Komunal

Djelatnika KAMENIH PRIČA izbacili iz MON PERINa

Vlasnik kultne baljanske konobe Tomislav Pavleka: Ovo je prevršilo svaku mjeru, svakom ću gostu reći PLAŽE U BALAMA NISU SLOBODNE

Bio sam kod nekog restorana kada sam vidio da je vlakić već krenuo pa sam odlučio popiti kavu i pričekati drugi. No, prije nego sam ušao do mene ponovo dolazi isti zaštitar, ponovo me prima za podlakticu i vuče do svog automobila. Tu sam već bio iznerviran, pitao ga što sam skrivio i zašto se tako ponaša prema meni, no odgovore nisam dobio. Službenim vozilom prevezli su ga do recepcije kampa gdje je ponovo morao izbaciti sve stvari iz ruksaka kako bi ih prekontrolirali. Osjećao se, veli, kao kriminalac da bi ga na kraju pustili bez isprike


 
7 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Do plaža u Balama može se samo preko rampe i kampova Mon Perina

Bio sam kod nekog restorana kada sam vidio da je vlakić već krenuo pa sam odlučio popiti kavu i pričekati drugi. No, prije nego sam ušao do mene ponovo dolazi isti zaštitar, ponovo me prima za podlakticu i vuče do svog automobila. Tu sam već bio iznerviran, pitao ga što sam skrivio i zašto se tako ponaša prema meni, no odgovore nisam dobio. Službenim vozilom prevezli su ga do recepcije kampa gdje je ponovo morao izbaciti sve stvari iz ruksaka kako bi ih prekontrolirali. Osjećao se, veli, kao kriminalac da bi ga na kraju pustili bez isprike

- Ovo je prevršilo svaku mjeru. Dugo im toleriramo, no sad je stvarno dosta i ovo se mora izreći javno, započeo je svoju priču Tomislav Pavleka, vlasnik kultnih baljanskih Kamenih priča, javnosti poznat i kao direktor popularnog Jazz festivala u Balama, a čijeg su djelatnika jučer oko 19 sati izbacili iz Mon Perinovog kampa.

Kako nam prenosi, riječ je o 30-godišnjem djelatniku iz Zagreba, s kojim je i u rodbinskoj vezi, a koji je nakon ovog incidenta odlučio otići iz Bala i vratiti se u Zagreb jer mu se, kako kaže - sve zgadilo.

Hodao sumnjivo?!

- Po prvi se puta ove sezone uputio pješke na more i nedugo nakon ulasku u kamp zaštitar Cobra Security ga je zaustavio uz obrazloženje da - "hoda sumnjivo". Na njegovu opasku da ima pravo hodati do mora, kao i svi drugi turisti i mještani Bala, zaštitar ga je legitimirao i pretresao navodeći da on ima pravo štititi privatnu imovinu, ako mu se netko učini sumnjiv.

Tomislav Pavleka
Zatim ga je pustio da ode dalje, da bi ga kasnije ipak izbacio iz kampa i to bez ikakva opravdanog razloga, prepričava nam vidno uzrujani Pavleka koji je, zajedno s djelatnikom, jučer otišao i na policiju.

Prenosi nam kako im je policajac obećao da će uputiti zaštitara da bude ljubazniji prema gostima, ali da su odustali od dizanje prijave jer, naprosto, u tome ne vide nikakav smisao.

- I dalje mi neke stvari nisu jasne, sve se odvijalo na 30-ak metara od mora, zaštitar je potezao osobu, nije se predstavio službenom iskaznicom i nije mi jasno odakle im pravo da narušavaju nečiju slobodu kretanja i ukrcavaju ga u svoje vozilo, nabraja Pavleka dodajući da će nakon ovog nemilog incidenta svim svojim gostima javno kazati - Baljanske plaže nisu slobodne i na njima očito niste dobrodošli.

