Tehnomont diže kvalitetu usluge u Marini Veruda
- Da bi poboljšali kvalitetu usluge u marini gradimo novi sanitarni čvor. Nažalost, trebalo nam je četiri godine da dobijemo građevinsku dozvolu, rekla nam je Gordana Deranja.
Prvotni mi je cilj bio istraživati nove okuse, a kako se moj voćnjak širio sam otvorio i OPG Istanea i sada se bavim i prodajom na kućnog pragu, a u petak i subotu znam otići i do pulske tržnice, priča nam Fabio. Dodaje da danas ima oko 160 voćki različitog voća tropskog i suptropskog voća koje je većini malo znano. Zanimljivo je da kod nas ono najčešće dozrijeva u rujnu i listopadu pa smo mi u vrtu uživali tek u raznim vrstama bobičastog voća, ali probali i feijoa cvijet - ukusan i sladak
Prvotni mi je cilj bio istraživati nove okuse, a kako se moj voćnjak širio sam otvorio i OPG Istanea i sada se bavim i prodajom na kućnog pragu, a u petak i subotu znam otići i do pulske tržnice, priča nam Fabio. Dodaje da danas ima oko 160 voćki različitog voća tropskog i suptropskog voća koje je većini malo znano. Zanimljivo je da kod nas ono najčešće dozrijeva u rujnu i listopadu pa smo mi u vrtu uživali tek u raznim vrstama bobičastog voća, ali probali i feijoa cvijet - ukusan i sladak
Puležan Fabio Flego, mladi magistar marketinga, oduvijek je volio jesti voće, a kako su mu tradicionalni okusi dosadili, dok je studirao i učio počeo je tražiti koje još voće postoji - nama nepoznato, a moglo bi uspjevati u vrtu iza njegove obiteljske kuće na Marsovom polju.
Uključio se, priča nam, u talijanske grupe uzgajivača tropskog voća smatravši da bi ono što uspijeva kod njih moglo rasti i u Puli. I tako je nabavio prve sadnice feijoe - južnoameričkog voća, koje originalno dolazi iz Brazila i Kolumbije.
- Zasadio sam nekoliko sadnica i kada su preživjele prvu zimu to me ohrabrilo da nastavim s uzgojem. Čačkao sam dalje po internetu pa naručio prve indijske banane.
Prvotni mi je cilj bio istraživati nove okuse, a kako se moj voćnjak širio sam otvorio i OPG Istranea i sada se bavim i prodajom na kućnog pragu, a u petak i subotu znam otići i do pulske tržnice, priča nam Fabio.
Feijoe - voće najbogatije jodom, u Australiji i Novom Zelandu oprašuju kolibrići, dok to na Marsovom polju rade pčele, a ponekad i Fabio pomaže ručno
Dodaje da danas ima oko 160 voćni različitog voća tropskog i suptropskog voća koje je većini malo znano. Zanimljivo je da kod nas ono najčešće dozrijeva u rujnu i listopadu pa smo mi u vrtu uživali tek u raznim vrstama bobičastog voća, ali probali i feijoa cvijet - ukusan i sladak.
Dok obilazimo voćke, i Fabio nam priča o voću, navodi kako je zanimljivo da je feijoa - njegovo prvo tropsko voće, inače voće najbogatije jodom, a u Australiji i Novom Zelandu oprašuju ga kolibrići, dok kod nas to rade pčele.
Ovo se voće jede dok je još zeleno, i to sa korom, a čak i od aromatičnog lišća može se kuhati čaj. Ove godine, dodaje, obilno cvatu pa se nada i dobrom urodu u listopadu i studenom.
Dodaje da je klima na ovom dijelu očito dovoljno povoljna pa voćke na Marsovu polju prezime bez ikakvog pokrivanja.
Osim feijoa ovdje tako rastu mongolske borovnice koje, kako procjenjujemo fotoreporter i ja, imaju okus kao kompot, marmelada, malo vuku na zrelu krušku, voćka nashi, yuzu limun koji se često koristi u japanskog gastronomiji.
On raste na bodljikavim granama, ima koru koja je jakom mirisa, a u kuhanju se, kako doznajemo, koristi čak i lišće.
Tu su i kineska murva koja je tek zametnula plod.
- Ona sazrijeva, za razliku od naše murve, tek u listopadu. Plod je okrugao, veći, žarkocrvene boje i tvrđe strukture, a okus baca na smokvu, veli Fabio, pokazujući nam da čak lišće pušta mlijeko poput smokve.
Napominje kako je zasadio i pakistansku murvu, koja ima duguljasti plod, no ona mu se lani smrzla. Sada je ponovo krenula bacati lišće.Do murva se nalazi nasad peruanskih jagoda. Tek su zametnule plod. Jesti će se na jesen.
- Divljeg rođaka ove biljke mnogi imaju po vrtovima i, iako se i on može jesti, najčešće se koristi u dekorativne svrhe. Kod peruanske jagode lišće i opna su otrovni, a jede se samo bobica koja se nalazi unutra. Na pitanje kakvog je okusa Fabio opisuje da je slatko-kisela, a okus vuče na ananas i pomidor.
Jedno od zanimljivijih voća je indijanska banana koja je već zametnula plodove, a Fabio veli kako ju je morao ručno oprašivati jer njen cvijet ima neugodan miris pa su je pčele zaobilazile, ali i quabiyu koja upravo cvjeta i podsjeća na našu mirtu.
- Indijanska banana je porijeklom iz Sjeverne Amerike i ovo voće ima okus po banani i pudingu od vanilije, dok voćka guabiyu dolazi iz Argentine i ima tamne bobice koje su okusom najsličnije grožđu, a dozrijevaju u rujnu, nabraja Fabio.
Osim ovog, čudnog voća, u vrtu uzgaja i trešnje, nešpule, žižule i smokve, pomikake, ima čak osam različitih vrsta šipka, perkoku - križanca breskve i marelice, a najnovija mu je investicija vodeni kesten kojeg je zasadio u bazen koji puni iz bušotine.
Inače, sve njegova voćke imaju navodnjavanje bez koje vjerojatno ne bi preživjele.
Kako nam priča vodeni kesten na divlje raste u Slavoniji, oko voda stajaćica, okus mu je sličan običnom kestenu, ali mu je oblik posve čudan i sliči - šišmišu.
Na opasku da će mu vrt postati mali za sva čuda koja uzgaja - jer nalazi se tu i nasad tikvica, artičoka, talijanskog povrća cime di rapa, chilli papričica i i začinskog bilja - navodi da je toga svjestan pa je u pregovorima sa susjedima da voćke zasadi i na njihove, obližnje parcele s kojih pogled puca na nebodera na Vidikovcu.
One su se, veli, nekada sve obrađivala, no dugo na njima nitko ništa ne sadi. Tu bi, zaključuje, nastavio saditi nove vrste voćaka kako bi Puljanima približio nove okuse i naučio ih da na svijetu ima jako puno vrsta voća od kojih mnoge nikada nisu ni vidjeli, a kamoli probali.
- Da bi poboljšali kvalitetu usluge u marini gradimo novi sanitarni čvor. Nažalost, trebalo nam je četiri godine da dobijemo građevinsku dozvolu, rekla nam je Gordana Deranja.
Koncert počinje u 18 sati i ulaz je slobodan za sve posjetitelje
Posjete hospitaliziranim pacijentima se ograničavaju, djelatnicima preporučeno nošenje maske
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.