Krasna Zemlja

VINARI ZADOVOLJNI KVALITETOM

MOMJANŠTINA Berba grožđa u punom jeku

Na nekim lokacijama beru članovi obitelji i prijatelji, a u većini vinograda berbu obavljaju nadničari. U razgovoru s nekima od njih doznajemo da su plaćeni od 35-40 kuna na sat i da posla ima tijekom cijelog rujna, otprilike mjesec dana * Ovog vikenda, od petka do nedjelje, u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa


 
1 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na nekim lokacijama beru članovi obitelji i prijatelji, a u većini vinograda berbu obavljaju nadničari. U razgovoru s nekima od njih doznajemo da su plaćeni od 35-40 kuna na sat i da posla ima tijekom cijelog rujna, otprilike mjesec dana * Ovog vikenda, od petka do nedjelje, u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa

Diljem Istre svaki trenutak bez kiše ubrzano se koristi za branje grožđa. Jučer smo na Momjanštini na više mjesta zabilježili intenzivne berbe u kojima sudjeluje desetine berača. Na nekim lokacijama beru članovi obitelji i prijatelji, a u većini vinograda berbu obavljaju nadničari.

U razgovoru s nekima od njih doznajemo da su plaćeni od 35-40 kuna na sat i da posla ima tijekom cijelog rujna, otprilike mjesec dana.

Kvaliteta grožđa je vrlo dobra, kao i urod, posebice na lokacijama koje su imale navodnjavanje. U vinogradima gdje nije bilo dovoljno vode bilježi se pad prinosa od 10, pa čak i 20 posto.

Dio vinogradara prodaje svoje grožđe profesionalnim vinarima, a cijene se kreću oko jednog eura po kilogramu grožđa.

Ovog vikenda, od petka do nedjelje, u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa. Po ulicama se postavljaju štandovi i pozornice, očekuje se veliki broj posjetitelja.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.