Komunal

VIŠEMILIJUNSKE NABAVE NA KAŠTIJUNU

TKO TO MORE PLATIT'?! U samo tjedan dana Kaštijun objavio poslove vrijedne više od 10 milijuna kuna bez PDV-a

Zadnjim natječajem "teškim" čak 4 milijuna kuna bez PDV-a, planira se zbrinjavanje 3.398 tona baliranog otpada sa SRF-om koji se gomila u centru. Od samog otvaranja centra, samo za preuzimanje goriva iz otpada potrošeno je nevjerojatnih 23,4 milijuna kuna bez PDV-a


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Zadnjim natječajem "teškim" čak 4 milijuna kuna bez PDV-a, planira se zbrinjavanje 3.398 tona baliranog otpada sa SRF-om koji se gomila u centru. Od samog otvaranja centra, samo za preuzimanje goriva iz otpada potrošeno je nevjerojatnih 23,4 milijuna kuna bez PDV-a

Višemilijunske javne nabave u slučaju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, više nikog ne iznenađuju. Sve ispod milijun kuna, gotovo da i ne prolazi.

Samo proteklog tjedna kroz postupak prethodno savjetovanja planiran je natječaj vrijedana 6 milijuna kuna bez PDV-a, a vezan je uz preuzimanje viška otpada koji u centar stiže tijekom ljetnih mjeseci.

Gomilanje otpada i nabava

Očekuje se da će postupak nabave biti dovršen prije 15. lipnja, a nakon toga će biti poznato koja tvrtka će biti zadužena za preuzimanje viškova, zbog čega, kako tvrde u Upravi Kaštijuna, tijekom turitičke sezone više neće biti širenja neugodnih mirisa.

Prije nekoliko dana, Uprava Kaštijuna ponovno je raspisala još jedan višemilijunski natječaj za preuzimanje goriva iz otpada. Zbrinjavanje SRF-a jedna je od najvećih problema od samog otvaranja centra budući da na nacionalnoj razini, država još uvijek nije poduzela ništa da se takva vrsta otpada organizirano zbrinjavanja po jedinstvenom modelu.

Stoga su centri, a time i Kaštijun i dalje primorani sami taj otpad plasirati negdje drugdje. No apsurd je u tome što ga ovlašteni preuzimatelji itekako naplaćuju, zbog čega je već duže vrijeme jasno da je koncept na kojem počiva kompletan Kaštijun rupa bez dna.

Em što taj SRF zbog lošije kalorijske vrijednosti u početku nitko nije htio, što je dovelo do gomilanja bala u dvorištu centra, em što se sada za preuzimanje tog otpada izdvajaju enormni iznosi.

Ovim zadnjim natječajem "teškim" čak 4 milijuna kuna bez PDV-a, planira se zbrinjavanje 3.398 tona baliranog otpada koji se gomila u centru.

Od samog otvaranja centra, samo za preuzimanje SRF-a potrošeno je nevjerojatnih 23,4 milijuna kuna bez PDV- a, a kao što smo ranije pisali, poslove je mahom dobivala jedna te ista tvrtka, odnosno Kemokop.

Od kada je krenulo preuzimanje goriva iz otpada, ta je tvrtka u većini slučajeva odabrana kao najpovoljniji ponuditelj te je svoje usluge dosad naplatila 23,2 milijuna kuna. Vidjet će se uskoro hoće li i na novom natječaju za preuzimanje SRF-a ponovno biti odabran Kemokop.

S druge strane, još uvijek nismo dobili odgovor Uprave Kemokopa o krajnjem plasmanu otpada s Kaštijuna, konkretno gdje se zbrinjava gorivo iz otpada kojeg preuzimaju s Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Također, nije stigao ni odgovor Kemokopa na naša pitanja po kojoj osnovi su u srpnju 2019. godine počastili delegaciju Kaštijuna smještajem u hotelu Holiday Inn u Beogradu i je li uobičajeno plaćanje hotelskog smještaja predstavnicima javne tvrtke s kojom sklapaju unosne poslove.

Traže i zaštitare

U ovom trenutku, tvrtka Kaštijun oglasila je i natječaj za zaštitarske usluge, a radi se o poslu vrijednom 600 tisuća kuna.

Jedan od skupljih ugovora, svakako je i onaj vezan uz posao redovnog i interventnog održavanja Mehaničko-biološkog postrojenja (MBO). Za taj je pak posao odabrana tvrtka Trgometal, a trogodišnji ugovor vrijedan je čak 14, 9 milijuna kuna.

Aktualan je i natječaj vezan uz uslugu redovnog održavanja "elektroenergetskih i električnih i inteligentnih upravljačkih SCADA sustava". Taj je posao procijenjen na 6 milijuna kuna.

Iako je već u nekoliko navrata najavljivano vlasničko restrukturiranje tvrtke Kaštijun, na način da ovisno o udjelu otplate samog kredita, svaka jedinica lokalne samouprave stekne udio u vlasništvu, novosti oko tog modela još nema.  

Podsjetimo, tvrtka Kaštijun za gospodarenje otpadom osnovana je 31. siječnja 2007. godine, a njeni osnivači su Grad Pula s učešćem od 51 posto i Istarska županija s učešćem od 49 posto.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.