Komunal

U POREČKOJ DVORANI ŽATIKA

Počinje sajam ribarstva Crofish - najveći međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi

U dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirat će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstavit će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a bit će predstavljene i inovacije za čišćenje vodenih eko sustava


 
4 min
Istra24
(Foto Grad Poreč/arhiva)

U dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirat će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstavit će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a bit će predstavljene i inovacije za čišćenje vodenih eko sustava

Ovogodišnji 15. "Crofish", najveći međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi, održat će se od 24. do 26. studenog u Poreču, na dvije lokacije, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije koja sajam organizira koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, cjelokupna manifestacija više je od samog sajma. U dvorani Žetika će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirat će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe.

Predstavit će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a bit će predstavljene i inovacije za čišćenje vodenih eko sustava. Ove godine sudjeluje i rekordan broj odgojno-obrazovnih i istraživačkih institucija. Bit će izložena i specijalizirana vozila za prijevoz - hladnjača, brodskih i vanbrodskih motora, elektromotora, rezervnih dijelova, propelera, ledomata, šokera, grijalica, radiokomunikacijska oprema i pribor, brodska elektronika i telekomunikacije i ostali bogati asortiman.

Uz to, brojni su i stručni sadržaji: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u Jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava. Kolege iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune. U sklopu sajma, održat će se susret hrvatskih LAGUR-a (lokalne akcijske grupe u ribarstvu) te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

Riba i ostali proizvodi ribarstva važan su dio prehrane, stoga će se u sklopu manifestacije održavati i svakodnevni COOKING SHOW program. Posjetitelj će moći besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova. Ove godine svoje delicije pripremat će vrhunski chefovi: Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Maja Šabić, Livio Janko i Dean Gluhak. U posebnom dijelu, predstavit će se i specijaliteti od slatkovodne ribe, kao poveznica zelene i plave Hrvatske te će i ove godine na sajam doći PP Orahovica čiji će kuhari pripremati fiš paprikaš i šarana na rašljama. Iako je naša zemlja bogata zdravom hranom iz mora i slatkih voda, još uvijek je njeno korištenje relativno malo, a ovom promocijom cilj je upoznati posjetitelje s novim načinima i mogućnostima pripreme ribljih jela.

Na sajmu će se predstaviti više obrazovnih institucija. Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara), a mogućnost školovanja i karijera predstavit će i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Zainteresirani osnovnoškolci i srednjoškolci moći će dobiti sve informacije o mogućnostima školovanja u pomorskim i ribarskim usmjerenjima, a organizator sajma predvidio je prijevoz za zainteresirane učenike iz Istarske županije.

Vrlo atraktivan program bit će pripremljen na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskog gata. Posjetitelji će moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Radi se o plovilima Ministarstva obrane (Obalne straže) "Hrvatska Kostajnica", Ministarstva unutarnjih poslova P-212 i Ministarstva poljoprivrede (Ribarske inspekcije) "Periska". Također, predstavit će se i tradicionalna plovila; jedrenjak - loger "Nerezinac" koji je ploveći muzej i čini cjelinu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju. "Tartana" je tradicionalni tip broda koji je udruga "Molaj cimu" obnovila tradicionalnim materijalima i koji se koristi za promociju sail transporta. Također, biti će usidreni i motor sailer - turistički brod "Morena" i ribarski brod - plivarica "Paris", dok će dvoranu Žatika i Rivu povezivati CROFISH vlakić besplatnim vožnjama.

Razgledavanje plovila i vožnja vlakićem biti će dostupna svakim danom od 10 do 16 sati. Za najmlađe sajam nudi dječji kutak u sklopu kojeg će se održavati predstave za djecu i edukativno-kreativne radionice uz vodstvo animatora, a za one najhrabrije tu će biti i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred dvorane Žatika kojeg će predstaviti ronilačko-edukativni projekt "Pogled u plavo".

Važan segment sportova na vodi i sportskog ribolova također će biti dio Crofisha. U akvatoriju ispred Poreča održat će se Regata Crofish za juniore u klasi Optimist, Kup Crofish u ribolovu iz barke te kup Crofish za juniore u lovu štapom s obale. Na barama u Cerovlju održat će se Crofish kup u lovu živim mamcem i varalicama na slatkim vodama.

- Crofish je jedini sajam u Hrvatskoj koji se bavi područjem ribarstva. Organiziramo ga da bismo posjetiteljima i javnostima prikazali važnost mora kao resursa, kao poveznice sa svijetom i kao načina života. Organiziramo ga i da bismo prikazali bogatu ribarsku i pomorsku tradiciju naših krajeva i važnost njegove zaštite za naš opstanak. Pozivamo Vas da nam se pridružite, razgledate štandove i izložbu fotografija, porazgovarate s izlagačima i posadama brodova, popratite natjecanja i isprobate morske i slatkovodne specijalitete vrhunskih kuhara, izjavio je direktor sajma Robert Momić.

Svi sadržaji su za posjetitelje besplatni. RAdno vrijeme sajma za posjetitelje je od 10 do 19 sati. Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenskom periodu od 10 do 16 sati.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.