Krasna Zemlja

GUŽVE SAMO ŠTO NISU KRENULE

BARBARIGA DANAS: Voze se enduro ture, strižu se ovce, čeka se početak sezonskog 'ludila', dok je apartmanizacija u tijeku

Oni koji žive od sezone, neka se pitaju ima li turista. Mi ovako radimo već 32 godine i nikada se nismo opterećivali kakva će biti sezona. Ovo je obiteljski posao i držimo do naših gostiju, nismo dizali cijene, ljudi se čude, ali kava je kod nas jedan euro, veliki macchiato 1,40 eura, mineralna voda 1,50 i velika bira 2,5 eura, veli vlasnik konobe Danijela Dalibor Britvić


 
4 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Oni koji žive od sezone, neka se pitaju ima li turista. Mi ovako radimo već 32 godine i nikada se nismo opterećivali kakva će biti sezona. Ovo je obiteljski posao i držimo do naših gostiju, nismo dizali cijene, ljudi se čude, ali kava je kod nas jedan euro, veliki macchiato 1,40 eura, mineralna voda 1,50 i velika bira 2,5 eura, veli vlasnik konobe Danijela Dalibor Britvić

Barbariga je jedan od rijetkih primjera gdje se može susresti spoj tradicije i modernog, turizma i stočarstva, poduzetništva s ciljem predstavljanja lokalnih vrijednosti, ali i pretjerane apartmanizacije na koju više nitko nije imun, a sve zbog najbrže i najlakše zarade.

Ipak, prva lokacija na koju dolazimo, nudi baš tradiciju.

Ovčarstvo koje je nekada u ovom kraju prevladavalo, a sada se samo još rijetki s njime bave, poput Dragana koji nam je pokazao kako se striže ovca.

Ovce drži za potrebe obitelji, te ističe da voli s njima boraviti u prirodi. Sir proizvodi samo za vlastite potrebe, a kvaliteti okusa smo i sami svjedočili.

Nedaleko Dragana je i nadaleko poznata konoba Danijela u kojoj nas dočekuje vlasnik Dalibor Britvić, koji je osim po dugogodišnjem ugostiteljstvu, poznat i kao lice s malih ekrana, kao natjecatelj u mnogim kvizovima. Na terasi ugostiteljskog objekta je mirno i veoma ugodno, te nam Britvić ponosno pokazuje lastavice koje kod njega imaju specijalno mjesto u srcu, jer zna da su one važne za ekološku ravnotežu u prirodi.

Lastavice na terasi konobe Danijela

Na naše pitanje kako je krenula predsezona i što očekuje od sezone, Britvić poručuje da za njega to nema veliki značaj, pošto oni rade preko cijele godine i ne žive samo od sezone, kao drugi ugostitelji na ovom području, te naglašava da on živi za ovaj kraj.

- Oni koji žive od sezone, neka se pitaju ima li turista. Mi ovako radimo već 32 godine i nikada se nismo opterećivali kakva će biti sezona. Ovo je obiteljski posao i držimo do naših gostiju, nismo dizali cijene, ljudi se čude, ali kava je kod nas jedan euro, veliki macchiato 1,40 eura, mineralna voda 1,50 i velika bira 2,5 eura, veli nam Britvić.

Dalibor Britvić

Krećemo dalje, na svakom koraku je vidljiva apartmanizacija, nisu to više mali obiteljski apartmani, već prave zgrade s mnoštvom smještajnih kapaciteta. I ne staje se tu, gradnja je vidljiva na svakom koraku.

Dolazimo do priobalja, beach bar Rt Barbariga je jedini ugostiteljski objekt koji je otvorio svoja vrata posjetiteljima. Nino Mikelić nam kaže da se radi o obiteljskom ugostiteljskom objektu s desetljetnom tradicijom. Turista nije bilo nešto posebno, ali naglašava da se situacija u Barbarigi okrene preko noći, te sve počne vrvjeti turistima kao u košnici. Ukazuje da su davanja državi jako porasla, te to vidi kao veliki problem.