- Nije mi jasno, kamp je u koncesiji, ali svi imamo pravo otići na plažu na more. Imamo valjda isto pravo hodati tim teritorijem kao i turisti koji ovdje ljetuju?

Zanima me i što ta koncesija zapravo znači i može li zaštitar izbacivati koga hoće iz kampa samo zato što mu se ne sviđa, pita se Pavleka dodajući da ovo nije prvi puta da maltretiraju njegove djelatnike ali i goste koji žele kroz kamp do mora.

Kamene priče
- Oni izbacuju iz kampa one koje im se ne sviđaju, po svojoj osobnoj procjeni. Apsurd nad apsurdima je da je moj djelatnik jučer bio tik do mora, dakle na pomorskom dobru koje im sigurno nije dano u koncesiju, zaključuje, dodajući da mu je u naknadnom razgovoru oko incidenta, zaštitar napomenuo da "on ima pravo pretresti koga i kada hoće".

Od izbačenog djelatnika (koji je želio ostati anoniman) doznajemo kako se cijela priča odigrala:

- Na slobodan dan uputio sam se do mora. Iz Zagreba sam i nikada nisam bio u kampu pa sam, pomoću mobitela, tražio plažu Colone do koje sam htio stići pješke. Gledao sam u mobitel kada mi je pristupio zaštitar, uhvatio za podlakticu i pitao "Što tu radiš". Odgovorio sam mu da tražim kako najkraćim putem doći do plaže i da nisam znao da ne smijem hodati kampom, na što mi je kazao da dođem do njegova auta, prepričava nam svoje negativno iskustvo.

Pretresli mu ruksak, ispitivali jel' kažnjavan

- Kod službenog vozila su mi uzeli osobnu na uvid, navodno čak zvali policiju da ju provjere i pregledali ruksak. Kako ništa sumnjivog nisu našli otišao sam na plažu. No, prije nego su me pustili postavljali su mi brojna pitanje poput onih odakle sam, gdje radim, gdje sam odsjeo, jesam li ikada kazneno kažnjavan...

Nakon par sati uživanja u moru krenuo je nazad, tražeći vlakić kako bi se vratio u Bale.

- Bio sam kod nekog restorana kada sam vidio da je vlakić već krenuo pa sam odlučio popiti kavu i pričekati drugi. No, prije nego li sam ušao do mene ponovo dolazi isti zaštitar, ponovo me prima za podlakticu i vuče do svog automobila. Tu sam već bio iznerviran, pitao ga što sam skrivio i zašto se tako ponaša prema meni, no odgovore nisam dobio, prepričava nam.

Službenim vozilom prevezli su ga do recepcije kampa gdje je ponovo morao izbaciti sve stvari iz ruksaka kako bi ih prekontrolirali. Osjećao se, veli, kao kriminalac da bi ga na kraju pustili bez ikakve isprike.

- Jednom im još mogu oprostiti, ali prolaziti ovu torturu dvaput, to stvarno nije primjereno. Osjećao sam se kao Kafka u Procesu, nije mi bilo jasno što sam skrivio, navodi naš sugovornik pitajući se zašto ljudi moraju prolaziti ovakva maltretiranja samo da bi došli do mora.

www.bale-valle.com

- Jasno mi je da me ne poznaju, ali pitanje je kako bi se cijela stvar završila da cijelo vrijeme nisam bio tako tolerantan. S druge strane, zaštitar je prema meni bio iznimno bezobrazan, nije mi davao nikakve adekvatne odgovore, a njegovo postupanje dvaput se pokazalo u potpunosti neopravdano i besmisleno. Da ne kažem da se njegovo povlačenje za ruku može smatrati i kao upotreba sile, koja zasigurno nije bila nužna jer sam cijelo vrijeme bio kooperativan, iako uzrujan i ogorčen na cijelu situaciju, kazuje.

"Mon Perin kamp više me nikada neće vidjeti, to sam siguran", zaključuje naš sugovornik razočaran postupanjem njegovih djelatnika.

Za obrazloženje incidenta nazvali smo i drugu stranu.

