VINARI ZADOVOLJNI KVALITETOM
MOMJANŠTINA Berba grožđa u punom jeku
Na nekim lokacijama beru članovi obitelji i prijatelji, a u većini vinograda berbu obavljaju nadničari. U razgovoru s nekima od njih doznajemo da su plaćeni od 35-40 kuna na sat i da posla ima tijekom cijelog rujna, otprilike mjesec dana * Ovog vikenda, od petka do nedjelje, u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa
Na nekim lokacijama beru članovi obitelji i prijatelji, a u većini vinograda berbu obavljaju nadničari. U razgovoru s nekima od njih doznajemo da su plaćeni od 35-40 kuna na sat i da posla ima tijekom cijelog rujna, otprilike mjesec dana * Ovog vikenda, od petka do nedjelje, u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa
Diljem Istre svaki trenutak bez kiše ubrzano se koristi za branje grožđa. Jučer smo na Momjanštini na više mjesta zabilježili intenzivne berbe u kojima sudjeluje desetine berača. Na nekim lokacijama beru članovi obitelji i prijatelji, a u većini vinograda berbu obavljaju nadničari.
U razgovoru s nekima od njih doznajemo da su plaćeni od 35-40 kuna na sat i da posla ima tijekom cijelog rujna, otprilike mjesec dana.
Kvaliteta grožđa je vrlo dobra, kao i urod, posebice na lokacijama koje su imale navodnjavanje. U vinogradima gdje nije bilo dovoljno vode bilježi se pad prinosa od 10, pa čak i 20 posto.
Dio vinogradara prodaje svoje grožđe profesionalnim vinarima, a cijene se kreću oko jednog eura po kilogramu grožđa.
Ovog vikenda, od petka do nedjelje, u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa. Po ulicama se postavljaju štandovi i pozornice, očekuje se veliki broj posjetitelja.