- Turizmom i ugostiteljstvom se bavim cijeli svoj život, završio sam fakultet, menadžment u turizmu, radio kao voditelj u nekoliko restorana i na kraju se vratio u obiteljski beach bar. Ovdje je sada mirno, ali za petnaestak dana počinje pravo ludilo.

Cijene za sada nismo dizali u odnosu na prošlu sezonu, ali kako stvari stoje, bit ćemo prisiljeni napraviti određene korekcije. Pivo je na primjer tri eura, nova cijena će biti za 20 do 30 centi veća. Veliki macchiato je dva eura, espresso je 1,60 eura. Porez na kavu je 40 posto, tako da ćemo i te cijene korigirati prema gore, kaže nam Nino, te naglašava problem radne snage, koji je jako prisutan zadnjih godina:

"Osim mene i brata, nema tko od mlađih ovdje raditi, u Barbarigi nema puno mladih, tako da smo prisiljeni tražiti radnu snagu iz Pule i Vodnjana, a to automatski diže troškove. Teško je raditi, ali ipak se može živjeti od ovog posla", veli nam Nino.

Nino Mikelić

Ninov brat Mateo Mikelić se upravo vratio s ture vođenja moto enduro ekipe Nijemaca koji uživaju na takav način upoznati okolicu mjesta u kojoj borave. Kaže nam da je cijena nekima skupa, ali da bi bila isplativa mora biti takva, kakva je, a da se zaraditi od 100 do 150 eura na dan za razdoblje od sedam sati vožnje.

- Ture su u pravilu od 50 do 200 kilometara, što ovisi od dobi gostiju. Tura koju smo sada odvozili je bila po prirodi do Pule i natrag, jer se radi o amaterima pa su tražili kraću dionicu. Gostiju ima, te ih jako zanima ovaj vid rekreacije i veoma guštaju kada se voze pokraj mora, kaže Mateo.

Mateo Mikelić sa zadovoljnim gostima

Na kraju, odmah pokraj poznatog mola u Barbarigi susrećemo mladu obitelj iz Slovenije. Bračni par Stružnik već osam godina zajedno dolazi po dva puta tijekom sezone kako bi uživali u ljepotama mora i podmorja.

- Obavezno svake godine dođemo dva puta, prije i poslije sezone, po deset dana. Moja supruga u Barbarigu dolazi od svog djetinjstva, a tako je i mene navukla na ovo prekrasno mjesto. Jako volim roniti i uživam u rekreaciji, djeca vole biti ovdje, priroda je iznimno lijepa i namjeravamo i dalje dolaziti u Barbarigu kad god se ukaže prigoda, veli nam Silvo.

Silvo Stružnik sa ženom i djecom


Nastavite čitati

Mali iznajmljivači nakon sastanka s ministrom: "Potreban broj potpisa u zgradi smanjit će se na dvije trećine, a potpise će morati skupiti i ostali obrti u zgradi"

Potrebno je i istaknuti da nas je posebno zaintrigirala činjenica da službeni podaci DZS iz 2023. godine o ukupnom broju dolazaka turista ukazuju na manji broj dolazaka turista u odnosu na rekordnu pre-Covid iz 2019. godine, a ne veći broj kako to ministarstvo uporno prezentira u javnosti, navode iz Građanske inicijative "Spasimo male obiteljske iznajmljivače"

Istra
 

Anton Kliman izgubio građevinsku dozvolu za hotel u Barbarigi

Projekti Antona Klimana Barbariga Vitality i Barbariga Hospitality prepuni su spornih detalja. HDZ-ov saborski zastupnik ni nakon šest godina nije prijavio početak građenja gromko najavljivanog hotela. Građevinska dozvola mu je istekla, neizvjesna je sudbina pola milijuna eura plaćenog komunalnog doprinosa

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.