Komunal

OKRŠAJ U SUSJEDSTVU

VALBANDON Gradnja obiteljske kuće na minijaturnoj parcelici od 188 kvadrata usijala strasti

Gradnja obiteljske kuće na čestici od tek 188 kvadrata i u neposrednoj blizini granica zasmetala je susjede. Tvrde da je davno izdana građevinska dozvola istekla jer gradnja nije nikad započeta. No, bivša vlasnica odgovara da je gradnja započeta na vrijeme, a orto-foto snimke Geoportala pokazuju nepomični pravokutnik od 2011. godine naovamo


 
2 min
Ivan Dobran

Gradnja obiteljske kuće na čestici od tek 188 kvadrata i u neposrednoj blizini granica zasmetala je susjede. Tvrde da je davno izdana građevinska dozvola istekla jer gradnja nije nikad započeta. No, bivša vlasnica odgovara da je gradnja započeta na vrijeme, a orto-foto snimke Geoportala pokazuju nepomični pravokutnik od 2011. godine naovamo

Stanari ulice Kamelija u Valbandonu negoduju zbog navodno bespravne novogradnje u njihovom susjedstvu. Kuća, čiji su temelji nedavno dovršeni, nalazi se na čestici od tek 188 kvadrata, a njezini će zidovi očito doticati susjedne ogradne zidove.

Sandra Vanjak: Ovdje stane eventualno uski toranj ili minaret

- Bračni par Sadrić iz Munchena u studenom 2022. godine počeo je gradnju. Ploču je, suprotno propisima, postavio tek nakon početka nezakonite gradnje, a na ploči se ističu akti iz 2005. godine koje je ishodila bivša vlasnica i koji danas više nesumnjivo ne važe, rekla je susjeda Sandra Vanjak i dodala da zbog premalih gabarita na ovoj lokaciji može zamisliti tek kakav uski toranj ili minaret. 

I načelnik Fažane Radomir Korač situaciju smatra krajnje upitnom.

- To je vrlo konfuzna priča zbog koje će netko bez sumnje ispaštati. Komunalni redari obišli su lokaciju, ustanovili da je gradnja bespravna i prijavili to Državnom inspektoratu. Morate sa županijom provjeriti kako i zašto su izdali ovakvu građevinsku dozvolu. Mi ju u općini nemamo, rekao je Korač.

Ljerka Peruško: Postojao je temelj garaže

Građevinsku dozvolu ishodovala je bivša vlasnica čestice, Ljerka Peruško. Ona tvrdi da su s gradnjom započeli prije više od deset godina, no zbog osobnih razloga bili su ju prisiljeni zaustaviti, a naknadno i prodati parcelu.

- Svi papiri su u redu. Dozvola za obiteljsku kuću je uredno ishodovana i plaćen je komunalni doprinos. Tada smo dovršili temelj garaže, a zakon je dozvoljavao da zgrada dodiruje granice susjedne čestice ako na njima nema prozora, rekla je Peruško. Odbila je s nama podijeliti kontakt novih vlasnika tvrdeći da su oni već umorni od brojnih napada zbog ove situacije.

Vanjak: Pokušava se pronaći rupa u zakonu

No, Vanjak nam tvrdi kako svi susjedi znaju da nikakva gradnja nije ranije započeta već su se na parceli dugo godina nalazile samo masline.  

Inače odvjetnica s iskustvom na području građevinskog prava, Sandra Vanjak dodaje da su prodavatelji možda doveli kupce u zabludu oglašavajući prodaju kuće s gotovim projektom i građevinskom dozvolom.

- Ta dozvola nije bila konzumirana pa se nikakva gradnja nije ni mogla nastaviti. Da su postojali nekakvi temelji gradnja bi eventualno mogla proći i nakon toliko godina. Ali ovdje se po meni pokušava pronaći nekakvu rupu u zakonu, kaže Vanjak.

Na orto-foto snimkama vidljiv bijeli pravokutnik

Međutim, prema orto-foto snimkama Geoportala, počevši od 2011. godine, na čestici je vidljiv bijeli pravokutnik što ide u prilog tvrdnjama Ljerke Peruško da nekakva gradnja ipak jeste započeta. Naime, da se radi o pokretnom objektu vjerojatno ne bi ostao identičan kroz gotovo 10 godina kako pokazuju snimke Geoportala snimljene od 2011. do 2020. godine.

Bijeli pravokutnik vidljiv na čestici 877/14 ko Fažana od 2011. do 2020.

Istarskoj županiji poslali smo upit o izdavanju sporne građevinske dozvole na čestici od 188 kvadrata te ćemo nešto više znati po primitku njihovog odgovora.


Nastavite čitati

Istra
 

PALIAGA PRIZNAO DA JE SCHIOZZI KRIV, ali kaže da on to nije mogao znati

Danas se razbuktala afera „Pos stanovi Rovinj – Schiozzi“, objavili smo vijest da je Državni inspektorat naložio rušenje kuće s bazenom u naselju Grabri i detektirali gomilu smeća u bivšem Istrinom skladištu u pulskoj Šijani * Sutra objavljujemo što će s tim smećem učiniti i osoba koja ga je nagomilala - kontroverzni zagrebački poduzetnik Predrag Đorđević * Nastavlja se farsa s odgodama ročišta u slučaju pazinskih IDS-ovaca, a mišljenje o biciklistima po istarskim prometnicama zatražili smo od...uspješnih biciklista

Istra
 

MJESTO SUSRETA I POSEBNIH DOGAĐANJA: preuređuje se Trg Matka Laginje u Rovinjskom Selu

Planiraju se urediti zelene površine i rasvjeta čime će se zaokružiti uređenje Trga koji bi time vratio socijalnu ulogu mjesta okupljanja, komunikacije i posebnih društvenih događanja * Predviđena je i fizička barijera uz glavnu prometnicu za zaštitu pješačke zone trga, prostor za organizaciju javnih manifestacija, parkiralište uz prostor trga, mjesta za poček autobusa, oblikovanje partera koristeći kamenu strukturu različitih obrada, te integracija vegetacijske strukture kao sastavnog djela oblikovanja trga i ambijentalna rasvjeta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.