- Ovim putem napominjemo da nikome nije zabranjen ulazak u kamp, te da svaka osoba može u bilo kojem trenutku pristupiti kampu i plažama, odgovorili su nam promptno iz Mon Perina.

Mon Perin: Zaštitari su poduzeli adekvatne mjere

Vezano za navodni incident koji se dogodio jučer u kampu Mon Perin, a prema poduzetim radnjama zaštitarske tvrtke, obavještavamo vas kako slijedi, dodaju.

- Oko 15:30 sati u predjelu San Polo u zoni mobilnih kućica koje su udaljene 300 metara od mora, uočen je gost/posjetitelj koji šeta oko mobilnih kućica. Isti je uočen od strane zaštitara te nije znao objasniti kako je tamo završio i gdje je smješten. Rekao je da traži plažu Colona nakon čega su zaštitari zatražili njegove podatke i uputili ga u drugi dio kampa. Ponovo, oko 19 sati, isti posjetitelj je uočen od strane zaštitara u drugom dijelu kampa u zoni mobilnih kućica, što je zaštitaru bilo sumnjivo, te mu je postavljeno isto pitanje kao i kod prvog susreta. Prenio je da traži vlakić, nakon čega su ga iz zaštitarske tvrtke prevezli autom do recepcije i uputili ga na vlakić koji vozi na relaciji Bale-kamp, navode svoju stranu priče iz ovog kampa.

 - Mon Perin je dužan voditi računa o sigurnosti unutar kampa i o sigurnosti smještenih gostiju te, s obzirom da se je posjetitelj kretao u dijelovima kampa koji su namijenjeni smještaju gostiju, zaštitari su poduzeli adekvatne mjere, zaključuju.

Iz zaštitarske tvrke pak navode da su zaposlenici Cobra Security d.o.o., pri postupanju u konkretnom slučaju, a na temelju članka 46. st. 1. Zakona o privatnoj zaštiti, provjerili identitet osobe unutar perimetra štićene površine, odnosno proveli legitimaciju iste u vremenu oko 16 sati.

Tvrde kako "nisu upotrijebili dodatne ovlasti iz članka 45. istog zakona, u smislu davanja upozorenja i naredbi, privremenog ograničenja slobode kretanja, pregleda osobe, predmeta i prometnih sredstava, osiguranja mjesta događaja i uporabe sredstava prisile, kako pri prvom susretu sa gospodinom, tako i naknadno kada su ga prevezli do glavne recepcije.

Tamo su ga prevezli, pravdaju se, samo kako bi mu olakšali odlazak na vlakić. 

Problema s prolaskom imaju i stanovnici Bala

Da imaju problema oko odlaska na more ispričao nam je i jedan stanovnik Bala (podaci poznati redakciji).

- Kao resident imam pravo na karticu kojom otvaram rampu na ulasku u kamp. Uredno sam ušao automobilom i vozio se do plaže kada se iza mene stvorio zaštitarski auto i pratio me. Usput sam stao u dućan, a on me nastavio pratiti i u jednom trenutku upalio rotirke. Prvi mah mislio sam da se radi o nekoj regularnoj kontroli i da sve nema veze sa mnom, ali kada sam parkirao zaštitari su izašli van i kazali mi da nemam pravo tu biti, veli nam.

Dodaje da se kasnije na recepciji raspitao i da je riječ o slobodnom, a ne nekom privatnom parkingu.

- Pitao sam ih zašto me tjeraju kada imam karticu za rampu i mogu ući u kamp s vozilom ali oni su inzistirali na tome da odem i da, ukoliko želim, dođem na plažu ali pješke, navodi nam pitajući kakvo to pravo kartice daju, ako ih zaštitari iz kampa izbacuju.

Na kraju navodi da mu je na istom parkingu nedavno ogrebano auto. Obzirom da su postavljene kamere zatražio je od kampa da mu daju podatke o počinitelju, ali to nikad nisu učinili.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.