Komunal

OKRŠAJ U SUSJEDSTVU

VALBANDON Gradnja obiteljske kuće na minijaturnoj parcelici od 188 kvadrata usijala strasti

Gradnja obiteljske kuće na čestici od tek 188 kvadrata i u neposrednoj blizini granica zasmetala je susjede. Tvrde da je davno izdana građevinska dozvola istekla jer gradnja nije nikad započeta. No, bivša vlasnica odgovara da je gradnja započeta na vrijeme, a orto-foto snimke Geoportala pokazuju nepomični pravokutnik od 2011. godine naovamo


 
3 min
Ivan Dobran

Gradnja obiteljske kuće na čestici od tek 188 kvadrata i u neposrednoj blizini granica zasmetala je susjede. Tvrde da je davno izdana građevinska dozvola istekla jer gradnja nije nikad započeta. No, bivša vlasnica odgovara da je gradnja započeta na vrijeme, a orto-foto snimke Geoportala pokazuju nepomični pravokutnik od 2011. godine naovamo

Stanari ulice Kamelija u Valbandonu negoduju zbog navodno bespravne novogradnje u njihovom susjedstvu. Kuća, čiji su temelji nedavno dovršeni, nalazi se na čestici od tek 188 kvadrata, a njezini će zidovi očito doticati susjedne ogradne zidove.

Sandra Vanjak: Ovdje stane eventualno uski toranj ili minaret

- Bračni par Sadrić iz Munchena u studenom 2022. godine počeo je gradnju. Ploču je, suprotno propisima, postavio tek nakon početka nezakonite gradnje, a na ploči se ističu akti iz 2005. godine koje je ishodila bivša vlasnica i koji danas više nesumnjivo ne važe, rekla je susjeda Sandra Vanjak i dodala da zbog premalih gabarita na ovoj lokaciji može zamisliti tek kakav uski toranj ili minaret. 

I načelnik Fažane Radomir Korač situaciju smatra krajnje upitnom.

- To je vrlo konfuzna priča zbog koje će netko bez sumnje ispaštati. Komunalni redari obišli su lokaciju, ustanovili da je gradnja bespravna i prijavili to Državnom inspektoratu. Morate sa županijom provjeriti kako i zašto su izdali ovakvu građevinsku dozvolu. Mi ju u općini nemamo, rekao je Korač.

Ljerka Peruško: Postojao je temelj garaže

Građevinsku dozvolu ishodovala je bivša vlasnica čestice, Ljerka Peruško. Ona tvrdi da su s gradnjom započeli prije više od deset godina, no zbog osobnih razloga bili su ju prisiljeni zaustaviti, a naknadno i prodati parcelu.

- Svi papiri su u redu. Dozvola za obiteljsku kuću je uredno ishodovana i plaćen je komunalni doprinos. Tada smo dovršili temelj garaže, a zakon je dozvoljavao da zgrada dodiruje granice susjedne čestice ako na njima nema prozora, rekla je Peruško. Odbila je s nama podijeliti kontakt novih vlasnika tvrdeći da su oni već umorni od brojnih napada zbog ove situacije.

Vanjak: Pokušava se pronaći rupa u zakonu

No, Vanjak nam tvrdi kako svi susjedi znaju da nikakva gradnja nije ranije započeta već su se na parceli dugo godina nalazile samo masline.  

Inače odvjetnica s iskustvom na području građevinskog prava, Sandra Vanjak dodaje da su prodavatelji možda doveli kupce u zabludu oglašavajući prodaju kuće s gotovim projektom i građevinskom dozvolom.

- Ta dozvola nije bila konzumirana pa se nikakva gradnja nije ni mogla nastaviti. Da su postojali nekakvi temelji gradnja bi eventualno mogla proći i nakon toliko godina. Ali ovdje se po meni pokušava pronaći nekakvu rupu u zakonu, kaže Vanjak.

Na orto-foto snimkama vidljiv bijeli pravokutnik

Međutim, prema orto-foto snimkama Geoportala, počevši od 2011. godine, na čestici je vidljiv bijeli pravokutnik što ide u prilog tvrdnjama Ljerke Peruško da nekakva gradnja ipak jeste započeta. Naime, da se radi o pokretnom objektu vjerojatno ne bi ostao identičan kroz gotovo 10 godina kako pokazuju snimke Geoportala snimljene od 2011. do 2020. godine.

Bijeli pravokutnik vidljiv na čestici 877/14 ko Fažana od 2011. do 2020.

Istarskoj županiji poslali smo upit o izdavanju sporne građevinske dozvole na čestici od 188 kvadrata te ćemo nešto više znati po primitku njihovog odgovora.


Nastavite čitati

Istra
 

Predizborna kampanja je gotova, sutra nema politike u našoj butigi

Sutra donosimo priču o poznatom porečkom političaru koji gradi tri luksuzne vile kod Tinjana, o poslovima unutar HEP-a i o obnovi kupališta Stoja * Objavit ćemo, s hrvatskim titlovima (razgovor je vođen na istrovenetskom dijalektu) i ekskluzivni videointervju s legendom automobilizma, rodom iz Motovuna, Mariom Andrettijem

Istra
 

Marčanu odlikuju ekstra maslinova ulja i vina izvrsne kvalitete

Za Smotru je pristiglo 43 uzoraka ulja berbe 2023. i 27 uzoraka vina berbi 2020., 2022. i 2023, većina ih je bila odlične ili vrhunske kvalitete * Smotra je započela Mantinjadom i balunom u izvedbi mladih plesača i svirača tradicijskih instrumenata KUD-a Mate Balota iz Raklja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.