna je i Silvia Buttignoni ravnateljica JU Natura Histica koja bi trebala skrbiti o ovom zaštićenom krajobrazu. Oni su, kazuje nam, učinili što je u njihovoj moći i nije joj zapravo jasno kako je moguće da se radovi i dalje nastavljaju. Izražavaju opravdanu sumnju da će cijela priča završiti na način da investitor plati kaznu, a luskuzne se vile krenu iznamljivati.

Vile koje se grade

Što su poduzeli da spriječe nelegalnu gradnju u zaštićenom krajobrazu upitali smo i baljanskog načelnika Edija Pastrovicchia, čija općina od društva Mon Perin godišnje ubire više od dva milijuna kuna, što iznosi oko 20 posto njezinog ukupnog proračuna Općine.

- Općina Bale je u kontaktu s nadležnim inspekcijama koje su izašle na teren i sastavili zapisnik te će postupiti sukladno zakonskim odredbama. Da Općina Bale itekako brine o očuvanju okoliša vidljivo je na samom terenu jer je, za razliku od susjednih općina i gradova, u najboljoj mjeri uspjela sačuvati svoj teritorij od bespravne gradnje, odgovorio nam je Pastrovicchio izbjegavši odgovor jesu li i njihovi komunalni redari reagirali na radove u kampovima.

Upozoreni svi županijski vijećnici

Naša je čitateljica, kako veli, o devastaciji prirode upozorila i sve županijske vijećnike, no odgovor je dobila samo od vjećnice Koviljke Aškić koja je ustvrdila da će i sama uputiti dopis inspekciji zaštite okoliša s upitom da je obavijeste što su poduzeli.

Zašto se radovi ne zaustave i hoće li se investitoru naložiti vraćanje u prvobitno stanje upitali smo ponovo Državni inspektorat. U odgovoru koji nam je stigao ponavljaju da su inspektori zaštite prirode obavili inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno kako se radovi u kampovima izvode na zaštićenom području u kategoriji Značajni krajobraz „Rovinjsko priobalje i otoci“ te je, u svrhu sprječavanja mogućih štetnih posljedica za prirodu, inspekcija zaštite prirode zaustavila radove dok se ne ishoduje potrebne dozvole.

Interijer luksuzne vile, vizualizacija

Dodaju kako je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđeno kako nisu nastavljeni radovi u dijelu koji se odnose na gradnju betonskog zidića duljine 220 metara, poravnanje terena, uklanjanje vegetacije, postavljanje gabionskih zidića te podizanje nivelirajućih stopa za postavljanje mobilnih kućica.

Loptica prebačena na Županiju

- Međutim, nadzorom je utvrđeno da je, na od prije podignute nivelirajuće stopa za postavljanje mobilnih kućica, postavljeno pet mobilnih kućica. Obzirom da se radi o mobilnim objektima, zatraženo je mišljenje nadležnog tijela - Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, smatra li se postavljanje mobilnih kućica na već postojeće temelje zahvatom za koji je potrebno ishoditi dopuštenje uzimajući u obzir da se radi o već postojećem kampu.

Nakon što se zaprimi zatraženo stručno mišljenje, inspekcija zaštite prirode će nastaviti s postupanjem iz svoje nadležnosti, pojašnjavaju dodajući kako je inspekcijski nadzor zakonitosti građenja na predmetnoj lokaciji u tijeku te će nas obavijestiti o rezultatima nadzora.

Komentar na cijeli slučaj - jesu li ishodili dozvole, kako to da iznamljuju vile koje se nelegalno grade, kao i zašto nisu zaustavili radove pokušali smo, ponovo, dobiti i od investitora - Mon Perina, ali oni na naše upite ne odgovaraju.

Zid šutnje

Pokušali smo informacije dobiti i direktno od Massima Piuttija, direktora kampa Mon Perin, no on nam je kazao "kako je odgovorio na naš mejl i kako više nema komentara".

Podsjetimo, u tom je odgovoru naveo da "radi toga što je postupak u tijeku nije u mogućnosti davati daljnje komentare". Na dodatno pitanje neka nam barem potvrdi jesu li ishodovali potrebne dozvole za rad ispričao se sastankom i prekinuo razgovor. 

Više sreće nismo imali ni od osnivača Društva Mon Perin i njegova predsjednika Nadzornog odbora Plinija Cuccurina kojemu smo pokušali postaviti ista pitanja, no nakon što smo mu se predstavili uz kratko nam je "doviđenja" i prekinuo poziv.

Luksuzne glamping vile Porto Bus

Vile, navodi se na službenim stranicama Mon Perina, imaju 125 kvadrata, na raspolaganju vrt od 1.200 kvadratnim metara, teresu veliku 88 kvadrata i privatni bazen, kako se navodi, sa spektakularnim pogledom na more.

- Naše luksuzne glamping beach vile Porto Bus su novo i jedinstveno rješenje za vaš godišnji odmor u Istri. Udaljene svega nekoliko minuta od Rovinja, najpopularnije turističke destinacije u Hrvatskoj, koju odlikuje prvoklasna gastronomska ponuda, vile svojim dizajnom osiguravaju potpunu privatnost usred zelenog okruženja, uz sve prednosti moderne turističke destinacije na dohvat ruke, navodi se na stranicama gdje se tjedan noćenja u ovim vilama s vlastitim bazenom u kolovozu može iznajmiti već za 5.340 eura za šest noći!


Nastavite čitati

Istra
 

Krasna zemljo, obiteljski urbanizirana. A Cosulich Patrizia dobila konkurenciju u... "Porečanki"

U kontroverznoj zgradi Porečanka u Puli, gdje je u kratkom roku došlo do dva pokušaja deložacije, događali su se mutni poslovi s parking mjestima, cijenama i načinima najma, a bilo je i prostitucije * Pisali smo danas i o overturizmu, plaćama u pulskoj cementari, problemima u Kolodvorskoj ulici i cesti kroz Majmajolu * Sutra nastavljamo analizu USKOK-ove optužnice u slučaju Dorina. Vrlo je zanimljiv dio u kojem se opisuju kaznena djela nekad moćnog županijskog voditelja Seada Ibrahimovića. Donosimo i objašnjenje Grada Buja vezano za obiteljske urbanizacije

Istra
 

Šimun Matišić Quartet u srijedu nastupa u Rovinju na 20. BaRoMusu

Uz Šimuna Matišića višestruko nagrađivanog mladog glazbenika bogate i zanimljive karijere, koji predvodi kvartet, u sastavu sviraju Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), a riječ je o velikim umjetničkim individuama i osebujnim glazbenim ličnostima, ponajboljim instrumentalistima u regiji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.